Liberali pana la moarte [1]

    Delegatia Permanenta a PNL ar urma in cursul zilei de astazi sa ia in dezbatere tema fuziunii cu PD si sa stabileasca alternativele la propunerile deja lansate de PD

.
Solutia pe care ar putea s-o adopte liberalii este in linii mari conturata atat din pozitiile adoptate de filialele din teritoriu, cat si din interventiile unora dintre actualii si fostii lideri ai PNL. Liderii PNL prezenti miercuri seara la dezbaterea pe tema identitatii liberale in Romania, organizata de Fundatia "Friedrich Naumann", si-au expus opiniile, diverse si nuantate, despre fuziunea dintre PNL si PD, ca si despre liberalism si nevoia mentinerii lui. Fondatorul PNL, senatorul Radu Campeanu, s-a exprimat fara echivoc impotriva fuziunii. "Eu sunt pentru pastrarea PNL asa cum este, pentru ca el reprezinta nu numai o valoare conceptuala clara, care reprezinta o necesitate pentru societate, dar existenta PNL este o garantie atat pentru salvgardarea drepturilor individuale, cat si pentru echilibrarea vietii noastre democratice", a spus Radu Campeanu. La randul sau, senatorul Varujan Vosganian a remarcat ca, odata cu trecerea timpului, se petrece un paradox.
"Clamam mai mult fuziunea, dar suntem mai departe de ea", a spus el. El a apreciat ca este nevoie de o structura puternica de dreapta si a aratat ca, in opinia sa, se poate gandi o structura institutionala federativa, care sa permita celor doua partide sa mearga in continuare impreuna. Presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus, a amintit ca in partid sunt oameni care nu si-au parasit apartenenta liberala de peste 60 de ani.

Flamura liberala

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu (foto), a aratat ca partide liberale exista peste tot in Europa, mai putin in Rusia si alte tari din fostul spatiu sovietic.
"Riscul este ca si la noi sa se organizeze un partid care nu e structurat pe o doctrina sau pe niste idei", a mai spus Tariceanu. El a amintit ca dezbaterea in PNL pe tema fuziunii nu s-a incheiat si nu stie care va fi decizia, dar poate spune ca, din punctul sau de vedere, in Romania este nevoie de un partid de centru-dreapta puternic, care ar putea rezulta din fuziunea PNL cu PD.
Liderul liberal a apreciat totodata ca, in situatia in care un grup majoritar din partid ar lua decizia de a renunta la identitatea liberala, oameni mai vechi sau mai noi in PNL vor continua sa mentina "flamura liberala".
"Prin urmare, eu sunt mai degraba adeptul unei clarificari in ceea ce pri-veste optiunea politica in perioada urmatoare pe care trebuie sa o faca si PNL, si PD", a spus Tariceanu, care a cerut atat liberalilor, cat si democratilor "sa stea sa se gandeasca o clipa" daca pentru PNL adversarul politic este PD sau daca pentru PD adversarul politic cel mai important este PNL, "cum unora li se pare", sau daca, de fapt, adversarul politic real al Aliantei este PSD.
Tariceanu a mai apreciat ca democratii trebuie sa tina cont ca PNL este reprezentantul unui set de valori importante, iar conditii de genul transformarii partidului intr-unul cu un profil incert, confuz sunt greu de acceptat.
Publicat de : Ion Navalici
Data publicării: 24 Feb 2006 - 07:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15013&titlu=Liberali_pana_la_moarte