Basescu desecretizeaza legile sigurantei nationale



Seful statului a decis, in urma sedintei CSAT de ieri, sa puna pe site-ul presedintiei cele patru proiecte de legi privind siguranta nationala: Legea informatiilor si contrainformatiilor, Legea SRI, Legea SIE si statutul ofiterilor din serviciile speciale

. Membrii CSAT au adoptat  fara mari modificari strategia de securitate nationala. Presedintele a declarat ca institutiile care detin dosare ale politiei politice comuniste au primit termen pâna la 30 mai sa predea aceste documente catre CSAT. Datele de identificare ale dosarelor vor fi predate pe suport magnetic. Traian Basescu a afirmat ca apreciaza contributia premierului Tariceanu privind strategia de securitate, dar a taxat ceea ce el a numit "erorile primului-ministru". Tariceanu ceruse eliminarea din strategie a principiului privind buna guvernare, afirmând ca acest principiu este valabil pentru statele din lumea a treia. Basescu a spus ca principiul bunei guvernari se regaseste în tratatul constitutional al UE, seful statului sugerând malitios ca Tariceanu a fost indus în eroare de consilierii sai. Dar, spre satisfactia presedintelui, primul-ministru a declarat ca guvernul va promova în parlament pachetul de legi privind siguranta nationala. Presedintia si CSAT nu au drept de initiativa legislativa, astfel încât acest pachet sa ajunga în dezbaterea parlamentara. Solutiile ar fi fost preluarea proiectelor de catre un partid parlamentar sau asumarea lor de Executiv.

Premierul a cerut serviciilor sa predea cartotecile
"Voi cere CSAT sa aprobe ca pentru toate arhivele care au fost predate de serviciile de informatii interne si externe sa fie facuta si operatiunea de predare a cartotecilor si microfilmelor pentru acele cantitati impresionante de dosare. Altfel, toata aceasta arhiva nu serveste, practic, la nimic pentru ca ea nu poate fi cercetata fara a avea aceste elemente", a declarat, ieri, premierul Tariceanu, într-o conferinta de presa convocata ad-hoc la sediul guvernului, înainte sa plece la sedinta CSAT de la Cotroceni. El a mai afirmat ca este de acord, în principiu, cu Strategia de Securitate Nationala, dar are unele amendamente de facut. "Pe baza observatiilor pe care le-am trimis si care sper sa fie luate în seama, declar ca sunt de acord cu aprobarea documentului pentru ca presedintele sa îsi poata îndeplini obligatia constitutionala de a-l prezenta în fata parlamentului", a mai adaugat premierul. Una dintre dorintele lui Tariceanu se refera la scoaterea din Strategie a conceptului "bunei guvernari" care, în opinia sa, este valabil pentru statele din lumea a treia, si nu pentru o tara care va intra în UE peste opt luni. Premierul nu a mai vrut sa faca referire si la alte observatii pe care le are fata de continutul documentului pentru ca, momentan, acestea trebuie sa ramâna secrete.  
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Apr 2006 - 06:46
 

Link știre