Din 2006 [1]

Din 2006

Pretul abonamentului la cablu ar putea creste cu circa 15 la suta
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Tariful pentru abonamentul la cablu s-ar putea majora cu minim 15 la suta de la începutul anului 2006, a declarat presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu PETRIC

.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Cresterea pretului ar putea fi provocata de Ordonanta de Urgenta nr. 123/2005 privind drepturile de autor si drepturile conexe, care a fost publicata în Monitorul Oficial în septembrie 2005, ordonanta eliminând pragurile de maxim 2 la suta si 13 la suta, stabilite prin reglementarile legale anterioare, pentru contributiile operatorilor de cablu, introduse prin Legea 285/2004. „Aceasta Ordonanta va duce la o scumpire de minim 15 la suta a tarifului pentru abonamentul la cablu, care reprezinta diferenta de la 2 la 17 la suta, cât vor obtine acum pe noua lege cele sapte organisme de gestiune colectiva care colecteaza de la utilizatori drepturile de autor”, a spus Petric. Acesta a subliniat ca Ordonanta a trecut de Senat si se afla în momentul de fata în Comisii la Camera Deputatilor, iar daca procesul de arbitraj esueaza, în doua luni am putea asista la scumpirea cablului. Pâna acum operatorii de cablu dadeau drepturilor de autor o valoare de 6,3 la suta din totalul veniturilor din abonamente pâna la nivelul lunii mai 2005 (conform Legii 8/1996 care prevedea 13 la suta ca plafon maxim), dar costul ar putea ajunge la 17 la suta, ceea ce va determina scumpirea serviciilor de cablu.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Operatorii de cablu sustin ca pragurile minime pentru plata dreptului de autor erau aliniate la cotele practicate între statele central si est-europene (de exemplu Ungaria - 1,8 la suta; Cehia - 1,5 la suta si Polonia - 3 la suta). „Miza acestei noi Ordonante sunt cele 22 milioane de euro pe care le pot obtine cele sapte organisme de gestiune colectiva a acestor drepturi”, a spus Petric, care a subliniat ca se asteapta si la o scadere a numarului de abonati. Introducerea TVA de 19 la suta pentru abonamentul la cablu a generat, de asemenea, o scadere cu circa doi la suta a numarului de abonati.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu FILIP, a declarat ca „Legea este gândita pentru a se putea lua bani de la toti si asta cât mai repede”. El a precizat ca legea ar trebui sa stipuleze si posibilitatea controlului la cele sapte societati de gestiune colectiva, asa cum se întâmpla în cazul posturilor radio si TV. „Riscam cu aceasta Ordonanta sa avem posturi TV si radio cu datorii si deci am vorbit degeaba de independenta audiovizualului”, a precizat Ralu Filip, care a declarat, de asemenea, ca aceasta noua Ordonanta ar putea duce la o restrângere drastica a ofertei posturilor de radio si televiziune. Filip a spus, de asemenea, ca CNA-ul a propus, pentru noua Ordonanta privind operatorii de cablu, stabilirea unei limite pentru drepturile de autor la nivelul UE si corelarea procentelor cu nivelul de folosire al operei.
&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp Vicepresedintele Comisiei de tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, Dan NICA, a subliniat si el ca Ordonanta 123 a fost realizata fara consultarea celor implicati si astfel „este imorala pentru ca nu respecta scopul initial de a plati drepturile de autor si poate aduce prejudicii viitorului în audiovizual”. Operatorii de cablu au cerut, totodata, si eliminarea prevederii din Ordonanta de Urgenta 123 privind eliminarea colectorului unic, care sa strânga dreptul de autor în numele titularilor de astfel de drepturi, precum si consultarea reprezentantilor cablistilor pentru modificarea Ordonantei în Parlament.





Publicat de : ---
Data publicării: 03 Dec 2005 - 08:34
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11396&titlu=Din_2006