71 de parlamentari in vizorul CNSAS [1]

Numarul politicienilor parlamentari care vor face, in viitorul apropiat, drumuri la CNSAS pentru a-si clarifica relatia cu fosta Securitate este de 71

. Asa sustine Ladislau Csendes, membru in Colegiul CNSAS din partea UDMR: "Detinem date, informatii si documente cu privire la 71 de deputati si senatori. Deci nu este vorba de 29, 32, sau alte cifre. Este vorba de 71 de persoane parlamentare". El a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre parlamentarii cuprinsi in aceste dosare.

Csendes a precizat insa ca audierea lor ar trebui sa inceapa de marti, 22 august. In urma cu trei saptamani, la CNSAS a ajuns un lot de dosare de retea si de urmarire pe numele a 29 de politicieni. document.write( ' ); Numele cel mai sonor a fost cel al deputatului liberal Mona Musca. Aceasta a povestit, dupa ce informatiile cu privire la colaborarea ei cu Securitatea au aparut in presa, ca a semnat un angajament si a intocmit mai multe note informative cu privire la studentii straini din Timisoara, carora le preda limba romana.

CNSAS nu a dat inca un verdict in cazul Monei Musca, dar PNL urmeaza sa o excluda din randurile sale. Mai aveau dosare de retea Gyorgy Frunda - UDMR, Cristian Radulescu - PD, Sogor Csaba - UDMR, Liviu Campanu - PNL, Radu Terinte - senator PC, Gheorghe Dragomir - PNL, Ion Mocioalca - deputat PSD, Dan Constantin Mocanescu, demisionat din PRM, Gheorghe Firczak - minoritatea ruteana.

Votul secret - subiect de disputa in Colegiu

Desi vor incepe audierile marti, membrii colegiului nu stiu inca modalitatea de vot. Ei vor trebui, din nou, sa clarifice modul in care se va desfasura votul. Saptamana trecuta, hotarasera sa voteze secret pentru a evita situatii controversate, ca in cazul liderului conservator Dan Voiculescu cand s-a recurs la dreptul de veto al presedintelui Colegiului pentru a se pastra verdictul de politie politica. Acum, Cazimir Ionescu, fostul purtator de cuvant al Colegiului, sustine ca votul secret este nelegal deoarece legea cere ca fiecare optiune sa fie justificata. "In primul rand, fiecare membru poate sa faca nota distincta in procesul verbal si sa isi justifice votul. Pe de alta parte, fiecare membru al Colegiului raspunde personal pentru opinia si votul sau. Acest lucru intra in contradictie cu votul secret intrucat nu ne putem asuma raspunderea daca nu se stie cum am votat", a spus Ionescu la postul de televiziune Antena 3. Colegul sau Ladislau Csendes este de acord ca votul secret este imposibil de aplicat in cazul CNSAS, dar se declara amuzat de faptul ca cel care critica acest sistem este Cazimir Ionescu. "Imi vine sa rad. Mi se pare culmea ca unii care au fost aproape initiatori ai propunerii de vot secret sunt acum impotriva", ne-a declarat Csendes.Ticu Dumitrescu a refuzat sa comenteze declaratiile lui Cazimir Ionescu mentionand ca s-a luat o decizie "in unanimitate" si o eventuala revenire asupra ei va trebui discutata doar in interior. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, solicita CNSAS sa nu isi modifice regulamentul de functionare in fiecare saptamana si le transmite reprezentantilor partidului in Colegiu sa nu cedeze presiunilor politice.

Talpes anunta "al treilea val"

Fostul sef al SIE, senatorul Ion Talpes, sustine ca exista o a treia arhiva cu dosare privindu-i pe oamenii politici, cuprinzand filme si "jachete" - microfilme speciale - cu "date esentiale". Talpes a declarat, la sfarsitul saptamanii, la Targu Mures, ca aceasta arhiva a fost descoperita "intamplator", cand biroul sau a fost zugravit: "Nu era tavan fals, era un rigips puternic, si era plin. Eu sunt sigur ca se vor dezvalui, dar nu si cele operative". Fostul senator PSD nu a precizat in ce an s-a facut aceasta descoperire si daca este vorba despre biroul sau de la Serviciul de Informatii Externe. In schimb, el a mentionat ca microfilmele gasite atunci sunt, acum, in administrarea serviciilor secrete.

Talpes a adaugat ca vor urma "al doilea si al treilea val" de dezvaluiri privind colaboratori ai Securitatii, care vor aduce "surprize serioase", pentru ca, desi majoritatea politicienilor cred ca au existat doua arhive, au fost de fapt trei, ce-a de-a treia continand filmele si "jachetele" gasite in biroul sau. El asustinut ca, dupa prima serie de dosare ale politicienilor care a ajuns la CNSAS, va urma una cu dosare "care au conexate actiuni dupa 1990", precum si un al treilea val, referitor la "ofiteri din serviciile de informatii cu identitate falsa, ce actioneaza la ora actuala in politica romaneasca".

Referitor la dosarele din "al doilea val", Talpes s-a declarat convins ca, in prezent, se lucreaza la o disjunctie a dosarelor ce pot fi trimise la CNSAS. mihai.somfelean@gandul.info, liliana.ruse@gandul.info
Publicat de : Mihai SOMFELEAN, Lil
Data publicării: 21 Aug 2006 - 06:02
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20283&titlu=71_de_parlamentari_in_vizorul_CNSAS