Forțarea anticipatelor [1]

Așa cum a forțat formarea guvernului de către Alianța DA, în ciuda faptului că, cel puțin scriptic, PSD era partidul care obținuse cel mai bun scor electoral, la fel președintele Băsescu intenționează să procedeze și în cazul alegerilor anticipate.

Consecvența cu care afirmă această intenție poate să deruteze. Mai ales că nici unul dintre actorii piesei nu pare dispus să renunțe la rolul actual în favoarea unuia potențial: alianța PNL-PD abia a reușit să-și pună oamenii în posturile din care i-a alungat pe cei puși de Năstase; UDMR și PUR abia s-au obișnuit să stea la masa învingătorilor și să culeagă roade la care nu speraseră; PSD traversează o etapă de convulsii și conflicte care nu va lua sfârșit înainte de Congres, nefiind disponibilă, decât prin ricoșeu, să transmită mesaje electoratului propriu și să câștige noi simpatizanți; iar PRM stă în expectativă, în propriul său bazin, pentru care nu prea are de unde să recruteze aderenți.

Pe fond, președintele are dreptate. La constituirea sa, anevoioasă, actualul Executiv apărea a fi deosebit de fragil. Exista temerea că la orice încordare a mușchilor pesedisto-peremiști, premierul Tăriceanu putea începe să se clatine, căzând în cele din urmă de la tribună. Iar dacă instabilul PUR mai făcea și el unul dintre virajele obișnuite, situația devenea fără ieșire. Afirmată ca atare, ideea anticipatelor urma să scoată din joc PUR-ul și să adauge Alianței procentele necesare pentru a guverna în liniște.

Deși situația actuală se arată calmă, cu o Opoziție 'constructivă' din lipsă de opțiuni, și cu o Putere în curs de așezare, Băsescu nu renunță la idee. Ba, pur și simplu îi forțează pe aliați, care deja își declaraseră disponibilitatea pentru un asemenea pas abia prin 2007, să revină și, de milă, de silă, să fie de acord cu el că anul acesta este musai să se producă evenimentul.

Cum se va produce el? Cine știe cât de cât procedurile, va constata că anticipatele sunt posibile cu prețul a 2-3 luni de stagnare instituțională, cu vreo lună de campanie și cu cine știe ce perioadă necesară noii așezări pe funcții.

Asta, într-un moment în care România ar trebui să funcționeze cu toate motoarele, în plin, pentru aderare. Băsescu zice că e necesar pentru că de la anul va începe 'nenorocirea' cu măsurile dure care vor trebui luate pentru efectivizarea integrării. Este foarte adevărat.

Ceea ce pare, însă, să nu prea ia în considerare președintele, este ceea ce se poate întâmpla până în toamnă. Deja sondajele indică o pierdere serioasă de viteză a Alianței. Este puțin probabil ca procesul să fie întrerupt, nepreaexistând pârghiile necesare.

E drept că și PUR-ul cam dispare din sondaje, dar ăsta nu este deloc o garanție că la aceste alegeri Alianța va putea obține un scor superior, care să o scutească de servituțile unor al ianțe 'imorale'. Iar atunci, forțarea anticipatel or ar putea să însemne un fel de prohod pentru actuala guvernare, ceea ce nimeni nu pare să dorească prea tare.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 05 Mar 2005 - 10:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1797&titlu=Fortarea_anticipatelor