Sâmbătă, 20 August 2005 - 07:36 AM Aleg.RO: Plictisiti de Basescu, satui de Tariceanu

Publicat de: Claudiu Tirziu

Cotidianul Presedintele Basescu a fost de opt ori la podul darimat de la Maracineni, premierul Tariceanu de vreo sase ori. Lucrarile merg bine doar citeva zeci de minute, cit sint ei prezenti. Ploaia a trecut si ea cam tot de atitea ori, stricind tot. Termenul de predare a podului se apropie, iar sfaturile venite de sus nu usuca betonul. O nenorocire a facut vedeta de televiziune un sat peste care indeobste treci fara sa-i retii numele: Maracineni. Dupa ce a fost rupt de viitura, podul de Maracineni, Buzau, a devenit loc de pelerinaj pentru presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Fiecare oficial se arata ingrijorat, sfatos si revine ca sa vada cum merg lucrarile. Dar nici unul nu poate face sa nu mai ploua. De aceea, muncitorii de pe santier ii privesc oarecum amuzati. „Sintem ca in chestia aia cu mesterul Manole, ce facem ziua, ne ia apa noaptea. Tariceanu ne-a zis sa lucram 24 din 24 – s-o fi gindit ca, daca muncim si noaptea, nu mai indrazneste sa vina viitura“, ne spune mucalit Gheorghe Apopii (48 de ani). Si adauga ca sint de ajuns 11 ore pe zi, cit lucreaza, numai sa stea ploaia. Un altul, Ioan Ilies (45 de ani), zice ca oamenii s-au obisnuit intr-atit cu Basescu printre ei, incit nu s-ar mira sa-l vada in fiecare zi.

Asteptind puhoaiele

Inginerul Alexandru Branici, seful santierului, ne confirma ca au mari probleme de cite ori curge din cer. Munca le-a fost deja zadarnicita de doua viituri grozave, pe 13 iulie si pe 14 august. Ultima oara, apele involburate au luat 35.000 de metri cubi de materiale de constructii si au stricat si citeva utilaje. „Ne asteptam sa mai vina puhoaiele si pe 15 septembrie“, mustaceste Branici.

Cind ploua, totul se opreste. Santierul incremeneste in asteptarea dezlantuirii unei noi furii a apelor.

Ieri, cerul incruntat anunta iarasi potop. Muncitorii insa isi faceau treaba in ritmul lor. Fara graba. Intre doua manevre si-au gasit vreme sa ni se plinga de salariile mici, de baracile murdare si pline de sobolani in care dorm, de lunile petrecute departe de familie.

Importanta betonului

Alexandru Branici da din mina a lehamite, ca asa sint muncitorii, tot timpul nemultumiti. Are altele mai importante pe cap acum decit cirtelile lor. Pina la 15 septembrie si-a planificat sa termine terasamentele, 200.000 de metri cubi, la o viteza de 3.000 – 4.000 mc pe zi. Iar pe 20 octombrie sa fie gata si podul. „Nu-i dam drumul atunci, ca trebuie lasat betonul sa se intareasca. 28 de zile daca e mai ieftin, 10 zile daca e mai scump si, evident, mai bun“. Inginerul crede ca va folosi beton mai scump, caci un efect pozitiv tot a avut si avalansa de vizite oficiale: toata lumea a inteles importanta lucrarii si reactioneaza cu mai multa bunavointa. De la directorul firmei pentru care lucreaza, SC Constructii Feroviare SA Iasi, pina la ministrul Transporturilor.

Daca se domolesc ploile, podul de la Maracineni va fi iarasi circulat de la 1 noiembrie. Poate sa si ploua din cind in cind, dar debitul riului Buzau sa nu depaseasca 600 mc pe secunda, cit e cota de inundatie. •

Politicienii, in vizite prelungite la nenorociri
Sefii statului si-au facut un obicei in a vizita zonele afectate de dezastre, indiferent ca este vorba de inundatii, tornade, explozii sau accidente rutiere. Solidaritatea politicienilor se manifesta in strinsa legatura cu mediatizarea nenorocirilor. Si, de cele mai multe ori, prin promisiuni fara acoperire.

Vizita nocturna in Cuculeasa

In 22 iunie 1999, inundatiile de la Cuculeasa, din judetul Buzau, l-au adus la fata locului, in cizme de cauciuc, chiar pe Emil Constantinescu, presedintele de atunci al Romaniei. Aici au murit sapte persoane, iar torentele au distrus 40 de case, provocind pagube in valoare de 2,5 miliarde de lei. Presedintele le-a promis satenilor ca ii va ajuta sa isi reconstruiasca locuintele, dar nu s-au dat decit hotariri de guvern in acest sens.

Martori dupa tornada

Peste 1.500 de oameni si 450 de case au avut de suferit dupa tornada de la Facaieni, din august 2002. Pagubele s-au ridicat la 43 de miliarde de lei. Cu aceasta ocazie, imaginea lui Iliescu alaturi de batrina napastuita a ramas celebra. Tot aici s-au prezentat Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Ilie Sirbu, ministrul Agriculturii, si Marian Balan, prefectul de Ialomita.

Incendii in Bucuresti

Explozia dintr-un bloc din Drumul Taberei din Capitala a constituit un alt pretext pentru vizita oficialitatilor. Incendiul a distrus aproape 12 apartamente, iar premierul Adrian Nastase a ajuns la fata locului, impreuna cu o serie de oficialitati de la primaria Sectorului 6. Acelasi lucru s-a intimplat in cazul unei alte explozii din piata Domenii. Locatarii s-au ales cu termopane in urma mediatizarii evenimentelor.

Mihailestiul lui Mitrea

In 24 mai 2004, explozia unui camion care transporta azot a provocat la tragedia de la Mihailesti, unde si-au pierdut viata peste 20 de persoane. Soseaua a fost distrusa pe o lungime de 40 de metri, iar autovehiculele din zona accidentului au fost distruse in totalitate. Au sosit la fata locului Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru administratie publica, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, si Cristian Diaconescu, ministrul Justitiei.


(668 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Claudiu Tirziu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Plictisiti de Basescu, satui de Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63001894950867 seconds.