Luni, 08 August 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Năstase dezlănțuit

Publicat de: Mediafax

azi Președintele executiv al PSD, Adrian Năstase, crede că la o viitoare ședință a conducerii PSD vor trebui clarificate "anumite aspecte", deoarece nimeni nu poate realiza singur toate obiectivele partidului, pentru care este nevoie de spirit de echipă, iar la Congres a fost aleasă o echipă. Năstase nu crede că va fi schimbat de la șefia Camerei Deputaților pentru că ar fi o acțiune neconstituțională și critică dur Alianța PNL-PD, Guvernul și pe președintele Traian Băsescu.
Credeți că se vor organiza alegeri anticipate?
Asta întrebați-i pe Traian Băsescu și pe Călin Popescu-Tăriceanu. Și îi puteți întreba și ce se mai întâmplă cu reforma, cu nivelul de trai și cu integrarea în Uniunea Europeană. Am convingerea că răspunsul la toate aceste întrebări va fi același: "nu se știe". În Executiv, în Alianță și în Coaliție domnește un haos total. Iar de la haosul din sânul puterii la haosul din țară nu mai este decât un pas.
Oricum, am văzut că, după PC și UDMR, acum și PNL se teme de anticipate. Liberalii au înțeles că populația nu vrea alegeri înainte de termen, că democrații stau mai bine decât ei în sondaje și că Uniunea Europeană nu agreează anticipatele. Deși târziu, chiar și domnul Tăriceanu a înțeles că PNL va fi cel mai mare perdant al unor astfel de alegeri. De aceea a și decis să nu își mai dea demisia.
De ce vă temeți mai mult, de alegeri anticipate sau de pierderea funcției de președinte al Camerei Deputaților?
Nu mă tem nici de una, nici de alta. Mă tem însă pentru românii care își vor da seama prea târziu că au fost înșelați de Alianță. Lupta dintre liberali și democrați, în frunte cu Traian Băsescu, nu poate să aibă decât un învins: speranța românilor.
De ce credeți totuși că actuala putere dorește schimbarea dvs. și a domnului Văcăroiu din funcțiile deținute în Parlament?
Nu este vorba de schimbarea mea sau a lui Nicolae Văcăroiu. Este vorba despre două funcții care revin PSD, în baza rezultatelor alegerilor parlamentare din 2004. Traian Băsescu și Alianța vor să impună celor 22 milioane de români dictatura totală, folosind epurarea politică și la nivelul Parlamentului și la nivelul consiliilor județene.
De ce sunteți așa de sigur că această inițiativă va eșua?
În articolul 61 din Constituție scrie foarte clar că "președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor". Adică o dată ce au fost aleși, ei își exercită funcția până la alegerile parlamentare următoare. Degeaba spun că se va modifica regulamentul. Nici un regulament nu poate să contrazică litera Constituției.

"Formula 1+599999 nu e posibilă!"
Mircea Geoană susține că PSD are un singur lider, care este purtătorul de mesaj. Cum comentați ultimele declarații ale lui Geoană?
Am citit cu interes declarațiile lui Mircea Geoană. Consider că, va trebui să clarificăm anumite aspecte la o viitoare ședință a conducerii partidului. Va trebui să lămurim, între altele, dacă la Congres s-a stabilit o formulă de funcționare a partidului 1+599.999 sau dacă a fost aleasă o echipă de conducere cu roluri complementare. Eu am înțeles că s-a decis o variantă de echipă. De aceea, am acționat în consecință. Sper că nu m-am înșelat. Sunt convins că Mircea va înțelege miza unei formule politice prin care să putem folosi în viitor toată artileria partidului pentru bătăliile care ne așteaptă. Rămân, desigur, încă multe lucruri de făcut. Dar nimeni nu le va putea realiza singur. De aceea, voi continua să spun: este nevoie de spirit de echipă.
În ultima perioadă, subiectul unei eventuale creșteri cu trei procente a cotei TVA a aprins spiritele în Alianța D.A. Care este părerea dvs. despre creșterea TVA?
Pierderile generate de introducerea cotei unice de impozitare de 16% combinată cu măsurile populiste adoptate în perioada în care se mergea pe scenariul anticipatelor, sigur că trebuie acum să fie compensate într-un fel.
Deci sunteți printre susținătorii acestei măsuri?
Categoric, nu! Creșterea TVA poate ar fi suportată cu ușurință dintr-un salariu de premier sau de președinte, dar nu dintr-o pensie obișnuită. Nu uitați că o eventuală creștere a TVA nu va afecta doar produsele de lux sau unele bunuri și servicii la care, eventual, se poate renunța. Vom asista la creșteri de prețuri de la pâine până la biletul de autobuz. Câștigurile suplimentare obținute de cei cu venituri mari prin scăderea impozitului la 16% vor fi "plătite" acum, în primul rând, de cei cu venituri mici. În continuare se face o diversiune: se afirmă că majorarea TVA se va realiza concomitent cu reducerea CAS, deși în programul de guvernare au fost promise reduceri și la CAS cu 10 puncte procentuale și reduceri de TVA de la 19% la 16%.

Guvernanții nu recunosc că au greșit
Atunci care e soluția?
Principalul motiv pentru care se încearcă diferite soluții de creștere a veniturilor bugetare nu este asigurarea fondurilor de aderare, ci acoperirea găurilor provocate de cota de 16%. De aceea, într-o primă instanță, mi s-ar părea corect să se spună: "Am calculat greșit, ne cerem scuze, majorăm cota unică cu trei procente". Ar fi rațională chiar revenirea la sistemul fiscal propus de PSD pentru 2005!
Și care ar fi diferența la nivel practic?
Diferența ar fi enormă. Și vă dau un simplu exemplu. La pensii nu se aplică cota unică. Dar introducerea TVA va reduce semnificativ puterea de cumpărare a pensionarilor.
Credeți că se va opta pentru această variantă, care a fost de altfel chiar sugerată, la un moment dat, de ministrul Finanțelor, Ionuț Popescu?
Ea a fost sugerată, dar nu a susținut-o nimeni. Vorbim aici, practic, de o alegere care trebuie făcută între a sacrifica orgoliul guvernanților, respectiv asumarea ca greșeală a introducerii cotei de 16% și majorarea ei, și între a sacrifica din capitalul electoral și a se majora cota TVA. E greu de spus spre ce se va opta. Nu mi se pare, însă, corect ca și față de acest subiect, care poate avea un impact semnificativ în viața de zi cu zi a românilor, să asistăm la jocuri politice, la diferite scheme și fente din partea Puterii.
Mai precis?
Mai precis. Brusc, Emil Boc are alte păreri decât președintele. Eugen Nicolăescu se exprimă împotriva creșterii TVA și are o opinie diferită față de șeful Guvernului, care este "pentru". Dar, Călin Popescu-Tăriceanu este "pentru" nu pentru că lipsesc zeci de miliarde de lei la buget din cauza neîncasărilor generate de cota de 16%, ci, pasămite, pentru că ar trebui să asigurăm contribuția națională pentru fondurile comunitare. Mici șmecherii!
Cum caracterizați mesajul președintelui Băsescu în care atrăgea atenția asupra riscului ca oameni din Guvern să intre sub influența unor grupuri de interese economice?
Există două direcții distincte aici. Pe de o parte, în mod evident, anumiți miniștri vin din zona oamenilor de afaceri, iar premierul este unul dintre ei. Putem vorbi deci, pe de o parte, chiar de un nou atac al președintelui la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. Pe de altă parte, mi se pare că miza reală pe care acest mesaj o ascunde s-a pierdut în analizele media.
La ce vă referiți?
Traian Băsescu a încercat să impună, din nou, imaginea autorității supreme pe linia infomațiilor secrete. El deține informația, el știe cum să o folosească și, cel mai important, el are moralitatea necesară gestionării ei. O imagine extrem de dragă președintelui, pentru că - nu uitați - acea Comunitate a Serviciilor de Informații este încă în faza de proiect. Iar Traian Băsescu mai speră că va reuși să o aducă sub controlul său direct. Ce s-a văzut public? Traian Băsescu pare că are informații confidențiale din zona serviciilor și îl avertizează public pe premier, care cere clarificări de la serviciile de informații, iar acestea îi răspund că nu au nimic despre miniștrii cabinetului său.
Aici se pot pune multe întrebări: 1. Îi "monitorizează" Băsescu pe miniștrii lui Tăriceanu? 2. De ce informațiile respective nu au ajuns, în același timp, și la premier? 3. "Robinetul" pentru filtrarea informațiilor referitoare la guvern se află la Cotroceni? 4.Când Băsescu primește astfel de informații trebuie să le comunice public lui Tăriceanu? 5. Se încearcă un șantaj asupra primului-ministru sau asupra unora dintre miniștrii săi? 6. Dacă serviciile nu au confirmat aceste comentarii, înseamnă că Traian Băsescu a mințit?


(740 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Mediafax


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Năstase dezlănțuit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68703699111938 seconds.