Stolojan iese în arena politica [1]


  Theodor Stolojan este una din figurile cele mai respectabile pe scena politica româneasca

. El si-a câstigat reputatia ca premier în anii 1991-1992, când s-a achitat cu cinste de sarcina organizarii alegerilor din 1992. O performanta de exceptie pentru ca niciunul din partide nu s-a plâns de favoritism sau înselare. A urmat o lunga perioada de functionar superior la Banca Mondiala, despre care am aflat de la colegi americani din universitati ca era foarte pretuit.
Intors în tara, Stolojan s-a apucat cu o mare energie sa uneasca grupurile liberale într-un singur tot, reusind sa creeze un partid unitar si omogen, care si-a dublat popularitatea în sondaje. In 2004 a devenit candidatul liberal la prezidentiale. Dar numai cu câteva zile înainte de debutul campaniei electorale, s-a produs un eveniment dramatic: Theodor Stolojan s-a simtit nevoit sa renunte la candidatura, invocând epuizare fizica si psihica.
Dupa victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, acesta i-a oferit lui Stolojan postul de consilier si acesta a acceptat. Timp de un an si jumatate, Stolojan a pastrat o discretie totala, silenzio stampa, pentru ca acum, în seara lui 8 mai, sa iasa în arena politica cu o declaratie care a produs uimire. Pozitionarea neasteptata a lui Stolojan ridica trei întrebari legitime:
1. Este vorba de o initiativa strict personala sau un scenariu în întelegere cu Traian Basescu;
2. De ce Stolojan a iesit la rampa în acest moment; si
3. In afara de Cotroceni, pe ce piloni politici se bizuie Stolojan în acest gambit politic?

La prima întrebare, eu cred ca data fiind colaborarea strânsa cu Traian Basescu, este de neconceput ca el sa fi decis acest pas extraordinar fara cel putin o consultare cu presedintele tarii. De altfel, îmi amintesc ca atunci când discuta la TV alegeri anticipate, Basescu a mentionat odata numele lui Stolojan ca înlocuitor al lui Tariceanu. De ce Stolojan a decis sa faca acest gest tocmai acum, cunoscând meticulozitatea cu care îsi pregatea fiecare miscare, constituie pentru mine o enigma. Doar ne aflam într-un moment crucial pentru soarta integrarii în Uniunea Europeana, iar stabilitatea politica este factor primordial în judecata Comisiei de la Bruxelles. Putea foarte bine sa astepte summitul din iunie si motiunea de cenzura planuita de opozitie.
In sfârsit, referitor la pilonii politici pe care conta, el are o serie de partizani în partidul liberal. Dar tocmai alegerea neinspirata a momentului i-a facut pe acestia sa pastreze simpatia în tacere. Nici filialele liberale din judete, pe care s-a sprijinit când a preluat conducerea PNL, nu-si manifesta adeziunea. Dimpotriva, câteva si-au exprimat dezaprobarea.
Cât priveste obiectivele programatice ale lui Stolojan, ele suna prea evident a Basescu. El a pus accentul pe fuziunea PNL-PD, respinsa de conducerea liberala, iar acuza "grupului de interese" din jurul lui Tariceanu a fost calul de bataie al lui Basescu. Nimic nou sub soare.
Calin Popescu-Tariceanu, în stilul sau aristocratic, a atacat punctul cel mai vulnerabil al lui Stolojan: PNL nu este de vânzare si nici nu se ofera pe tava cuiva. Apoi, facând pe generosul, l-a invitat pe Stolojan în PNL, care este un partid deschis si sunt oricând bine veniti cei care sustin ideile, valorile si pricipiile liberale.
S-a pus si problema daca pozitionarea liberala a lui Stolojan se împaca cu cerinta echidistanta fata de partide a societatii Cotrocenilor. Vineri, Stolojan a declarat ca e dispus sa aiba discutii cu liberalii din Bucuresti si ca nu considera ca activitatea sa politica este incompatibila cu postul de consilier prezidential.


Publicat de : Silviu Brucan
Data publicării: 15 Mai 2006 - 05:49
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17785&titlu=Stolojan_iese_in_arena_politica