"Ion Iliescu - un Om, o Revolutie, o Tara" [1]

Pesedistii din sectorul 1 i-au urat ieri fostului presedinte in stilul Epocii de Aur

Ion Iliescu si-a serbat ieri ziua de nastere fara fastul de pe vremea cind era presedinte al Romaniei. Pensionarii, electoratul fidel al fostului sef de stat, n-au mai venit cu noaptea-n cap sa-si vada idolul si nu s-au mai calcat in picioare sa-i stringa mina, asa cum o faceau pe vremuri. Sampania a lipsit si ea, acum ca PSD a ajuns in opozitie.

Ieri dimineata, in fata sediului PSD din Kiseleff, era liniste. Nimic nu prevestea faptul ca, peste doar citeva ore, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, avea sa-si aniverseze ziua de nastere alaturi de popor. Doi oameni de la paza, zgribuliti din cauza frigului patrunzator, se uitau la masinile care treceau prin fata “obiectivului”. Din cind in cind, cite un pensionar, la fel de zgribulit, se interesa daca “a venit domnul Iliescu”. “Dupa 12.00”, raspundeau plictisiti oamenii de la ordine. Batrinii faceau cale-ntoarsa, dezamagiti ca nu mai pot astepta in frig. Un microbuz in care se aflau citiva membri PSD veniti tocmai de la Iasi opreste in fata sediului. Oamenii au plecat cu noaptea in cap spre Bucuresti si motaie, sprijinindu-si capetele de geamurile masinii. Pe scaunele din spate au inghesuit citeva cosuri cu trandafiri galbeni, cadou pentru fostul sef al statului. Cerceteaza intrarea in sediul PSD, dar nu observa nici o miscare. Contrariati de atita liniste, se retrag la un restaurant din apropiere ca sa bea o cafea. Vor reveni de indata de Ion Iliescu isi va face aparitia.

Talpa tarii

Incet, incet, incep sa apara si alti admiratorii ai fostului presedinte, pensionari in marea majoritate. Merg incet, atenti sa nu alunece pe ghetusul de pe trotuar. Oamenii de ordine ies din starea de apatie. Au dispozitii precise sa nu lase pe nimeni in curte, astfel ca pensionarii ramin citeva zeci de minute sa degere in fata sediului PSD. Printre ei - o profesoara de 80 de ani. Tine in mina o fotografie de care e tare mindra. “A fost facuta in 1956. Aici e domnul Iliescu, pe vremea aia presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti, iar asta sint eu”, spune ea. Iliescu poarta pe cap o basca proletara. “Era frumos, calm si foarte politicos. Nu l-am auzit niciodata ridicind tonul. Acum e la fel de chipes“, exclama ea admirativ. Pe batrina o cheama Maria Serban si se lauda ca sotul ei e strabunicul “circotasului” Serban Huidu. Un alt pensionar refuza sa-si decline identitatea in fata camerelor de luat vederi. “Sint un om fara nume, pentru ca la identitate iti trebuie pozitie sociala”, explica el filozofind. Spune doar ca a fost otelar pe vremea lui Ceausescu si ca atunci era mai bine.

Marturisire-surpriza: “Spun Tatal Nostru”

Incep sa apara si mai-marii PSD. Prima vine Daniela Bartos, fost ministru al sanatatii. La scurt timp isi fac aparitia Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Dan Iosif, Valer Dorneanu. Punctual, Ion Iliescu ajunge la ora anuntata initial, 12.00. “Ma simt foarte bine. Am implinit 3x25 de ani. Sint in forma”, le spune el ziaristilor. Deconspira apoi doua dintre secretele vitalitatii sale: gena sanatoasa si viata deosebit de activa. Apoi este luat cu asalt de admiratori. Brusc, pe chipul lui Iliescu apare celebrul zimbet cu care le-a smuls voturile nu o data. Unul dintre pensionari ii ofera in dar “liber-cugetatorului” Iliescu o Biblie. Surprins, fostul presedinte o rasfoieste in treacat. “Ati citit vreodata Biblia?”, il intreaba un ziarist. “Sigur ca da. Eu am o educatie religioasa solida”, vine promt raspunsul lui Iliescu. “Si spuneti rugaciuni?”, continua ziaristul. “Da. Spun Tatal Nostru”, explica Iliescu. Apoi, fostul sef al statului le spune ziaristilor ca a primit drept cadou foarte multe flori, in special trandafiri, tablouri, gravuri, dar si citeva licori bahice. “Cei de la Constanta mi-au trimis o colectie de vinuri din 1930”. Admiratorii lui Iliescu, citeva zeci de persoane, sint poftiti apoi in sediul din Kiseleff, unde ii asteptau citeva mese ope care se aflau pateuri, cozonac, tort si bauturi racoritoare. Tratatia “se evapora” in citeva minute. Apoi se asaza la rind pentru a-l felicita pe sarbatorit. Primii care fac acest lucru sint insa membrii PSD Sector 1, organizatia unde Iliescu este inscris. I-au adus cadou o placheta omagiala, pe care sta scris cu litere aurii: “Un Om, o Revolutie, o Tara/ Ion Iliescu - 75 de ani/La Multi Ani”. Una dintre figurile enigmatice ale revolutiei, Gelu Voican Voiculescu, a venit si el sa-l felicite pe fostul sef al statului. Urmeaza Ioan Mircea Pascu, Gabriel Oprea, Octavian Stireanu, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Mihai Tanasescu, Titus Corlatean, Victor Ponta, Ghiorghi Prisacaru, Ecaterina Andronescu.
Cei mai multi tin in mina buchete imense cu flori. Gelu Voican Voiculescu i-a adus in dar o statueta africana din Angola, iar Puiu Pascu, o sticla de sampanie frantuzeasca scumpa, veche de noua ani.

Marii absenti

Printre marii absenti s-au numarat presedintele PSD, Adrian Nastase, aflat la Atena pentru a participa la o reuniune a social-democratilor greci. Nastase l-a felicitat totusi pe Iliescu prin telefon. “Mi-a trimis un cadou prin cineva. Nu conteaza ce cadou”, a spus Iliescu. Aflat si el la Atena, Mircea Geoana, cel pe care Iliescu l-a facut “prostanac”, nu-i daduse inca nici un telefon fostului sef al statului. In jurul orei 14.30, majoritatea celor veniti sa-i ureze “La multi ani!” lui Ion Iliescu plecasera deja. Prin sediul PSD mai ramasesera doar citiva pensionari care bagau in sacose pateurile si cozonacul ramase pe mese.

Seuleanu catre Iliescu: “Va asigur ca vom mentine situatia echilibrata”

“Aveti de trei ori 25 de ani, nu 75”, l-a gratulat ieri ex-ministrul culturii, Razvan Theodorescu, pe septuagenarul Iliescu. Fostul sef al statului a dat prima agapa la Senat, unde a oferit colegilor sai, exclusiv pesedisti, sampanie si piscoturi. El a primit in schimbul zimbetelor lui sagalnice, pe care le-a impartit fara zgircenie, aplauze furtunoase, un tablou si un cos cu trandafiri albi.
Reuniunea a fost restrinsa, cu usile inchise, la fereala de circoteala jurnalistilor. Iliescu si-a anuntat colegii cu o zi inainte ca, la ora 9.00 fix, da de baut la Sala de marmura a Senatului. La ora stabilita, majoritatea senatorilor il asteptau pe sarbatorit, cea mai emotionata si nerabdatoare fiind de departe fosta sa colaboratoare Corina Cretu, care a stat la usa liftului ca sa nu i-o ia altii inainte cu felicitarile. Au incercat sa-l prinda si ex-ministrul Rodica Stanoiu, seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, si Razvan Theodorescu. Dar nu in brate, ci in cuvinte frumoase si laude, care l-au incintat pe Iliescu. El a fost nevoit sa se declare resemnat ca nu mai are parte de acelasi fast ca in perioada cind era presedinte, dar a sustinut ca toti “cei de suflet” i-au ramas aproapel. Printre “sufletisti”, la sesiunea de felicitari s-a numarat si presedintele SRR, Dragos Seuleanu, care in mare zor a reusit sa-l prinda pe Iliescu chiar la spartul petrecerii. “Va multumesc pentru sprijin si va asigur ca vom mentine situatia echilibrata”, l-a informat prompt Seuleanu, referindu-se, fireste, la neutralitatea postului national de radio. (Adriana Istodor)

Un om care a influentat istoria

plusuri
sub mandatul sau prezidential, Romania a intrat in NATO si a incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana
s-a impacat cu Regele Mihai I
nu si-a folosit functia pentru a se imbogati

minusuri
nu s-a implicat in aflarea adevarului despre revolutia din ‘89
a folosit minerii ca masa de manevra pentru a-i imprastia pe manifestantii din Piata Universitatii, pe 13-15 iunie, si pentru a-l inlatura pe Petre Roman din functia de premier, in septembrie 1991
a fost o piedica in calea economiei de piata
a semnat tratatul bilateral cu URSS cu putin timp inainte de destramarea imperiului sovietic
s-a inconjurat de oameni proveniti din fostele structuri comuniste
nu s-a implicat in eradicarea coruptiei si tragerea la raspundere a coruptilor
a protejat personaje contestate de societatea civila si guvernanti suspectati sau dovediti ca au comis abuzuri sau ilegalitati
a refuzat in doua rinduri intrarea Regelui Mihai I in tara
a folosit expresia “Proprietatea privata e un moft” si l-a incurajat de Joita Tanase sa atace cu recursuri in anulare sentinte definitive care vizau reimpropietarirea
l-a gratiat pe Miron Cozma

O viata impartita intre Oltenita - Bucuresti - Moscova - Bucuresti

Moto: “Am sa ies din politica cu picioarele inainte”
Ion Iliescu s-a nascut pe 3 martie 1930, in orasul Oltenita. Tatal sau, Alexandru Iliescu, era un cunoscut ilegalist comunist si a murit in Romania, in inchisoare. Mama naturala, Maricica, l-a parasit pe Ion Iliescu la o virsta frageda. A fost crescut de bunici, pentru ca la virsta de 9 ani sa fie infiat de matusa sa, Aristida.
In Oltenita, Iliescu si-a petrecut copilaria si a urmat primele doua clase primare. A continuat apoi studiile la Bucuresti, unde, din diferite motive, a schimbat trei licee - “Polizu”, “Spiru Haret” si “Sfintul Sava”. A urmat apoi cursurile Politehnicii Bucuresti, dar si ale Institutului Energetic de la Moscova. A ajuns sa studieze in Rusia cu sprijinul Anei Pauker. In capitala Rusiei a fost seful studentilor straini de la Moscova, bucurindu-se de sustinerea oficialitatilor ruse si pentru ca tatal sau fusese un ilegalist comunist. Este acuzat ca in acea perioada a fost contactat de serviciile secrete sovietice.
Intors in tara, Iliescu devine, in 1948, unul dintre fondatorii Uniunii Studentilor din Romania, “organizatie profesionala” in care, la acea data, aveau acces doar studentii cu “dosarul curat”. In 1951, Ion Iliescu se casatoreste cu Elena Iliescu, de profesie inginer. In 1965 este sustinut de Nicolae Ceausescu sa-l inlocuiasca pe Alexandru Draghici in Biroul Politic al PCR. Cariera sa politica ia avint - in 1966, este numit ministru pentru problemele tineretului si in 1971 secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.
Din postul de secretar, conform propriilor declaratii, “intra in conflict deschis cu Nicolae Ceausescu”, impotrivindu-se revolutiei culturale promovate de fostul dictator. Acuzat de “deviere intelectualista”, este trimis la Timisoara, unde, intre 1971 si 1974, detine functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis. Devine apoi presedinte al Consiliului Judetean Iasi, functie politica in care ramine pina in1979, an in care este numit presedinte al Consiliului National al Apelor. Anul 1984 il arunca “un etaj” mai jos, adica pe postul de director al Editurii Tehnice.
Revolutia din 1989 il gaseste pe Iliescu in aceasta functie. Este unul dintre fondatorii Frontului Salvarii Nationale, organizatie care, initial, a anuntat ca nu va participa in alegeri. Preia conducerea FSN, pozitie din care face istorie cu celebra sa declaratie: “Ceausescu a intinat valorile socialismului”. In perioada februarie-mai 1990, conduce Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala. Cistiga detasat alegerile din 20 mai 1990. Obtine inca un mandat in1992, pe valul de simpatie cistigat in zilele revolutiei. In 1996, trece pe bancile opozitiei si devine senator al PSDR. In ianuarie 1997 este ales presedinte al PSDR.
Revine in anul 2000, cind devine din nou presedinte al Romaniei, dupa victoria asupra lui C.V. Tudor in turul doi al alegerilor. Actualmete este senator si candidat la functia de presedinte al PSD la viitorul congres al partidului.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 04 Mar 2005 - 09:32
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1742&titlu=__Ion_Iliescu___un_Om__o_Revolutie__o_Tara__