Luni, 08 August 2005 - 07:58 AM Aleg.RO: Intrecerea socialista

Publicat de: Clement Sava

Averea Razboiul mediatic dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase a luat proportii in cursul zilei de ieri, prin declaratiile razboinice aruncate de cei doi lideri ai PSD. La primele ore ale diminetii, un interviu cu presedintele partidului a aparut pe agentia nationala de stiri, Rompres. Peste doua ore, ca nu cumva sa ramana mai prejos, a aparut un interviu si cu Adrian Nastase, de data aceasta pe „Mediafax“.

Desi e vorba de interviuri-fluviu in ambele cazuri, e de remarcat ca Adrian Nastase a reusit sa-l surclaseze pe Geoana, interviul sau fiind mai lung. Cei doi rivali isi dau cu parerea despre toate subiectele fierbinti ale zilei, mai putin cu privire la polul social pe care Petre Roman ar vrea sa-l creeze cu ajutorul lui Ion Iliescu. Petre Roman a mai incercat sa capteze atentia PSD, in momentul in care erau asteptate anticipatele, dar liderii socialisti nu au vazut nici un avantaj in a se alia cu o formatiune politica de sub unu la suta.

Dar, cu sprijinul din umbra al lui Ion Iliescu, Petre Roman a intrat alaturi de greii PSD in intrecerea socialista. La cursa ar vrea sa participe si alte formatiuni minore precum „Forta Democrata“ a lui Roman, Partidul Alianta Socialista sau Partidul Ecologist Roman, condus nu prea legal de Petre Lificiu.

In interviurile lor, Geoana si Nastase ataca trei subiecte principale: anticipatele, schimbarea presedintilor celor doua Camere si rivalitatea din PSD intre Geoana si Nastase. Disputa s-a aprins de la „austeritatea comunicationala“ din PSD. Geoana intelege prin aceasta sintagma „un stil mai sobru si mai retinut de a ne adresa publicului si de a aborda problemele“.

Or, aparitiile lui Nastase, cum e cazul cursei cu bicicleta prin Palatul Parlamentului sau plimbarea cu jurnalistii prin aceeasi cladire, au fost departe de a fi sobre.

„Sa batem tara in lung si in lat in loc sa batem la usile televiziunilor“, spune Geoana, cu referire la Adrian Nastase, foarte harnic in a aparea la televizor.

Geoana declara, insa, ca austeritatea nu se aplica preferential, ci este valabila si in cazul sau. Cat despre relatia cu Nastase, Geoana spune ca aceasta „trece printr-o noua etapa si este supusa unui test important din ambele parti“.

Presedintele PSD deplange, in interviul de ieri, existenta unor „binevoitori“ care „si-au facut o adevarata meserie din a strecura fitile“ care sa strice relatia dintre el si Nasatse.

Geoana nu uita insa sa precizeze ca „liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regula pentru toata lumea.“ In aceste conditii, tonul lui Geoana devine imperativ: Nastase „trebuie sa inteleaga ca acum expunerea mediatica excesiva dauneaza“. Dar presedintele PSD il linisteste parinteste pe Nastase: „potentialul sau este important si o revenire este foarte posibila daca intelege nevoia de schimbare“.

Tonul si declaratiile lui Geoana nu i-au placut lui Nastase, care s-a grabit sa-i dea un raspuns punctual, in interviul sau, de parca ar fi schimbat telegrame intre ei. „Arogantu’“ ii atrage atentia „Prostanacului“, dupa cum i-a etichetat Ion Iliescu, asupra pretentiei acestuia de a conduce singur partidul: „Va trebui sa clarificam anumite aspecte la o viitoare sedinta a conducerii partidului“. Nastase crede ca la Congres „s-a decis o varianta de echipa“ cu „roluri complementare“, iar nu „o formula de functionare a partidului unu plus 599.999“. El ii sugereaza lui Geoana folosirea intregii „artilerii a partidului“ pentru bataliile care urmeaza. „Nu pot fi insa in nici un fel de acord cu ideea ca modernizarea partidului a inceput doar dupa Congres“, a ripostat Nastase, suparat ca i se neaga rolul din partid prin afirmatia lui Geoana ca prima etapa a schimbarii PSD „s-a consumat la Congresul din aprilie“. De altfel, Geoana nu s-a zgarcit cu promisiunile de innoire a PSD nici in acest interviu: „Sa ne lepadam de Satana coruptiei“. Declaratiile sale in acest sens, multe la numar, au ramas deocamdata numai pe hartie. Exista o rivalitate pe declaratiile anticoruptie. Geoana vrea sa fie primul si aici: „Simpla etichetare a raului ca sistem ticalosit sau capitalism de cumetrie, desi corecta ramane doar un slogan electoral sau o eticheta colorata daca nu este urmata de actiune si exemple“. Cele doua expresii apartin lui Traian Basescu, respectiv Ion Iliescu! „Prostanac e cel care cunoaste adevarul si nu face nimic ca sa il apere“, nu a ezitat sa il atinga Geoana pe Iliescu, autorul celebrei porecle. Pentru a da masura implicarii sale, Geoana propune „o coalitie a binelui“, dincolo de barierele politice“ din care sa faca parte si Basescu, dar si fostii presedinti ai Romaniei alaturi de „liderii nepatati ai momentului“.

In legatura cu anticipatele, Geoana declara ca „daca Raportul de tara al Comisiei Europene va indica faptul ca sansele de integrare la termen sunt compromise, atunci anticipatele sunt necesare pentru a da tarii o alta majoritate si un guvern mai competent“. El iese la atac cu opinia ca „o noua majoritate este mai mult decat necesara avand in vedere ca frictiunile si neincrederea din cadrul Coalitiei si conflictul presedinte-premier sunt insurmontabile“.

Nastase transmite aceeasi imagine a haosului care ar domni in Alianta si Coalitie, dar crede ca, dupa PC si UDMR, „acum si PNL se teme de anticipate“. In privinta schimbarii presedintilor Camerelor, Geoana s-a cumintit si spune ca „PSD nu va ceda la acest santaj sub nici o forma. Asta pentru a clarifica anumite speculatii care s-au facut in ultimul timp“. Nastase in schimb face referire la Constitutie, care nu poate fi contrazisa de nici un regulament. Disputa dintre cei doi va fi transata in aceasta saptamana, cand conducerea PSD, revenita din concedii, va incerca sa potoleasca apele tulburate din partid. (C.S.)


(673 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Intrecerea socialista | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58093190193176 seconds.