Marius Oprea vrea să modifice Legea Siguranței Naționale [1]

Istoricul brașovean Marius Oprea, reprezentantul Guvernului în nou înființata Comunitate Națională de Informații (CNI), își asumă dificila sarcină de a aduce modificări semnificative Legii Siguranței Naționale.

„În forma sa actuală, legea lasă loc de confuzii. Însăși termenul de siguranță națională este mult prea vag”, ne-a declarat Oprea. Istoricul, care în urmă cu 17 ani a fost acuzat de Securitate că ar fi legionar, spune că forma actuală a legii lasă loc de confuzii asemănătoare. „La vremea respectivă, cine se opunea regimului era ori legionar, ori nebun. Acesta era modul lor de a opera și de a defini un om care lupta împotriva sistemului”, spune Marius Oprea. Totodată, legea nu-i consideră periculoși pe comuniști, cu toate că cei 45 de ani de dictatură roșie au lăsat în urmă mai multe victime decât ambele războaie mondiale la un loc.

Brașoveanul, cunoscut drept un înfocat vânător de torționari, susține că în cadrul CNI va face cunoscută vocea societății civile. „Trebuie ca structurile de informații să fie curățate de personajele compromise. În ’90 se spunea că cei care au făcut poliție politică nu pot fi înlocuiți, pentru că formarea unui ofițer de contrainformații durează 10 ani. Iată că a trecut termenul limită, iar aceleași personaje sunt încă acolo. Se mai spune că printre ei sunt oameni care au merite deosebite. Le mulțumim, dar îi rugăm să se retragă”,

Ultima ședință în Consiliul Local, prima ședință în CNI
În 2004, Marius Oprea a fost ales consilier local pe listele PNL Brașov, însă va renunța la poziția sa din administrația publică locală. „Este necesar acest lucru pentru că nu pot să fiu în ambele locuri deodată. Îmi doresc ca ultima ședință din acest an a Consiliului Local să fie și ultima pentru mine”, ne-a declarat Oprea.

Pe de altă parte liberalii brașoveni încă nu știu cine îl va înlocui în Consiliul Local. „Nu am luat în discuție până acum această chestiune. Dar nu știu încă dacă funcția de consilier al primului ministru este incompatibilă cu cea de consilier local. Nu am analizat încă dacă funcția de consilier este funcție de demnitar public. Rămâne să analizăm în perioada următoare și bineînțeles, să vedem și care este punctul de vedere al domnului Marius Oprea”, spune vicepreședintele PNL Brașov, Gabriel Andronache.

CSI nu este un superserviciu secret
Structura din care brașoveanul va face parte a fost înființată de către Consiliul Superior de Apărare a Țării la recomandările președintelui Băsescu. Deși titulatura sa sună „înfricoșător”, CSI nu este un superserviciu secret creat, ci o instituție aflată sub control democratic, dar mai ales cu structuri complicate și, prin asta, greu de transformat într-un instrument al muncii de fiecare zi. Rolul CSI este de a coordona unitar activitățile desfășurate de către structurile informativ operative și să evalueze în sistem integrat informațiile culese de acestea și care vizează securitatea națională. Comunitatea este destinată eficientizării a activității serviciilor de informații, să elimine paralelismele, suprapunerile și risipa de resurse umane exercitarea atribuțiilor stabilite prin legile de organizare și funcționare.

În urmă cu un an, și în Statele Unite a fost înființată o structură asemănătoare, care este condusă de John Negroponte, urmașul unei familii cu rezonanțe puternice în istoria României.
Publicat de : Mirela LEONTE
Data publicării: 12 Dec 2005 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12776&titlu=Marius_Oprea_vrea_sa_modifice_Legea_Sigurantei_Nationale