Femeile lui Basescu se bat pentru postul de comisar european [1]

Doua dintre cele mai apreciate femei-politician, de catre presedintele Basescu,
e-am numit pe Mona Musca si Anca Boagiu, se afla de ceva vreme īntr-o competitie acerba, īnca tinuta sub oboroc, miza fiind nominalizarea pentru un post politic de cea mai mare greutate, probabil al treilea, ca valoare, dupa cele de presedinte si premier

. Este vorba de postul de comisar european, care se va atribui Romāniei dupa integrarea de la 1 ianuarie, si pe care īl viseaza noaptea cele doua vajnice sustinatoare ale sefului statului.

Ce rol joaca un comisar european
Pentru neinitiati, Comisia Europeana (CE) este organul executiv al UE, avīnd rolul de a īntocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de state-le membre, avīnd deci un caracter cu adevarat supranational. Asta īnseamna ca respectivii comisari actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine. CE functioneaza dupa principiul "un stat - un comisar". Fiecarui stat membru īi revine un portofoliu de comisar european. Ceea ce īnseamna ca si tara noastra va primi, alaturi de Bulgaria, un asemenea portofoliu, īn cazul īn care nu apar sincope īn procesul integrarii la 1 ianuarie 2007. Chiar daca, la un moment dat, s-a decis reducerea numarului de comisari, astfel īncīt sa reprezinte doua treimi din numarul total al statelor membre, acest lucru va intra īn vigoare peste cītiva ani buni, deci nu va afecta tara noastra. Īn principiu, timp de doua mandate ale Comisiei, Romānia va avea propriul comisar european, iar īn cadrul Consiliului, forul legislativ al UE, Romānia va ocupa locul 7 ca putere de influentare a deciziilor. Cum spuneam, fiecare stat membru al UE īsi deleaga cīte un comisar, caruia i se aloca o anumita sfera de competenta politica, care dupa posibilitati trebuie sa corespunda cu autoritatea detinuta de statul membru īn acel domeniu politic. Consiliul European numeste comisarii, dupa ce fiecare guvern national a propus pentru comisariat cīte trei candidati. Comisarii sīnt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentīnd deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani, īnceputul si sfīrsitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativa a Parlamentului European.

Si PSD viseaza la postul de comisar
Una peste alta, deci, postul de comisar european este unul de cea mai mare importanta, asigurīnd putere, relatii, bani (salariile sīnt grozave), prestigiu, influenta. Reprezentantul Romāniei va deveni coleg cu drepturi egale cu nume precum Franco Frattini, Günter Verheugen, Olli Rehn sau Joaquķn Almunia. Postul poate reprezenta, de asemenea, o trambulina politica de proportii pentru demnitati interne (premier, presedinte etc). E firesc sa fie vīnat cu īnversunare. Iar printre persoanele ferm decise sa lupte pīna la capat pentru a obtine una dintre cele trei nominalizari se numara actualul ministru democrat al Integrarii, Anca Boagiu si fostul ministru al Culturii, Mona Musca. Cel putin īn ceea ce o priveste pe Musca, aceasta s-a apucat chiar, īn cel mai deplin secret, sa īnvete limbi straine, pentru ca surse demne de īncredere din grupul euro-observatorilor romāni de la Bruxelles spun ca distinsa doamna a politicii mioritice nu le are de nicio culoare cu vreuna dintre limbile de larga circulatie internationala. Amuzant este ca pīna si īn PSD exista cītiva lideri, īn frunte cu Cristian Diaconescu, care viseaza īn secret la postul de comisar european, sperīnd ca nominalizarea sa fie obtinuta īn schimbul unui tot mai preconizat sprijin pe care partidul lui Geoana sa īl acorde democratilor lui Basescu, īn lupta cu "balaurul" Tariceanu.
Publicat de : Bogdan Tiberiu Iacob
Data publicćrii: 15 Apr 2006 - 07:12
 

Link ŗtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16962&titlu=Femeile_lui_Basescu_se_bat_pentru_postul_de_comisar_european