Hernia de disc a presedintelui Basescu, in lantul slabiciunilor [1]

Din cauza unor nedorite imprejurari, seful statului a fost la un pas de paralizie

.

O operatie de hernie - interventie chirurgicala considerata banala de multi specialisti  - a dat peste cap tocmai viata presedintelui Romaniei, care a fost la doi pasi de paralizia membrelor inferioare. La rece, developarea acelor evenimente arata confuzie, reactii pripite, timp pierdut. Un veritabil lant al slabiciunilor. Totul pe spinarea celui mai puternic om din Romania.

Momentul 0: Dureri de spate netratate

Problemele lui Traian Basescu cu spatele au inceput in urma cu cativa ani. Un apropiat al sau povesteste ca, in 2003, Basescu - lider PD - a avut dureri timp de o saptamana. "L-am vazut la o sedinta de partid tinandu-se de spate. Am aflat ca a avut dureri mai multe zile." Surse din anturajul presedintelui mai spun ca si in campania electorala din 2004 a avut dureri la spate, insa niciodata nu a vorbit despre ele in public.

Momentul 1:  Temerea ca pierde capital politic

Devine sef al statului, moment in care are la dispozitie nu numai medici mai buni, ci si responsabilitati mai mari. Iar vulnerabilitatea devine mai putin a cetateanului Traian Basescu, si mai mult a functiei pe care acesta o detine.

Debutul crizei se produce spre finele saptamanii dinaintea operatiei. In marturii este mentionata ziua de vineri. De atunci, Basescu are dureri din ce in ce mai puternice. Medicii personali ii administreaza calmante care, insa, nu-si mai fac efectul si ajunge la spital duminica seara. Aproape ca nu mai putea sa mearga din cauza durerilor, spun apropiatii sai. Este consultat, la Spitalul Universitar de Urgenta, de finul sau, dr. Catalin Carstoiu. I se fac si analizele de specialitate. Concluzia: presedintele trebuie operat.

Spre seara si in timpul noptii, dinspre stafful lui Basescu ies mai multe informatii: interventia era necesara a doua zi (luni) sau marti. Varianta unei operatii in strainatate prinde contur, cu recomandarea Viena. Ce gandea insa presedintele? Cele mai multe marturii din anturajul sau arata cum, intors acasa - avand in continuare dureri - Basescu refuza varianta Austria. Motivul sau: ar pierde la imagine. Se temea ca va fi criticat pentru ca a preferat o operatie in strainatate uneia in tara.

Mai ales ca - asa arata o declaratie a sa din campania electorala citata de presa centrala - afirmase candva ca nu se va opera niciodata peste granite. "Ne-am rugat de el cu orele sa plece la Viena. Ne-a spus tot timpul ca nu vrea, pentru ca se temea de ce vor crede romanii despre un presedinte care nu are incredere in spitalele de la noi", ne-a povestit un om de incredere al presedintelui.

Momentul 2: Zeci de ore pierdute

Traian Basescu isi petrece dimineata zilei de luni la resedinta sa, Vila Lac 3, din cartierul Primaverii. Primeste vizitele "locotenentilor" sai, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, seful PD, Emil Boc, si primarul Capitalei,

Adriean Videanu. Agentii SPP incearca sa ascunda faptul ca Traian Basescu statea acasa: "Boierul e la munca". Insa la Vila Lac soseste si o ambulanta. Basescu nu se mai putea deplasa. Ulterior, avea sa vina si explicatia: hernia devenise uriasa si apasa nervii, producandu-i dureri teribile. Presedintele risca, deja, paralizia.

Momentul 3: Lipsa celui mai bun chirurg

Dupa pranz, coloana pleaca spre Spitalul Elias. Asta la 15 ore dupa ce medicul care l-a consultat - chiar finul presedintelui - recomandase interventia chirurgicala. Desi diagnosticul pus duminica seara de medici arata clar urgenta operatiei, abia in jurul orei 14.00 se formeaza comisia de medici care ar fi urmat sa intre in sala de operatii. De pe lista lipseau nume importante, precum medicul Eduard Florin Exergian - seful singurei sectii specializate in afectiuni ale coloanei vertebrale. "A fost o mica scapare, dar si cei numiti de mine erau medici celebri", se scuza directorul de la Spitalul Universitar, Sorin Oprescu, seful comisiei.

Dupa sedinta, sustine Oprescu, ministrul sanatatii a fost anuntat prin intermediul unui raport despre hotararile comisiei medicale. "I l-am trimis prin curier, iar la ora 15.50 il avea pe masa. Am facut punct cu punct ce scria in protocol, iar daca ministrul nu era de acord, putea sa reactioneze", afirma el. La ora 17.00 anunta, in conferinta de presa, internarea lui Basescu la Elias si ca urma sa fie operat "undeva in aria Bucurestiului", prin metoda clasica - bisturiul. O solutie moderna in tratarea herniei, endoscopul, un aparat care curata mai bine "resturile" de disc din coloana vertebrala, astfel incat sa se evite recidivele, nu exista in Romania.

"In 48 de ore va fi din nou la serviciu", clama Oprescu. Se pare ca aceasta a fost declaratia care l-a deranjat cel mai mult pe Traian Basescu. Presedintele incepuse sa-l suspecteze pe medicul pesedist ca incearca sa castige capital de imagine.

Momentul 4: Riscul paraliziei

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, schimba insa comisia Oprescu. "Incepusem sa primesc tot felul de telefoane de la medici care imi spuneau ca presedintele era in pericol. Sala in care urma sa fie operat presedintele era pentru chirurgia toracica, iar medicii intentionau sa foloseasca un endoscop cu care nu se lucrase niciodata", declara Nicolaescu.

Decizia sa vine tarziu. Obosit dupa o zi intreaga cu operatii, medicul Exergian refuza sa il opereze pe Basescu in acea noapte si il sfatuieste sa plece la Viena. "Daca ar fi fost anuntat de dimineata, si-ar fi amanat toate operatiile. Operezi mii de coloane, iar cand e sa-ti iasa bine (...). Era riscant", explica refuzul dr. Gheorghe Iana, unul dintre medicii care au participat la evaluarea medicala a presedintelui. Mai mult, doctorul nu ar fi putut opera singur.

"Era nevoie de echipa preoperatorie, de anestezisti. Nu puteau fi adusi toti, dintr-o data, pe nepregatite. Poate unul bause un pahar de vin, poate altul era plecat din oras", explica dr. Iana. Chiar si asa, Basescu a stat doua ore pana sa fie de acord cu plecarea la Viena. Inaintea decolarii nu isi mai simtea picioarele. Daca nu ar fi fost operat imediat, ar fi paralizat la membrele inferioare. O spune chiar unul dintre medicii care l-au consultat, neurologul Constantin Popa.

Operat la Viena, hernie-record

Asa ca Basescu este transportat de urgenta la Viena, unde este si operat, in aceeasi noapte de luni spre marti. Este operat clasic, insa se utilizeaza si aparatura indisponibila la Bucuresti, endoscopul. In primele zile, apare temerea ca nu se va mai putea intoarce in lateral niciodata. Spre finalul internarii la Spitalul General, dr. Egelbert Knosp, cel care l-a operat, prezinta si fotografia herniei, despre care spune ca e de trei ori mai mare decat una obisnuita. "Era o hernie uriasa. Apare la mai putin de 0,5% din pacienti", spunea Knosp. Acum, Traian Basescu e internat pentru recuperare la Elias si pare a fi iesit cu bine din ceea ce parea o problema medicala banala. Motivul pentru care lantul greselilor a devenit vizibil tine exclusiv de pozitia sa ierarhica. Ramane insa o intrebare: cum sunt tratati cei care nu pot plati cele cateva mii de euro necesare interventiei in strainatate?

Disputa politizata a verigilor slabe

Doi dintre actorii principali ai crizei au fost medicul Sorin Oprescu si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acum, cei doi isi recunosc doar partial slabiciunile.  Ministrul Eugen Nicolaescu afirma ca nu isi poate reprosa nimic fata de modul cum a gestionat criza de hernie a lui Basescu. Paradoxal, revine: "Trebuia sa fiu putin mai insistent".

Despre declaratiile pe care le-a facut presei, ca Basescu se va intoarce la serviciu in doua zile, directorul de la Universitar, Sorin Oprescu, se repliaza: "Nu spuneam ca va sari gardurile in 48 de ore, ci ca isi va reveni". Au mai fost si alte lucruri care i s-au reprosat medicului-senator PSD. De exemplu, ca stafful de la Cotroceni a aflat de la televizor despre proiectul "operat in Romania", lucru pe care Oprescu l-a si recunoscut. De unde se poate trage concluzia ca nici Nicolaescu, si nici Oprescu nu au fost in forma maxima, in momente in care avea nevoie de ei tocmai seful statului.

Sala de operatie: Dezinfectata partial?

Daca ar fi ramas pe mana medicilor romani, pe Basescu l-ar fi asteptat o sala de operatii "dezinfectata partial" si instrumente "adunate de prin alte spitale". Procedura a fost astfel incalcata, sustine Nicolaescu. Starea salii de operatie a fost criticata si intr-un raport SPP. Sorin Oprescu sustine insa ca blocul operator era in perfecta stare de igiena.

Aglomeratie: A avut prea multe moase

In Romania se fac, lunar, sute de asemenea interventii. "Nu ne-am dat chiar jos din corcodus. O hernie de disc putem sa operam si noi", sustine un medic neurochirurg. Dr. Constantin Popa spune: "Cand aduni 20 de medici la un loc, lucrurile se complica, iar presedintele trebuia operat in noaptea aceea, existand intr-o mare proportie riscul de a ramane paralizat. Ar fi trebuit sa existe un sistem de protectie bine pus la punct pentru demnitari, nu sa se constituie comisii ad-hoc".

Presedintele si sotia sa Maria, la iesirea din spitalul vienez - 09base.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mai 2006 - 05:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17919&titlu=Hernia_de_disc_a_presedintelui_Basescu__in_lantul_slabiciunilor