Basescu, un presedinte "antrenor-jucator" [1]

    Traian Basescu isi merita cu prisosinta caracterizarea de presedinte-jucator, pe care singur si-a atribuit-o in campania electorala dinaintea alegerilor din 2004

. Pe parcursul intregului an 2005, seful statului a criticat in permanenta activitatea premierului, a Guvernului, a Aliantei D.A., precum si politica Partidului Conservator, membru al Coalitiei, sau pe cea a fostului partid de guvernare - PSD. Basescu a urmarit mai mereu impunerea solutiei privind declansarea anticipatelor si a provocat valuri prin "sfaturile" sale legate de reforma Justitiei si de lupta anticoruptie.
Una dintre temele favorite ale presedintelui a fost cea legata de anticipate, pe care ulterior a abandonat-o, conside-rand-o nerealizabila. Inca dinainte de formarea Guvernului, Basescu a atras atentia ca se va intoarce la popor daca nu-si va putea indeplini mandatul. El a explicat ca vrea anticipate imediate, pentru a scapa de "solutia imorala" numita PUR. Dincolo de optiunea in favoarea anticipatelor, Basescu si-a facut cunoscuta parerea despre PUR, partid pe care il indemnase, cu cateva saptamani inainte, sa se alature Aliantei pentru formarea Guvernului.
Presedintele a anuntat public ca s-a inteles cu premierul Calin Popescu-Tariceanu sa se organizeze alegeri anticipate, daca nu se va indeplini programul de guvernare, desi primul-ministru nu vorbise niciodata public despre acest lucru. Intelegerea despre care vorbea presedintele a fost de doua ori respectata si de tot atatea ori incalcata de Tariceanu. Acesta nu a vrut sa-si riste functia si a renuntat la demisie, iar Basescu si-a declarat public nemultumirea.

Relatia cu premierul

Seful statului si-a facut un obicei din a-l critica pe premier de cate ori i s-a oferit ocazia. Basescu i-a transmis lui Tariceanu in martie ca s-a incheiat "luna de miere" dintre ei si ca are deja unele "insatisfactii" fata de activitatea Executivului. Acest lucru s-a vazut atunci cand presedintele, si nu premierul, a anuntat primele schimbari la nivelul Guvernului. El a invocat mai multe motive, ultimul fiind legat, la vremea aceea, de proasta gestionare a problemei inundatiilor. Basescu a sustinut ca Tariceanu a renuntat la anticipate dupa ce s-a intalnit cu un om de afaceri, cu un important ziarist si cu un reprezentant al unei companii internationale de tigari.

Relatia cu partidele

Desi statutul sau ii impune echidistanta politica, Basescu a reusit cu greu sa-si onoreze rolul de mediator intre fortele politice. Este de notorietate faptul ca democratii isi fixeaza ceasurile dupa Palatul Cotroceni si nici fostul lor lider nu s-a sfiit sa arate ca inca mai coordoneaza viata PD si chiar a Aliantei. Facerea si desfacerea fuziunii PNL-PD, incercarile actualei Puteri de a schimba presedintii celor doua Camere, inlocuirea sefilor de consilii judetene si multe alte evolutii politice au fost influentate decisiv, anul acesta, de interventiile de la Cotroceni. Basescu a fost cel care a decis si trecerea PD la curentul popular.

Relatia cu Parlamentul

In privinta conducerii Parlamentului, Basescu a fost primul care a vorbit, la inceputul anului, despre schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia celor doua Camere, prin modificarea regulamentelor institutiilor. Curtea Constitutionala a spulberat incercarile actualei Puteri de a prelua posturile celor doi lideri ai PSD, sesiunea parlamentara de toamna fiind sacrificata, astfel, fara succes. Un alt subiect inclus de Basescu pe agenda politica se refera la unicameralism si vot uninominal. In vizita din SUA, care a avut loc in septembrie, el s-a declarat partizan al parlamentului unicameral, iar la intoarcere a anuntat deja ca invita partidele politice si societatea civila la Cotroceni pentru consultari pe aceasta tema.

Criza ostaticilor

Imediat dupa rapirea jurnalistilor romani in Irak, presedintele s-a implicat nemijlocit in rezolvarea unei crize cu care autoritatile romane nu se mai intalnisera pana atunci. El a format un comitet special la Cotroceni si a informat permanent familiile ostaticilor in legatura cu evolutia cazului. Dincolo de spectacolul mediatic facut la prezentarea "filmului rapirii", Basescu a fost singurul castigator al crizei ostaticilor.

Consilieri cu probleme

Consilierii de la Cotroceni i-au creat mari probleme de imagine presedintelui. Basescu l-a numit consilier la inceputul anului pe Constantin Degeratu, acuzat in presa de implicare in reprimarea Revolutiei din decembrie 1989. La inceputul lui mai, Andrei Plesu a demisionat din functia de consilier prezidential. De la Cotroceni a mai plecat Stana Anghelescu, in urma unui scandal in care a fost implicat sotul ei. Cea mai spectaculoasa demisie a fost cea a Elenei Udrea, care a parasit teoretic Palatul Cotroceni la sfarsitul lui octombrie. Nu insa fara scandal. Un scandal care a aruncat in aer relatiile dintre presedinte si premier, pornind de la dezvaluirile ei despre telefonul dat de Tariceanu lui Botos, in cazul Patriciu. (A.M.)
Publicat de : Cristian Anghelache
Data publicării: 28 Dec 2005 - 07:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13274&titlu=Basescu__un_presedinte___antrenor_jucator__