Sâmbătă, 13 August 2005 - 06:16 AM Aleg.RO: Băsescu a dat teme Guvernului

Publicat de: ---

azi Președintele Traian Băsescu nu are liniște. Joi, și-a întrerupt din nou vacanța, a venit în mare grabă la București și a făcut o declarație de presă, în care a reluat, cu unele adăugiri, criticile la adresa Guvernului pe care le lansase, la începutul săptămânii, prin intermediul undelor radio. Ca răspuns la solicitarea premierului Tăriceanu privind o discuție lămuritoare, în cadru oficial și în plenul coaliției guvernamentale - așa cum cer regulile unei vieți politice normale -, Băsescu a ales soluția monologului acuzator.
O întâlnire cu liderii partidelor din coaliția de guvernământ va fi posibilă doar după ce va fi bine pregătită. "Nu sunt de acord să avem o întâlnire care să rezolve probleme de imagine", a spus șeful statului, precizând că cele patru partide trebuie să răspundă unor restanțe în raport cu angajamentele Alianței din campania electorală. Prezentăm condițiile lui Băsescu.

Legea spitalelor să fie modificată
Legea spitalelor trebuie să elimine conflictul de interese. "Acum, directorul de spital este senator sau deputat, șef de secție, președintele Casei de Asigurări de Sănătate. În aceste condiții, directorul de spital face lege în calitate de parlamentar, trece prin Consiliul de Administrație în Casa de Asigurări de Sănătate, apoi se autocontrolează", a afirmat Băsescu. El a cerut coaliției de la guvernare să aplice și în acest domeniu Legea conflictului de interese. "Tot de la problematica acestui conflict de interese pleacă și datoriile de aproape 4.300 de miliarde de lei acumulate la sfârșitul semestrului unu. Pentru această datorie nu răspunde nimeni, pentru simplul motiv că nu pot fi sancționați directorii, ei nu pot fi acuzați de prost management. Nu poți fi director fără conflict de interese", a spus șeful statului.
"În consecință, cer coaliției să dea atenție sănătății și să aibă în vedere Legea spitalelor. Conflictul de interese în spitale generează prost management și lipsă de responsabilitate. Este necesară modificarea regulii jocului în sănătate, modificarea regulii jocului în achiziția de medicamente".

Ordonanța Petrom trebuie refăcută
Proiectul de ordonanță privind transferul unui pachet de 8% din acțiunile Petrom către salariați trebuie refăcut. O acțiune Petrom, la prețul la care au dreptul să cumpere salariații, reprezintă acum 30-35% din prețul de la bursă al acțiunilor Petrom", a subliniat Băsescu, arătând că, având în vedere valoarea foarte ridicată a acțiunilor există posibilitatea ca cei 50.000 de salariați să nu dispună de circa 230-240 de milioane de dolari pentru a cumpăra cele 8% din acțiuni. "Ordonanța trebuie să prevadă foarte clar că ceea ce nu se cumpără trebuie să ajungă pe Bursă". "Mi s-a părut în neregulă revenirea cu aceeași formă a Ordonanței și a doua oară și sper să nu se mai revină și a treia oară cu aceeași formă a actului normativ", a mai spus șeful statului.

Transparență pe piața energiei
Președintele Traian Băsescu a solicitat să nu fie încheiate contracte suplimentare de furnizare a energiei electrice în baza hotărârii de majorare a gradului de liberalizare a pieței de electricitate, până când Legea energiei nu va fi adaptată la noile condiții de piață.
"Dacă ai constatat că nivelul de liberalizare de până acum a dus la semnarea unor contracte care au concentrat accesul la energie ieftină de pe hidro în mâna unei singure companii, de ce continui liberalizarea fără modificarea normelor? Este o întrebare publică la care nici măcar nu aștept răspuns", a precizat Băsescu.
"Este inadmisibilă secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizează agenților economici energie electrică. Este o companie de stat și trebuie să existe transparența contractelor, altfel ne vom ascunde continuu sub secretul contractelor comerciale și vom închide tot mai mult accesul la informație și control public", a mai spus Băsescu.
În ceea ce privește modul de adoptare în Guvern a hotărârii prin care gradul de liberalizare a pieței de energie electrică era majorat la 83%, președintele a arătat că actul normativ trebuia semnat de ministrul Economiei, Codruț Șereș și de către vicepremierul Gheorghe Seculici.

Fără clientelă politică
"Guvernul are toată susținerea mea, cu condiția să respecte angajamentele din campania electorală, pentru că una din grijile pe care le-am avut a fost să facem angajamente realiste", a afirmat șeful statului. Este nevoie de legi care să servească economiei românești în ansamblul ei și nu câte unui protejat.
(...) "Lobby înseamnă cu totul altceva decât trafic de influență și eu vă asigur că traficul de influență se pedepsește și în țările care au legea lobby-ului", a declarat Băsescu. El a apreciat că între a face lobby și "a servi interesele unui mic grup, în mod netransparent" există o diferență și "diferența, deocamdată, este etichetată de Codul Penal ca fiind trafic de influență".

"Președintele Băsescu e dezinformat"

"Președintele este dezinformat, problema majoră a sistemului sanitar este legată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate care nu are nici un control asupra banilor care intră în sistem. Apoi statul, care nu participă cu nimic la programele de sănătate.", apreciază senatorul PSD Sorin Oprescu.
Ministerul Sănătății trebuia să prezinte un program clar în care să desființeze spitalele care nu funcționează și să pună ceva în loc. Mai mult, ministerul nu agreează licitația pentru servicii și păstrează în funcțiune spitale neeficiente, a adăugat directorul Spitalului Universitar de Urgență București. "Cred că președintele ar trebui să nu se mai informeze din surse, ci din realitate. Miniștrii Bartoș și Brânzan s-au plâns de forma în care a fost promulgată Legea spitalelor, iar puterea actuală care a votat legea o critică".
Concurență cu prețuri puse la avizier?!

"Am informat în permanență Președinția, prin intermediul unui consilier prezidențial din domeniul economic, căruia i-am prezentat acum trei luni și contractele de export de energie ale Hidroelectrica, cât și proiectul privind liberalizarea pieței de energie", a declarat ministrul Economiei Codruț Șereș. Hidroelectrica este o companie publică, supusă controlului Curții de Conturi, contractele de furnizare fiind verificate periodic de această instituție, spune ministrul arătând că, având în vedere condițiile concurențiale din piață, nu se pot pune "la avizier" prețurile de livrare. "Și, de altfel, acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lume privind contractele de energie electrică".
În ce privește transferul către salariați a 8% din acțiunile Petrom, ordonanța este în curs de a fi refăcută.


(654 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Băsescu a dat teme Guvernului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69782495498657 seconds.