Afacerile fostului director al Primariei Suceava ajung la judecatori [1]


Materialul de urmarire penala intocmit de procurorii anticoruptie suceveni pe numele fostului director economic al Primariei Suceava, Neculai Bujor, este aproape de finalizare, urmand sa fie inaintat spre solutionare Tribunalului Suceava, ne-au informat surse din cadrul Serviciului Teritorial Anticoruptie

. Potrivit acestora, dosarul contine probe referitoare la cele peste 50 de contracte ilegale incheiate intre Primaria Suceava si patru dintre firmele apartinand unei rude a fostului director economic, Tamara Chiribuca.
Procurorii anticoruptie din Suceava sunt foarte aproape de intocmirea rechizitoriului prin care vor trimite in judecata 11 persoane, sub acuzatii care intra sub incidenta Legii 78/2004 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Printre acestia se afla atat fostul director economic al Primariei Suceava, Neculai Bujor, cat si ruda sa Tamara Chiribuca, dar si functionari ai primariei, angajati ai Tamarei, comisari ai Garzii Financiare si inspectori de la Finantele Publice.
Contactat telefonic, seful STA Suceava, prim-procurorul Martin Constantin, a refuzat sa divulge numele celor inculpati pentru a nu periclita ancheta, dar ne-a declarat ca se lucreaza deja la rechizitoriu, urmand ca acesta sa fie trimis spre solutionare Tribunalului Suceava.
Una dintre persoanele acuzate in acest dosar este fostul comisar sef Dumitru Buterchi, despre care procurorii anticoruptie au aflat ca a primit de la Tamara Chiribuca o centrala termica de 30 de milioane de lei, in schimbul documentelor ridicate de la firmele sale de catre comisarii Garzii Financiare si transmise Politiei Economice. Dumitru Buterchi a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si luare de mita.
In cursul anchetei, au fost audiate zeci de persoane, inclusiv magistrati, care au dorit sa serveasca sau au fost serviti de catre cei doi principali inculpati.
Potrivit unor surse, in acest dosar complex legat de prejudicierea Primariei Suceava cu peste 40 de miliarde de lei, in afara de Tamara Chiribuca si Neculai Bujor s-ar fi inceput urmarirea penala si fata de Emilia Sveica, angajata a primeia, si fostul administrator al Primariei, Constantin Bita.

Primarul Sucevei: "Fosta conducere si-a batut joc de banii publici"

Ancheta in acest caz a fost demarata de procurorii anticoruptie suceveni in luna august-septembrie 2004, in urma sesizarilor facute de actualul primar al Sucevei, Ion Lungu, si bazate pe rezultatele analizei financiare dispuse in luna iunie la nivelul Directiei Economice a Primariei.
Potrivit lui Ion Lungu, se pare ca decizia a fost luata in urma unei dispute cu Neculai Bujor, pe care edilul l-ar fi acuzat de situatia financiara dezastruoasa in care se afla Primaria Suceava.
Tot atunci, Lungu a acuzat fosta conducere a institutiei de o defectuoasa administrare a banilor publici, avand in vedere ca primaria avea datorii de peste 300 de miliarde de lei, 100 de miliarde urmand a fi incasate atat de la persoane fizice, cat si juridice.
Intr-o conferinta de presa sustinuta in luna iunie 2004, Ion Lungu il acuza pe directorul economic Bujor ca ar fi principalul vinovat de situatia creata, desi ar fi trebuit sa fie "un inger pazitor al bugetului". Lungu a mai precizat ca s-au facut o serie de modificari ilegale la bugetul pe anul in curs, exemplificand cu situatia banilor alocati pentru activitatile sportive. Astfel, daca la inceput acestea au primit 4 miliarde de lei, mai mult de jumatate au fost ulterior "pasati" la sectorul "piete". "Toate acestea ma indreptatesc sa spun ca fosta conducere a Primariei si-a batut joc de banii publici", a concluzionat atunci Ion Lungu.

Achizitii fara licitatie

La jumatatea anului trecut, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Neculai Bujor, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata si luare de mita, pentru ca ar fi achizitionat de la firmele rudei sale Tamara Chiribuca, fara licitatie, produse in valoare de 78 de miliarde de lei.
Se pare ca ar fi fost vorba de consumabile, furnituri de birou, produse de patiserie si... bauturi racoritoare, care nu erau prioritare pentru institutia publica. In acelasi dosar, Tamara Chiribuca, administrator sau asociat al societatilor Protman Service SRL, Rigola Serv Com, Luis Imbiss SRL si Alexa SRL, este acuzata de fals in acte oficiale, dare de mita si evaziune fiscala.
Potrivit procurorilor anticoruptie, cercetarile au mai aratat ca prin desemnarea fara licitatie si fara concurs de oferte a firmelor care aprovizionau Primaria, s-ar fi dus la prejudicierea statului cu sapte miliarde de lei.
Se pare ca, pentru a-si diminua veniturile, Tamara Chiribuca ar fi umflat mult cheltuielile firmelor pe care le administra, folosindu-se de facturi fiscale false pe care le inregistra in contabilitatea firmelor. In acest fel, femeia reusea sa plateasca la bugetul de stat sume cu mult mai mici decat prevedea legea.
La perchezitia efectuata la domiciliul lui Neculai Bujor, procurorii anticoruptie au ridicat mai multe documente originale si copii ale actelor firmelor Tamarei Chiribuca, partenera de afaceri a Primariei Suceava in perioada 2002 - iunie 2004, precum si o serie de copii ale unor acte din Primaria Suceava.


Publicat de : Afrodita Cicovschi /
Data publicării: 03 Mai 2006 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17399&titlu=Afacerile_fostului_director_al_Primariei_Suceava_ajung_la_judecatori