Tariceanu isi sporeste atributiile, in detrimentul lui Basescu [1]


CNI va fi sub control parlamentar, SPP si STS devin departamente in subordinea Guvernului, iar serviciilor secrete le este interzis prin lege sa aiba agenti in presa, partide politice si sindicate


Guvernul a dat ieri publicitatii forma finala a pachetului de legi ale securitatii Romaniei

. Comparativ cu proiectul primit de la Cotroceni, varianta executivului este radical modificata. Consilierul primului-ministru, Marius Oprea, a explicat ca a fost pastrata doar schema propriu-zisa, dar a fost schimbat continutul. "S-au pastrat foarte putine dintre propunerile de la Cotroceni, pentru ca multe dintre ele incalcau flagrant drepturile omului", a explicat Oprea.
El a adaugat ca daca pana acum executivul nu avea un control prea riguros, intrucat totul era coordonat prin interventia CSAT, de acum situatia se va schimba. Nici macar denumirea initiala nu a mai fost pastrata, legile sigurantei nationale fiind redenumite ca legile privind securitatea Romaniei.
Potrivit secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, in cel mai scurt timp, maxim 10 zile, pachetul de legi va fi adoptat de executiv si trimis la Parlament.
In privinta sustinerii parlamentare, Stroe a spus ca "vor fi cu siguranta indivizi si grupuri care vor sa blocheze aceste legi", dar este convins ca legile vor trece.
El a adaugat ca atunci se va vedea "cine apara linia dura, de forta", trasata de la Cotroceni, si cine doreste ca serviciile secrete sa lucreze intr-un cadru legal.

Basescu pierde controlul asupra CNI

Potrivit proiectului aprobat de guvern, Comunitatea Nationala de Informatii va trece sub control parlamentar. "CNI a fost infiintata printr-o maniera neortodoxa, fara baza legala. Nu vreau sa mai supar pe nimeni amintind ce s-a intamplat, dar ii oferim sansa de a intra in legalitate”, a comentat Stroe, cunoscut pentru conflictul sau cu presedintele Traian Basescu. Ideea infiintarii CNI a fost lansata anul trecut de seful statului.
Liberalii nu au fost de acord ca CNI sa fie condusa de seful statului, ci de premier, acuzandu-l pe Basescu ca doreste sa detina controlul total asupra serviciilor de informatii. Ieri, Marius Oprea a facut aluzie la cazul Omar Hayssam, sugerand ca CNI a functionat atat de bine pana acum incat s-a ajuns la criza la care s-a ajuns ulterior prin disparitia omului de afaceri acuzat de terorism.

SPP si STS vor raspunde in fata premierului

Serviciul de Protectie si Paza devine Directia de Protectie si Paza din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale va fi o Directie de Telecomunicatii Speciale, din cadrul Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiilor. Sefii celor doua directii vor fi numiti de primul-ministru, iar organizarea si functionarea lor vor fi reglementate prin Hotarare de Guvern.

Serviciile, controlate mai strict de catre Parlament

Proiectul prevede si ca activitatea serviciilor secrete sa fie controlata mai strict de catre comisiile parlamentare."Aceste comisii vor reglementa normele interne ale serviciilor, atributie care in prezent revine CSAT", a explicat Radu Stroe. In expunerea de motive a guvernului este explicat faptul ca serviciile de informatii isi desfasoara in prezent activitatea in baza unor legi cu formulari vagi, iar ofiterii de informatii actioneaza in unele situatii care nu sunt legiferate. In acest context, au putut aparea frecvent abuzuri, care au adus prejudicii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, dar si imaginii si credibilitatii acestora". Drept solutie este prevazut "un control expres, real", Parlamentul urmand sa primeasca prerogative sporite in acest sens.

Limitarea drepturilor ofiterilor de informatii

"Ofiterii de informatii nu mai au dreptul sa-ti intre in casa, sa te calce cu bocancul pe gat si sa nu pateasca nimic pentru ca erau in misiune", a spus consilierul premierului. Conform proiectului legii informatiilor si contrainformatiilor, „ofiterii de informatii pot efectua acte premergatoare urmaririi penale, sub conducerea, supravegherea si controlul procurorului, numai in cazul actelor de terorism si a infractiunilor conexe (traficul de arme, traficul de persoane si traficul de droguri, atunci cand acestea sunt surse de venit pentru terorism).

Folosirea agentilor in presa si partide, interzisa prin lege

O alta modificare este aceea ca serviciile nu vor mai putea folosi agenti sub acoperire in presa, partide si sindicate. Marius Oprea a precizat ca odata legea intrata in vigoare, "agentii sub acoperire isi vor pierde job-urile". Identitatea acestora nu va fi dezvaluita, intrucat nu exista o lege pentru deconspirarea lor, a precizat consilierul primului ministru. El a explicat ca in momentul de fata ar fi neconstructiv sa mergem pe asemenea deconspirari, pentru ca ar afecta imaginea, si asa fragila, a serviciilor secrete". Potrivit noului proiect, "se interzice folosirea reprezentantilor si personalului autoritatilor puterii legislative, executive ori judecatoresti precum si a organizatiilor mass-media, sindicale, politice sau religioase, legal constituite ca acoperire ori ca informatori sau colaboratori ai autoritatilor informative".

Finantare doar de la buget

Asa cum anunta inca de miercuri premierul Tariceanu, finantarea extrabugetara a serviciilor de informatii va fi interzisa.
Ieri, Oprea a spus ca luarea acestei masuri nu aduce automat majorarea bugetului acordat acestor institutii. "Cel mult vom face reducere de personal", a adaugat el.

Guvernul vrea o autoritate de interceptare a telefoanelor

Executivul pregateste un proiect de lege in baza caruia se va infiinta o autoritate de interceptare a telefoanelor si inregistrare. Noul organism va fi coordonat de Parlament si nu va avea nicio legatura cu serviciile secrete.
"Ne gandim foarte serios si speram ca pana la sfarsitul anului sa initiem proiectul de lege privind o autoritate de interceptare a telefoanelor si de inregistrare. Aceasta urmeaza sa fie sub coordonarea Parlamentului si nu va avea nicio legatura cu serviciile secrete sau cu politia", a spus Radu Stroe. El a precizat ca viitoarea autoritate va putea sa efectueze interceptarea convorbirilor telefonice si alte inregistrari, numai in baza unui mandat emis de judecator. De asemenea, la finalizarea operatiunii de ascultare-inregistrare, operatorii trebuie sa prezinte documentatia necesara care sa ateste ca nu s-au depasit limitele impuse de autoritatea judecatoreasca. "Astfel, nu va exista niciun fel de ingerinta sau de influenta din partea cuiva", a mai spus secretarul SGG.


Publicat de : Georgeta Filip / geo
Data publicării: 01 Sep 2006 - 05:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20529&titlu=Tariceanu_isi_sporeste_atributiile__in_detrimentul_lui_Basescu