Vineri, 28 Ianuarie 2005 - 08:05 AM Aleg.RO: Basescu, cosmarul SPP

Publicat de: e.fogarasi

evenimentulzilei Presedintele Traian Basescu este un demnitar atipic pentru SPP, obisnuit, in ultimii 14 ani, cu o pauza de patru ani, e drept, cu Ion Iliescu, un presedinte “docil” din punctul de vedere al “supunerii” fata de normele de protectie. Actualul sef al statului le da batai de cap oamenilor platiti sa-l pazeasca. Mai ales acum, cind directorul SRI a recunoscut ca Basescu poate fi o tinta reala pentru cei afectati de masurile anticoruptie.
Ofiterii SPP s-au confruntat prima data cu stilul neobisnuit al lui Traian Basescu chiar in noaptea de Anul Nou. Atunci, pentru prima oara in istoria Serviciului, ofiterii de protectie nu au mai stat pe linga locuinta demnitarului, sau chiar intr-o camera a acesteia, la caldura, cu o farfurie de bucate in fata. Presedintele s-a decis sa petreaca Revelionul in strada, alaturi de bucuresteni.
Saptamina trecuta, SPP a fost pus intr-o situatie inedita la Chisinau. Acolo, Traian Basescu i-a apostrofat pe ofiterii de protectie care au incercat sa-l opreasca sa intre in multime: “Stati, mai, oameni buni, ca vreau sa vorbesc cu oamenii de aici”.
Nici la Constanta nu le-a fost usor ofiterilor. Presedintele a vrut sa inspecteze mai toate compartimentele navelor vizitate. Asta a insemnat ca tot traseul, foarte lung si complicat, a trebuit asigurat din punct de vedere antiterorist.
Testul forte de pina acum l-a reprezentat vizita lui Basescu la Iasi. Acolo, SPP, jandarmeria si politia au trebuit sa se adapteze aceluiasi stil deschis si direct al lui Traian Basescu de a dialoga cu oamenii. Ofiterii SPP au fost nevoiti sa faca o adevarata “echilibristica” intre aplicarea normelor de protectie destinate presedintelui Romaniei si dorinta lui Basescu de a intra in multime, fara suita obisnuita din jurul sau. Conform normelor oricarui serviciu de protectie, nu doar al SPP, orice persoana care se afla in apropierea presedintelui statului fara a fi controlata din punct de vedere antiterorist reprezinta un pericol.

Reprezentantii firmelor de paza atrag atentia asupra pericolelor diverse

Daca Faur Isaia avea acid in loc de cerneala?
Teodor Bulea, consultant pe probleme de securitate in cadrul companiei de paza Dragon Star, ne-a declarat: “Pentru protectia unei persoane publice, asa cum este presedintele Romaniei, trebuie luate masuri speciale. Sint protejate atit cladirea in care acesta locuieste, cit si cele in care isi desfasoara activitatea. Sint verificate toate traseele pe care acesta se deplaseaza. Masina blindata nu este o optiune, este un accesoriu obligatoriu. In cazul unei amenintari, serviciile specializate de paza si protectie urmaresc scenarii prestabilite. Se ridica gradul de securitate, se maresc efectivele si se sporesc verificarile”.
Ca reprezentant al unui intreprinzator privat in domeniul protectiei si securitatii, Teodor Bulea crede ca paza presedintelui Basescu este foarte buna. “Asta nu inseamna ca este impenetrabila. Riscuri exista permanent. Amintiti-va de cazul lui Faur Isaia si ginditi-va ca acesta putea sa-l stropeasca pe presedintele Constantinescu nu cu cerneala, ci cu acid”.
“In multime, pericolul este mult mai mare. Un individ dezaxat prezinta un real pericol. De comploturile unor organizatii de tip mafiot se ocupa, pe linga SPP, si alte structuri ale statului, cum ar fi SRI. Amenintari exista. Sint absolut normale intr-o democratie. Este un risc pe care oamenii politici si-l asuma”, a concluzionat Bulea. (Cosmin Torr)

Atentate asupra demnitarilor romani

1862: Primul-ministru Barbu Catargiu a fost asasinat din motive ideologice.
1880: Primul-ministru I.C. Bratianu a fost ranit usor, la iesirea din Camera Deputatilor, de un fost profesor, inarmat cu un cutit.
1886: Acelasi I.C. Bratianu nu a fost nimerit de gloantele trase, cu un revolver, de un fost subofiter de armata. In caz de reusita, atacatorul urma sa primeasca 5.000 de lei de la un lider al opozitiei politice.
1918: Lenin a ordonat asasinarea regelui Ferdinand, insa armata romana l-a arestat si executat pe Simion Rosal, comisarul bolsevic trimis sa-l ucida pe suveran.
1919: Maresalul Alexandru Averescu a scapat nevatamat dintr-un atentat comandat, de la Moscova, de bolsevicii Buharin si Zinoviev. Explozia l-a ucis pe Dumitru Radu (episcopul Ardealului) si a ranit grav patru persoane, printre care generalul Coanda (presedintele Senatului) si Dimitrie Greceanu (ministrul de justitie).
1933: Premierul I.G. Duca a fost impuscat in ceafa, de un legionar, pe peronul garii din Sinaia.
1933: Regele Carol al II-lea a scapat teafar dintr-o tentativa de asasinat la Budapesta.
1936: Nicolae Titulescu a evitat o tentativa de ucidere prin otravire.
1939: De Boboteaza, regele Carol al II-lea si ministrii care-l insoteau urmau sa fie ucisi de un comando legionar, la ceremonia scufundarii crucii in Dimbovita. Siguranta i-a arestat si executat pe atentatori.
1939: Armand Calinescu urma sa fie asasinat, pe 13 februarie, prin plasarea unui dispozitiv exploziv sub podul Dimbovita, pe traseul demnitarului, insa planul a fost dejucat.
1939: Premierul Armand Calinescu a fost impuscat pe 21 septembrie, la Podul Eroilor. A doua zi, politia i-a prins pe asasini si i-a dus la locul crimei, unde i-a impuscat, iar cadavrele au fost lasate, demonstrativ, in strada.
1940: Pe timpul scurtei guvernari legionare au fost asasinati Virgil Madgearu, Nicolae Iorga si alte personalitati.
Cristian Oprea


(553 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu, cosmarul SPP | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66677594184875 seconds.