Miniștrii senatori și euro-observatorii vor participa la ședințele Senatului [1]

SenatVoturile finale în Senat vor avea loc în zilele de joi, iar la ședințe vor participa atât senatorii membri ai Guvernului, cât și euro-observatorii, a anunțat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul întrevederii pe care a avut-o astăzi cu senatorii din grupurile parlamentare ale Coaliției. La reuniunea de la Palatul Parlamentului au mai participat liderii partidelor componente ale Coaliției: Emil Boc, președintele PD, Marko Bela, președinte UDMR, Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator.

Întâlnirea a fost organizată pentru a analiza modul în care funcționează Coaliția la Senat, întrucât au fost înregistrate „defecțiuni în ceea ce privește prezența unor senatori la dezbateri și la voturile finale”, a declarat premierul Tăriceanu.

În cadrul reuniunii, au fost discutate o serie de probleme punctuale legate de programul legislativ, a arătat premierul Tăriceanu. În prezent, Comisiile Senatului discută două proiecte importante - legea privind achizițiile publice și legea privind finanțarea partidelor politice - amândouă reprezentând angajamente asumate în procesul de integrare.

Șeful Executivului a subliniat că este necesară, în continuare, “o mobilizare exemplară” pentru îndeplinirea angajamentelor față de UE. “Chiar dacă mâine așteptăm raportul Comisiei Europene, avem o serie de angajamente care curg în continuare și este nevoie de o mobilizare exemplară”, a afirmat primul-ministru.

Participarea celor trei președinți ai partidelor politice componente ale Coaliției la această reuniune a reprezentat un mesaj politic foarte clar privind necesitatea menținerii coeziunii Coaliției, în scopul asigurării stabilității politice, consideră premierul Tăriceanu. El a arătat că în 16 luni au fost îndeplinite angajamente importante din Programul de Guvenare, prin promovarea proiectului privind recalcularea pensiilor, proiectului de reformă a justiției, reforma proprietății, reforma în agricultură, reforma în sănătate.

Șeful Executivului a subliniat că este urmărită îndeplinirea altor două angajamente importante luate față de cetățeni: majorarea veniturilor salariale pentru salariații din sectorul bugetar, precum și majorarea pensiilor în sistemul de stat. „În cazul pensiilor, din luna septembrie va fi introdusă o majorare adițională față de ceea ce era prevăzut pentru anul 2006, de aproximativ 3-4%, care face parte din cota anului 2007. Vrem să devansăm angajamentele pe care le-am luat pentru că integrarea și eforturile de guvernare trebuie să ducă într-o singură direcție: ameliorarea calității vieții cetățeanului din România. Când spun ameliorarea vieții, mă refer, în primul rând, la creșterea veniturilor”, a declarat primul-ministru.

În ceea ce privește raportul Comisiei Europene, șeful Executivului a afirmat că România este apreciată în mod deosebit pentru progresele realizate. „Am mulțumit Parlamentului pentru sprijinul pe care ni l-a dat, pentru că, fără aprobarea Senatului și a Camerei Deputaților, multe din proiectele legislative nu ar fi putut să prindă contur. Cine își imaginează că acest efort a încetat și că, de mâine, după prezentarea Raportului, începe o perioadă de relaxare, se înșeală. Avem mult de lucru până la sfârșitul anului, până la data aderării, și vom avea mult de lucru după data aderării, pentru a realiza integrarea”, a spus șeful Executivului.

Primul-ministru a anunțat că va invita reprezentanții partidelor Coaliției, precum și pe cei ai opoziției, societatea civilă, presa și reprezentanții administrației locale, la o discuție pe tema strategiei privind absorbția fondurilor comunitare. Un rol important în această privință va reveni administrațiilor locale, care cunosc cel mai bine nevoile pe plan local, a subliniat primul-ministru. „Marea încercare în fața căreia ne vom găsi este aceea de a reuși să absorbim fondurile comunitare într-un procent cât mai mare, în folosul cetățenilor noștri. Aceste eforturi trebuie coordonate la nivelul Guvernului, dar nu Guvernul alcătuiește toate proiectele. Într-o măsură din ce în ce mai mare, va fi evident rolul administrațiilor locale, pentru că ele sunt acelea care vin cu proiectele în folosul cetățenilor lor și știu cel mai bine care sunt nevoile pe plan local”, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Mai 2006 - 06:04
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17823&titlu=Ministrii_senatori_si_euro_observatorii_vor_participa_la_sedintele_Senatului