Puterea saboteaza guvernarea [1]

Desi au promis sa redea Legislativului dreptul de a face legi, parlamentarii Puterii au uitat sa-i furnizeze si obiectul muncii. Asteptind sa le trimita guvernul ceva de votat, alesii au uitat ca au drept de initiativa legislativa.

Anuntate inca din decembrie, comisiile parlamentare menite sa ancheteze fraudarea alegerilor si cenzura din TVR si SRR au ramas tot pe hirtie. Majoritatea parlamentara se dovedeste mai degraba nefunctionala, iar liderii Aliantei dau semne clare de dezinteres. Toate acestea ii ofera lui Basescu argumente in plus pentru anticipate.

De altfel, se poate observa, chiar din partea liderilor Aliantei, o oarecare detasare fata de impasurile ce apar in Parlament. Caderea la vot in Senat a ordonantei privind retrocedarea proprietatilor Arhiepiscopiei Radautilor si Sucevei este cel mai recent exemplu despre cum merg lucrurile in coalitia guvernamentala.

Ieri, a doua zi dupa rateul provocat de lipsa de mobilizare a coalitiei, nimeni nu a cerut sa se ia masuri si nu si-a exprimat ingrijorarea ca majoritatea nu functioneaza. Si la Camera blocajele se tin lant. Comisia speciala mixta pentru anchetarea fraudelor scrutinului din 28 noiembrie nu a fost inca infiintata, desi se vorbeste despre ea de la alegeri incoace. Puterea si opozitia nu se inteleg asupra modalitatilor de cercetare. Pina se lamuresc ei insa, institutiile care au in custodie buletinele de vot, adica dovada concreta a posibilelor fraude, au tot timpul sa le distruga, intrucit legea le obliga sa le pastreze doar pina pe 28 februarie. Or, nimeni nu a cerut oficial institutiilor in cauza sa pastreze documentele. Desi erau constienti de problema si, aflati la guvernare, aveau toate pirghiile, liberalii s-au rezumat la a face doar un apel public prin care se solicita sa nu se distruga buletinele. Apel pe care, nefiind oficial, institutiile pot sa-l ignore.
Parlamentul, blocat si la angajari

Desi semnalele privind cenzura din radioul si televiziunea publice s-au inmultit, Comisia speciala mixta pentru verificarea acuzatiilor privind activitatea TVR si SRR nu a fost infiintata nici pina acum, urmind sa fie votata abia azi. Comisia pentru anchetarea situatiei locative a lui Basescu, dorita de PSD, este o tema inca in dezbatere, dar mai ales in cadrul coalitiei, dupa ce umanistii s-au aratat dornici, spre deosebire de aliatii lor, sa vada subiectul discutat in plenul Camerei.

In plus, la grupurile parlamentare nu se pot face angajari, ca urmare a faptului ca Secretariatul General al Camerei nu a prezentat nici pina ieri o situatie clara a pensionarilor, a posturilor vacante si a organigramei dupa data de 1 ianuarie 2005.
Nici lege, nici tocmeala

Nici la capitolul activitate legislativa lucrurile nu se misca. In timp ce Senatul si-a petrecut vremea dezbatind citeva ordonante ale guvernului Tariceanu, de o luna, Camera Deputatilor lucreaza in gol. Uitind cu totul ca voia sa redea Parlamentului dreptul de a legifera, liberalul Eugen Nicolaescu a pus fenomenul pe seama faptului ca de la guvern nu vin proiecte de legi. De fapt, cum puterea legislativa apartine Parlamentului, alesii ar putea sa elaboreze propriile lor legi, menite sa sustina programul de guvernare, numai ca acest lucru nu se intimpla.

Conform unei statistici prezentate ieri de PRM, in perioada 27 decembrie 2004 - 8 martie 2005 Parlamentul a adoptat 31 de proiecte de lege pentru aprobarea unor ordonante de urgenta si a unor ordonante simple elaborate de guvernul Nastase, cinci legi apartinind aceluiasi Executiv si numai 22 de ordonante de urgenta ale Cabinetului Tariceanu, care, in intervalul mentionat, nu a depus nici un proiect de lege propriu-zis.
Basescu: „In ce masura cei 4 aliati vor ramine solidari?“

Situatia a fost speculata de presedintele Traian Basescu pentru a explica necesitatea anticipatelor. De altfel, aceasta idee, vehiculata de cind s-a constituit actuala majoritate, este ea insasi o explicatie suficienta pentru situatia din Parlament. Unii dintre alesi nu se simt motivati intr-o situatie pe care, in perspectiva alegerilor anticipate, o percep ca pe un provizorat, iar altii lucreaza probabil in mod constient la inclinarea balantei catre anticipate. Invitat luni, la TVR, Basescu a spus ca observa o „fragilitate“ a majoritatii parlamentare, care ar putea periclita la un moment dat integrarea in UE. “In calitate de presedinte, nu am dreptul sa nu-mi pun urmatoarea intrebare: in ce masura toti cei patru aliati din guvernare vor ramine solidari?“, a argumentat presedintele. Basescu a aratat ca, de exemplu, daca trebuie sa se trimita la Parlament o legislatie care sa ajusteze problematica justitiei si se constata ca acele acte normative nu pot fi trecute, trebuie explicat electoratului astfel: „Oameni buni, avem de facut aceste legi pentru ca sint conditie pentru UE, dar nu avem majoritate in Parlament, pentru ca unul dintre aliati s-a razgindit“.
Publicat de : Laura Ciobanu, L.G.
Data publicării: 09 Mar 2005 - 07:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1979&titlu=Puterea_saboteaza_guvernarea