Atmosfera naționalistă tot mai radicală periclitează funcționarea coaliției [1]

Respingerea legii privind statutul minorităților, atmosfera politică naționalistă tot mai puternică pricinuiește deja daune importante colaborării coaliției: o consecință a acestei atmosfere este refuzul ferm al conducerii Universității Babeș-Bolyai față de orice inițiative vizând lărgirea învățământului în limba maghiară și înființarea unor facultăți maghiare, a declarat vicepremierul Markó Béla, vineri, 24 februarie, la conferința de presă susținută la Cluj.

Președintele UDMR a arătat că Uniunea nu dorește să pericliteze stabilitatea coaliției de guvernare, dar nu este dispusă să accpte nici atitudinea antimaghiară a Partidului Democrat ce evocă campania electorală, de aceea UDMR nu va sprijini inițiativele legislative ale partenerului de guvernare până când acesta ia o poziție corespunzătoare în problema națională, în chestiunea legii minorităților, inclusiv în problema autonomiei culturale.

Referindu-se la respingerea inițiativei privind înființarea facultăților maghiare, Markó Béla a menționat că a crezut în dialogul profesorilor români și maghiari, în ajungerea la un acord, dar acum este nevoit să constate că dialogul nu a dus la rezultate, și la aceasta a contribuit în mare măsură și atmosfera politică antimaghiară tot mai înverșunată.

Markó Béla a atras atenția asupra contradicției dintre autonomia culturală a comunităților și autonomia senatului universității. Domnia sa a constatat că în timp ce unii resping ideea autonomiei culturale referindu-se la necesitatea deciziei comune, aceiași oameni resping acum cerințele legitime ale comunității maghiare prevalându-se de autonomia universitară.

Autonomia universitară nu a slujit până acum pentru altceva decât pentru obstrucționarea cerințelor legitime ale comunității maghiare, a subliniat președintele UDMR, menționând totodată că asigurarea drepturilor minorităților este atribuția nu a vreunui senat universitar, ci a guvernului, a Parlamentului.

Astfel că aceste instituții trebuie să găsească soluții pentru situația creată. Înființarea facultăților maghiare figurează pe un loc prioritar în Programul UDMR, de aceea vom sprijini în continuare eforturile în acest sens. Deși această chestiune se poate soluționa, fără îndoială, nu prin manifestări de protest, ci prin dialog și prin mijloace politice, UDMR consideră justificate eforturile în acest sens, după cum consideră justificate și cerințele privind înființarea universității maghiare de stat de sine stătătoare. În acest context Markó Béla a menționat că trebuie să existe o posibilitate pentru înființarea unei instituții de învățământ distincte, independent de chestiunea facultăților maghiare.

Markó Béla a criticat performanțele de până acum ale guvernului. Disputele inutile, provocate artificial – cum au fost atacurile „rușinoase” lansate împotriva senatorului Frunda György – deturnează energiile cabinetului de la soluționarea problemelor cu adevărat urgente.

Markó Béla și-a exprimat dezacordul și față de practica cabinetului de a soluționa probleme esențiale prin ordonanțe de urgență. Acest procedeu micșorează rolul Parlamentului, fapt cu care UDMR, firește, nu poate fi de acord, a subliniat președintele Uniunii.
Publicat de : ---
Data publicării: 26 Feb 2006 - 13:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15079&titlu=Atmosfera_nationalista_tot_mai_radicala_pericliteaza_functionarea_coalitiei