Primăria din Bocșa trebuie să retrocedeze o parte din clădirile orașului [1]

Casa de cultură, sediile CEC-ului, ale unei bănci (BCR), cooperativei de credit, cinematografului și câteva societăți comerciale, toate situate în centrul orașului Bocșa din Caraș Severin, sunt revendicate de foștii proprietari. Conform legii, retrocedarea se poate realiza, deoarece cladirile există.

La Bocșa a avut loc săptămâna trecută o întâlnire între avocații celor șase moștenitori ai doctorului Velicek, fostul proprietar al clădirilor. Unii dintre ei sunt cetățeni români, alții sunt cetățeni ai Ungariei sau Germaniei. Clădirile au format până la naționalizare sanatoriul de practici naturiste al doctorului Velicek. În urma retrocedărilor, orașul va rămâne fără mai multe instituții, cum ar fi cele financiare.

Legea Cinematografiei, analizată de Parlament, a permis naționalizarea clădirii Cinematografului Muncitorul, degradat în proporție de peste 70%. Primăria nu a mai intervenit iar moștenitorii celui care l-au construit nu au mai știut de unde să-l ceară.

De febra revendicărilor nu a scăpat nici cea mai mare societate comercială din oraș, uzina Construcțiile Metalice Bocșa, în jurul căreia s-a născut și a crescut orașul.

Cea mai grea pierdere o reprezintă dispariția Casei de Cultură, unde activează în prezent un renumit ansamblu de datini populare. Odată cu aceasta, se pierde și sala de ședințe, cu o capacitate de peste 100 de locuri.


Publicat de : Vali POPOVICI
Data publicării: 03 Mar 2006 - 08:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15293&titlu=Primaria_din_Bocsa_trebuie_sa_retrocedeze_o_parte_din_cladirile_orasului