Presedintele Basescu ? îndragostit de SRI [1]

Presedintele Traian Basescu nu gaseste decat un singur cusur Serviciului Roman de Informatii: faptul ca Serviciul este prea putin transparent

. Invitat, ieri, la sedinta de bilant a SRI, seful statului a avut un discurs laudativ la adresa serviciului, pe care l-a criticat doar pentru lipsa de transparenta.
?Nu mai sunteti vechea Securitate?

?De multe ori sunteti etichetati ca fiind vechea Securitate. Eu stiu de multa vreme care e structura de personal a SRI. Pentru mine povestea ?SRI egal Securitate? e de mult depasita. De ce suntem totusi aici? Motivatia e una singura: lipsa de transparenta. (...) Sunt foarte multe lucruri care se pot spune despre SRI, lucruri care cu certitudine ar reusi sa arate evolutiile pozitive ale SRI. Va cer fara echivoc: analizati si veti constata ca foarte multe lucruri din viata SRI pot fi facute publice, ceea ce ar ajuta enorm la castigarea încrederii populatiei în servicii?, a spus presedintele Basescu. Cetatenii ar trebui, în opinia sefului statului, sa stie cat de multe lucruri bune a facut SRI: proportia înnoirii serviciului, colaborarile externe de mare succes, angajarea în combaterea riscurilor asimetrice. ?Este regretabil ca aliatii din NATO sau din afara au cuvinte extrem de bune la adresa SRI, în timp ce imaginea Serviciului, pentru societatea civila, este una care nu-l mai reprezinta astazi?, a adaugat Basescu. In opinia presedintelui, anul 2005 a fost o ?proba? ca SRI este un serviciu de informatii capabil sa protejeze interesele cetateanului, iar în 2006 obiectivul este ?cresterea performantelor fata de anul trecut?. Basescu a dat asigurari ca SRI nu mai este la dispozitia ?unei clici politice?, ci exclusiv la dispozitia cetatenilor, avand deja ?un reflex? în aceasta directie. Un exemplu de depolitizare si profesionalizare a serviciilor secrete: faptul ca nimeni nu mai este ?dus la beci? daca îl critica pe seful statului sau daca vorbeste împotriva Guvernului, si nimeni nu mai este condamnat pentru opiniile sale politice. ?Sunteti un serviciu care protejeaza pe orice roman, pe orice cetatean al statului, sunteti un serviciu de care sa se teama orice ticalos care ar ataca independenta si integritatea statului roman?, a mai spus presedintele. In final, el le-a cerut sefilor sectiilor judetene ale SRI sa nu se alieze cu reprezentantii partidelor, pentru ca nu acestia le pot da garantii pe linie profesionala.

SRI - în depasire de plan la informatii

Directorul SRI, Radu Timofte, a folosit prilejul bilantului pentru a atrage atentia ca bugetul alocat Serviciului pe anul 2005 ?s-a mentinut la un nivel inferior necesitatilor?. Desi ?a fundamentat si solicitat? 1.284.982.100 lei de la bugetul de stat, SRI a primit, pentru anul 2005, doar 838.783.290 lei, adica 65 la suta. La sfarsitul anului 2005, 18 la suta din posturile SRI erau neocupate. Cu toate acestea, SRI a fost mai eficient în 2005 decat în 2004. Volumul total al informatiilor obtinute de SRI a fost mai mare cu 11, 65 la suta, iar ?media de informatii obtinute per ofiter? a crescut cu 13,23 la suta.

Zece la suta dintre informatiile SRI au mers direct la presedintele Romaniei, cinci la suta la Administratia Prezidentiala, 15 la suta la premier, 47 la suta la ministere si agentii guvernamentale, iar restul la alte institutii centrale sau locale. Directorul SRI s-a aratat satisfacut de faptul ca numarul de raspunsuri primite de SRI de la beneficiarii legali ai informatiilor sale s-a dublat în anul 2005 fata de anul 2004. Dintre institutiile sistemului securitatii nationale, cel mai important partener al SRI a fost Ministerul Administratiei si Internelor, iar ministrul Vasile Blaga, prezent la bilantul de ieri, a confirmat ca SRI si MAI au reusit anul trecut ?destructurarea unor retele importante de crima organizata?, inclusiv printr-o actiune comuna denumita ?Operatiunea Braila? si socotita cea mai ampla din Europa. Pe ?dimensiunea interna a securitatii nationale?, cele mai multe informatii furnizate de SRI (aproape 40 la suta) au fost de natura economica. Numai despre fenomenul coruptiei, SRI a transmis, în anul 2005, 563 de informari ? cu peste 19 la suta mai multe decat în anul 2004. Pe plan extern, cele mai multe informatii oferite (aproape 45 la suta) au fost din domeniul contraspionajului. Doua treimi din totalul informatiilor SRI au provenit din surse umane secrete, 18 la suta din surse tehnice secrete, iar restul din surse deschise si din productia analitica de informatii.

6.370 de telefoane interceptate cu mandat

Radu Timofte a insistat asupra faptului ca numarul interceptarilor telefonice realizate de SRI a scazut cu 27 la suta în 2005 fata de anul precedent. In 2005 au fost ascultate 6370 de posturi telefonice, respectiv 2373 de persoane. Doar 26 la suta dintre mandatele de autorizare a interceptarilor telefonice au fost emise la cererea SRI. Restul interceptarilor telefonice realizate de SRI s-au efectuat la cererea Parchetelor (38 la suta), a Ministerului Administratiei si Internelor (33 la suta) sau a altor institutii. Directorul SRI, Radu Timofte, a parut multumit de situatie, dar presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul liberal Radu Stroe, i-a atras atentia ca SRI îsi depaseste competentele legale. ?Problematica interceptarii si înregistrarii telefoanelor constituie o chestiune insuficient reglementata, dincolo de faptul ca SRI nu are prin lege aceasta atributie pentru unele categorii de fapte si nici pentru unele institutii pentru care realizeaza aceasta prestatie?, a sustinut presedintele Comisiei SRI. Radu Stroe a mai afirmat ca relatia dintre SRI si Parchete ?este incorecta si abuziv reglementata, punand uneori SRI în situatia de instrument în mana Parchetului General?, ca sarcina protejarii economiei nationale permite SRI ?sa-si extinda activitatea în aproape toate sferele de existenta ale societatii? si ca lupta anticoruptie nu trebuie folosita ca pretext pentru ca SRI sa ajunga sa se ocupe ?de toate faptele prevazute de Codul Penal?. Potrivit senatorului Radu Stroe, Comisia SRI formuleaza ?o apreciere în general pozitiva asupra activitatii SRI, întrucat s-a considerat ca este importanta pentru tara si pentru strainatate imaginea acestei institutii?, dar asta nu înseamna ca SRI n-ar avea probleme, si nu doar simple probleme de ordin administrativ?. Dintre invitatii prezenti la bilantul de ieri, doar Radu Stroe a avut curaj sa critice SRI. O critica si mai dura poate fi eventual socotita atitudinea premierului Tariceanu, care a lipsit de la bilantul SRI, preferand sa participle la o sedinta de partid.


Publicat de : Liliana RUSE, Mihai
Data publicării: 04 Apr 2006 - 07:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16532&titlu=Presedintele_Basescu_?_indragostit_de_SRI