Acordul cu SUA privind bazele, criticat in Senat



Acordul intre Romania si Statele Unite privind activitatile fortelor americane stationate pe teritoriul Romaniei mai are de asteptat pe masa Senatului pana la ratificare

. Comisiile de politica externa si cea pentru aparare a Senatului au cerut clarificari MApN-ului si Ministerului de Externe pentru unele prevederi ale tratatului. Senatorii  au reprosat reprezentantilor guvernului mai ales lucruri de ordin tehnic.

Soldatii americani, judecati în România doar daca solicita SUA
Senatorii au cerut explicatii mai ales cu privire la statutul juridic al militarilor americani pe teritoriul românesc, daca beneficiaza de imunitate si daca se va putea ajunge la reeditarea cazului Teo Peter. "Militarii americani, care vor veni în România, nu vor fi protejati de acordul din conventia de la Viena", a explicat secretarul de stat din MAE, Teodor Baconschi. "Aceasta înseamna ca nu au statut diplomatic, deci nici imunitate. Prin urmare, ei nu pot disparea în 24 de ore ca diplomatii protejati de imunitate si care intra sub o jurisdictie straina", a adaugat Baconschi. Daca se întâmpla incidente de natura penala, soldatii americani pot fi judecati în România, dar aceasta doar în caz ca o va solicita partea americana. "Este natural sa nu pretindem aplicarea oarba a jurisdictiei românesti asupra militarilor americani, pentru ca este vorba de un raport international, bilateral si e normal ca un subiect american sa fie judecat dupa jurisdictia americana", a subliniat reprezentantul MAE.

SUA nu au nevoie de acordul României pentru a lansa atacuri
Senatorii s-au aratat nemultumiti si de faptul ca americanii pot demara actiuni militare de pe teritoriul românesc, de la bazele SUA, asupra unei terte forte, potential inamic, fara a fi necesar acordul României în acest sens. Nu putem exclude posibilitatea unor actiuni militare americane de pe teritoriul românesc, a spus secretarul de stat MAE, precizând ca se bazeaza pe maturitatea relatiilor româno-americane, ca SUA sa consulte mai întâi România.

Avioanele nu pot fi controlate de români
Tirul senatorilor asupra reprezentantilor guvernului a continuat, atât Norica Nicolai, cât si Mircea Geoana reprosând ca acordul continua unele prevederi care necesita derogari de la legislatia nationala, cum ar fi exceptarea de le regimul inspectiilor aeronavelor, navelor si vehiculelor guvernului SUA, ceea ce "poate trezi suspiciuni". Norica Nicolai a solicitat guvernului semnarea unei declaratii comune între partea americana si cea românesca în care sa fie prevazut ca România sa fie consultata în eventualitatea unui atac american de la bazele americane de pe teritoriul ei, deci sa existe un accept formal din partea României. Neclara i s-a parut lui Teodor Melescanu durata acordului, valabil zece ani, dupa care poate fi prelungit pe termen neprecizat, dupa cum este precizat în acord. "Statul român poate sa denunte acordul oricând, cu o notificare prealabila de un an", a raspuns Baconschi. Melescanu este nemultumit si de calitatea traducerii documentului din engleza în limba româna, ceea ce creeaza ambiguitati nepermise.

"Acordul de acces" al fortelor americane reglementeaza coordonatele sprijinului politic, militar, financiar - logistic si juridic pe care România îl va oferi. Tratatul privind bazele americane în România a fost semnat pe 6 decembrie 2006 de ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu - pe baza aprobarii presedintelui Basescu - si de secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. Documentul a fost deja ratificat de Camera Deputatilor, dar va intra în vigoare doar dupa ratificarea lui si de catre Senat.  
Publicat de : ---
Data publicării: 08 Mar 2006 - 06:54
 

Link știre