CNSAS, subordonat direct comisiei de control parlamentar asupra SRI [1]

Un grup de senatori si deputati liberali a depus la parlament o propunere legislativa mai veche, referitoare la functionarea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS)

. Potrivit initiativei PNL, CNSAS ar urma sa fie subordonat direct comisiei de exercitare a controlului parlamentar asupra SRI, in conditiile in care legislatia in vigoare nu prevedea clar acest lucru. Mai exact, Legea Ticu stabilea doar ca aceasta institutie se afla in "parohia" forului legislativ, plenul fiind cel care desemna sau revoca membrii Colegiului. Unul dintre autorii proiectului, presedintele comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a criticat modul in care a functionat pana acum CNSAS, aruncand o parte din responsabilitate asupra presedintelui Gheorghe Onisoru, care a fost sustinut initial de catre PNL. Cum mandatul membrilor Colegiului va expira la inceputul anului viitor, Stroe a spus ca liberalii nici nu iau in calcul sa il mai propuna pe Onisoru la conducerea CNSAS, insa nici nu a avansat alte nume pentru o eventuala candidatura. El a reprosat si Serviciului de Informatii faptul ca nu a pus la dispozitie arhivele, noul proiect de lege stipuland obligativitatea ca SRI, MAI, MapN, MJ si MAE, precum si alte insitutii publice sau private care detin documente privind activitatea de politie politica sa le predea CNSAS. Reprezentantii institutiilor respective pot fi pasibili de condamnare penala in cazul in care se fac vinovati de "sustragerea, tainuirea, falsificarea sau distrugerea documentelor", pedeapsa ajungand pana la doi ani de inchisoare. Propunerea legislativa a PNL mai prevede obligatia ca in Monitorul Oficial sa fie publicate nu doar listele turnatorilor, ci si deciziile Colegiului, respectiv date concrete legate de activitatea de politie politica desfasurata de acestia. De asemenea, liberalii vor sa extinda categoria de functii publice care sunt verificate din oficiu de catre CNSAS, pe langa cei care candideaza la presedintie sau la parlament, urmand sa fie verificati si ministrii, secretarii de stat, consilierii prezidentiali, sefii din administratia publica locala, de la secretarii de prefectura pana la consilierii judeteni. Radu Stroe a recunoscut ca nu s-a consultat cu colegii din Alianta cu privire la aceasta initiativa legislativa, dar este convins ca democratii sustin demersul PNL. "Daca vor fi probleme (in Alianta), atunci situatia este grava", a adaugat Stroe.


Publicat de : Roxana Preda
Data publicării: 01 Dec 2005 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10657&titlu=CNSAS__subordonat_direct_comisiei_de_control_parlamentar_asupra_SRI