Luni, 08 August 2005 - 04:43 AM Aleg.RO: Sinistrul de Interne

Publicat de: ---

ziua Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor bate in retragere in ceea ce priveste scandalul pasapoartelor confiscate la granita. El incearca sa dreaga busuiocul, suspendand masura confiscarii documentelor de calatorie, insa romanii vor fi in continuare nemultumiti. Vor intampina mari greutati daca au depasit perioada legala de sedere in spatiul Schengen, chiar daca au facut-o din motive obiective si au acte care sa justifice acest lucru. Practic, nu s-a schimbat mare lucru. Dand dovada de inconsecventa, Blaga s-a sucit dupa ce a vazut modul in care opinia publica, presa si societatea civila a reactionat la masurile dispuse de el. Dupa ce joi sustinea sus si tare ca masura confiscarii pasapoartelor este in folosul marii majoritati a romanilor, sambata a facut un pas inapoi, revocand aceasta masura, inlocuind-o cu trecerea intr-o baza de date. Criticile dure atat la adresa lui Blaga cat si a acestei prevederi arata clar cat de buna este legea.

Numele din calculator


Foto: Mediafax
Un roman care a stat 100 de zile in Spania deoarece s-a imbolnavit si s-a internat in spital, soseste la granita cu pasaportul in mana stanga si cu acte care sa ateste si sa justifice cele zece zile in plus, in cea dreapta. Ce face politistul de frontiera? Nu-i mai retine pasaportul, dar nici nu-i ia in considerare documentele justificative. Ii introduce numele intr-o baza de date si ii permite intrarea in tara. De aici incolo incepe calvarul. Din acel moment, nu mai poate parasi tara pana cand nu-i este sters numele din calculator. Si ce trebuie sa faca pentru a rezolva o situatie de care nu este cu nimic vinovat? Pentru ca a depasit cele 90 de zile in spatiul Schengen, nu pentru ca asa a vrut, ci pentru ca a fost internat in spital si are documente care sa ateste acest lucru, dar pe care nu le ia nimeni in considerare la granita, va trebui sa umble saptamani intregi la serviciul teritorial de pasapoarte pentru a-i fi luate in considerare actele, a fi sters din baza de date si a putea parasi tara. Oare era atat de complicat ca la punctele de frontiera sa fie detasati lucratori de la serviciul teritorial de pasapoarte, astfel incat cei care au depasit termenul legal de sedere in strainatate din motive obiective si care pot dovedi acest lucru, sa-si rezolve problema pe loc, in loc sa stea la cozi interminabile, sa plece capul in fata unor functionarasi? Aceasta ar fi fost solutia optima. Documentele justificative sa fie luate in considerare la granita. Cine poate dovedi ca a intarziat din motive obiective sa intre fara probleme in tara, iar cei care au incalcat legea sa fie sanctionati. Sa suporte consecintele. Dar, cu toate ca vrem sa ne integram in Uniunea Europeana, modul in care sunt tratati romanii aminteste de vremurile de demult. Mentalitatea balcanica isi spune cuvantul. In mod normal, contribuabilul, cel care plateste lefurile functionarilor publici, ar trebui sa scape de birocratie. Sa nu mai fie purtat pe drumuri, tinut cu orele sau cu zilele, umilit in fata ghiseelor in spatele carora se afla functionari care uita ca isi hranesc familia datorita celor care le stau in fata si nu invers. Asa se intampla si in cazul pasapoartelor. Politistii nu iau in considerare la granita documentele justificative si obliga cetatenii sa piarda zile intregi pentru a rezolva un lucru care s-ar putea face pe loc, la frontiera. Dar cum cei care conduc MAI nu au stat la cozi la ghiseele de pasapoarte, nu au trebuit sa suporte calvarul asteptarii, a birocratiei, nu au de unde sa stie ce inseamna acest lucru. Traiesc cu impresia ca te prezinti la acel ghiseu, spui de ce ai nevoie, iar functionarul, de o amabilitate excesiva, iti rezolva problema cu promptitudine si cu zambetul pe buze.


Ordinul lui Blaga
Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor a hotarat ca pasapoartele cetatenilor romani care au depasit termenul legal de sedere in statele in care au calatorit nu vor mai fi retinute in punctele de trecere a frontierei. Chiar daca cei care au depasit perioada de sedere in spatiul Schengen raman cu pasapoartele, acestia nu vor putea sa paraseasca Romania decat daca au acte justificative privind prelungirea termenului de sedere. Cei aflati in aceasta situatie vor fi inclusi intr-o baza de date informatizata si nu li se va permite parasirea teritoriului Romaniei pana cand nu isi vor reglementa situatia, prin prezentarea, la serviciul teritorial de pasapoarte, a documentelor justificative privind intarzierea in strainatate. "Atrag atentia cetatenilor care au incalcat legea sa nu isi faca iluzii ca vor putea iesi din tara daca nu prezinta acte din care sa reiasa un motiv intemeiat pentru care au stat in strainatate mai mult decat permite legea. Chiar daca raman in posesia pasaportului, cetatenii care au incalcat legea nu vor putea trece frontiera", a spus Blaga. Cetatenii introdusi in baza de date vor avea obligatia de a se prezenta la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din judetul de domiciliu, cu documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate, de catre misiunile diplomatice ale Romaniei. In cazul in care aceste documente justifica un motiv intemeiat pentru depasirea termenului de sedere in strainatate, numele cetatenilor respectivi va fi eliminat din baza de date si va fi emisa o dovada in acest sens. Altfel, serviciul teritorial de pasapoarte va aplica masura retinerii pasaportului, in conformitate cu prevederile legale. Dispozitia ministrului nu prevede un termen pana la care romanii luati in evidenta Politiei de Frontiera isi vor reglementa situatia. "Termenul depinde in exclusivitate de cat de repede se vor prezenta, cu documentele necesare, la serviciile teritoriale de pasapoarte de pe raza judetului de domiciliu", spune MAI.


Ilegalitati legale
La o saptamana de la declansarea scandalului, capii MAI nu au raspuns la doua intrebari. Avand in vedere ca aceasta prevedere era in vigoare inca din 2003, de ce nu s-a aplicat pana acum o saptamana? Si de ce nici un oficial nu s-a deranjat sa anunte, cu cateva luni inainte ca retinerea pasapoartelor sa fie pusa in practica, faptul ca se va intampla acest lucru? Scandalul va continua, fiind posibil sa creasca in intensitate de la 1 octombrie, daca va intra in vigoare obligativitatea prezentarii unei invitatii pentru a putea parasi Romania. Deja sunt voci care spun ca era mai bine cu sistemul de vize. Introducerea obligativitatii invitatiei nu are nici o logica. Acest lucru nu va fi o piedica pentru cei care vor sa ajunga in tarile din spatiul Schengen pentru a practica prostitutia, sa cerseasca, sa sparga bancomate, sa munceasca la negru, sa faca lucruri ilegale. Va fi o piedica majora pentru romanul cinstit caruia, dupa un an de munca, ii va fi aproape imposibil, sau in cel mai bun caz, mult mai greu, sa plece cu masina in vacanta in strainatate. Cei care vor dori sa ajunga intr-o tara din Uniunea Europeana o vor face legal. Vor plati cateva sute de euro pentru o invitatie autentificata. Sau, vor apela la turismul organizat. Vor cumpara o excursie si vor iesi legal din Romania, intrand la fel de legal in Spania sau Italia. Nimeni nu-i va putea opri la granita, pentru ca vor avea acte in regula. Iar cand vor ajunge in tarile din spatiul Schengen, vor incepe sa comita ilegalitati pana cand vor fi prinsi si returnati in tara. Priplata a putut. Gregorian Bivolaru a putut. Multi alti infractori celebri putut. Au trecut pe langa politistii de frontiera fara ca acestia sa aiba habar. Au trecut prin granita Romaniei ca prin branza. N-au avut nevoie de invitatie. S-au invitat singuri afara.


Adio turism pe cont propriu
In schimb, cei care vor dori sa-si petreaca un concediu in spatiul Schengen vor fi afectati de aceasta masura. Multa lume pleaca in strainatate, cu masina cazandu-se la rude, prieteni, in campinguri sau pensiuni. De exemplu, daca de la 1 octombrie cineva va dori sa se urce in autoturism si sa plece intr-o vacanta in Italia, nu va mai putea decat daca va avea invitatie precum si o dovada care sa ateste ca are cazarea asigurata. Astfel, romanii vor fi obligati sa-si rezerve camere la un hotel sau sa primeasca invitatie. Este de neinteles de ce autoritatile ingradesc dreptul de a circula liber. Poate vrei sa faci turul Italiei si nu vrei sa dormi la Roma sau Milano. Si te cazezi in fiecare zi in alt loc, platind cazarea cash. Nu stii in ce oras, in ce regiune te prinde seara si unde vei dormi. Asa ca te orientezi la fata locului. Se pare ca ne vom lua adio de la astfel de turism. Nu va mai conta ca indeplinesti conditiile financiare impuse de UE. Vei fi obligat sa-ti rezervi din tara un loc de cazare si sa ai invitatie. Poate ca autoritatile s-au gandit sa revigoreze turismul romanesc. Pentru ca multi romani vor fi obligati, fara voia lor, sa-si petreaca vacanta pe litoralul romanesc, cheltuind de trei ori mai multi bani decat in strainatate, fiind obligati sa accepte servicii jalnice, daca tinem cont de cele din afara.


O suma exagerata
Obligativitatea celor 100 de euro de persoana pe zi la iesirea din tara a starnit controverse. Nimeni nu a explicat cum s-a ajuns la aceasta suma si cum s-a calculat ea. De exemplu, o familie formata din patru membri care vrea sa petreaca 14 zile in strainatate are nevoie de 5.600 de euro. Numai ca, daca te cazezi la un camping, cu cortul sau la un hotel mai modest, nu ai nevoie de atatia bani. Fapt demonstrat de romanii care traiesc in strainatate. Pe site-ul ZIUA au fost postate sute de comentarii in legatura cu retinerea pasapoartelor si cu conditiile de parasire a tarii. "In legatura cu problema asta, a confiscarii pasapoartelor romanilor ce au depasit cele trei luni in spatiul Schengen... problema cunoscuta de toti romanii "cu acte" sau "fara acte" de aici, din Paris:

1. Domnule ministru Blaga, ordonanta asta a dvs., care a creat atata valva, este DEJA neaplicabila in vamile mici! Deja se stie pe aici ca exista o vama mica, pe unde pot trece cei "depasiti" - imi permit sa folosesc argoul romanesc de aici din Paris. Partea proasta pentru romanii fara acte care vor sa-si vada parintii sau prietenii din Romania este ca spaga a CRESCUT infiorator!!! Inainte se cereau cam 100 euro si acum s-a ajuns la 700!! Stiu caz concret!

2. Daca aceasta aplicare stricta a legii vechi nu face decat sa lase fara pasapoarte cateva mii de romani din sutele de mii care sunt fara acte la munca in tarile occidentale, iar ca efect "colateral" are cresterea coruptiei la vami si, mai nou, la serviciile comunitare de pasapoarte - e clar! - atunci, mai are rost aceasta lege? Sau o facem doar pentru Uniunea Europeana?

3. In problema celor 100 de euro pe zi in afara de cazare... E ridicol!! Eu, care am nevasta si copil, si castig cu acte in regula 1800, totusi ma descurc! Deci, daca la 3 persoane ajung 1800 euro in conditiile in care cheltuielile casei sunt de cel mult 1000 euro pe luna, voi de ce cereti 3000 pe luna pentru un roman ce vrea sa plece?", se arata intr-un mesaj postat pe site-ul ZIUA.


Demonstratie matematica
Un alt roman stabilit in strainatate arata cum suma solicitata la granita este exagerata. "Suma este exagerat de mare in conditiile in care in vest se poate gasi cazare la pensiuni ieftine sau camine pentru turisti, foarte uzitate. O camera la un hotel de doua stele in centrul Lisabonei costa 65 de euro pentru patru persoane (doi adulti si doi copii) in luna octombrie. In sezon, adica iunie -august, se ajunge la 100 de euro. O masa la un restaurant pentru patru persoane, tot in Lisabona, poate sa fie intre 25 si 50 de euro. Insa se pot gasi locuri unde sa se manance si mai ieftin. Si la fel in tot spatiul Schengen. Pe perioada de vara se poate caza si in camping, la cort, unde costurile sunt intre 10 si 30 de euro pentru o masina, cort si patru persoane. Suma de 100 de euro de persoana a fost pusa pentru a se descuraja plecarile, insa sistemul cu imprumutatul de la sofer pana se trece granita a rezolvat si problema asta. Dupa parerea mea tot o sa se incalce legea, aceste masuri nefacand altceva decat sa mareasca spaga la vama", spune un alt roman stabilit in strainatate.


Raman pe loc
Multi dintre romanii care sunt in strainatate si care au depasit cele 90 de zile, neavand acte care sa justifice acest lucru, au renuntat sa mai vina in tara. Au ramas pe loc. Daca au noroc nu vor fi prinsi, iar daca acest lucru se intampla, vor fi returnati. Si au si avantaje. Daca sunt returnati, nu mai cheltuie banii pe drum si sunt transportati cu avionul. Iar in momentul sosirii in tara le sunt suspendate pasapoartele. Daca vin de bunavoie se intampla acelasi lucru. Asa ca isi incearca norocul, sperand ca nu vor fi prinsi.

"Oare ce face un 'depasit' acum stiind ca ajuns in Romania i se taie macaroana pe cinci ani? Are doua posibilitati:

1. Sa se 'autodepaseasca', adica s-o lungeasca prin vest pana-l prinde. Ar avea si avantajul ca economiseste banii de drum, calatoria e si mai comoda, ca-l trimite cu avionul, nu cu autobuzul.

2. Sa-si "piarda" pasaportul si toate actele, sa-si declare un nume nou si sa inceapa o viata noua eventual. Am intalnit la Ambasada din Bonn un asemenea caz. O familie care nu avea nici un fel de acte, nu stia sa scrie, nu stia sa citeasc, i-am ajutat sa completeze niste acte si in decurs de 15 minute m-au pus sa le scriu zece nume diferite", spune un alt roman intr-un mesaj postat pe site. Migratia ilegala nu va putea fi eradicata niciodata in totalitate. Autoritatile trebuie sa limiteze acest fenomen si nu sa ingradeasca dreptul la libera circulatie folosindu-se de acest pretext. (Bogdan GALCA)


Haosul de la granite il lasa rece pe Tariceanu



Scandalul pasapoartelor nu reprezinta o problema pentru premierul Calin Popescu Tariceanu care a aratat ca nu este impresionat de haosul existent la granitele tarii. Mai exact, primul ministru a declarat ca ceea s-a intamplat pana in acest moment nu a fost decat "o furtuna intr-un pahar cu apa". Prezent la Mangalia la deschiderea lucrarilor simpozionului "Romanii de pretutindeni", Calin Popescu Tariceanu a precizat ca trebuie respectate cerintele Uniunii Europene. "Am vorbit la telefon cu premierul Spaniei care mi-a spus ca spaniolii sunt proromani, insa Franta, Austria si-au facut un titlul de glorie din respingerea imigratiei ilegale, mai ales din tari noi intrate in UE", a mai afirmat Tariceanu. Declaratiile premierului sunt cel putin stranii pentru ca este de notorietate faptul ca romanii au avut cele mai multe probleme la intrarea in Spania. (D.E.I.)


Ordinul loveste doar in persoanele oneste

Intr-o scrisoare primita la redactie, un timisorean expune ineficacitatea noilor prevederi care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 octombrie, cerandu-i ministrului de Interne sa renunte la ele. Intr-o scrisoare remisa lui Vasile Blaga, Gabriel Vlad demonstreaza punctual inutilitatea acestor prevederi, considerandu-le neavenite. Publicam integral scrisoarea adresata ministrului de Interne in ideea ca Blaga va tine cont, in toamna, de parea cetatenilor romani care au inteles sa-si spuna parerea asupra Ordinului supus dezbaterii publice.

Domnule Ministru,
Consideram ca atat completarea Ord. 177/2001 prin O.G. 28/14.07.2005 prin introducerea art.1 alin. 1 lit. d (prezentarea de documente care sa justifice scopul si conditiile sederii planificate), cat si mentinerea si detalierea acestor documente in proiectul de ordin al Ministrului Administratiei si Internelor supus dezbaterii publice sunt neavenite si trebuie renuntat la ele din doua motive:

1) Nu vor opri sa iasa din tara pe cei care calatoresc in scopul real de practicare a prostitutiei, cersetoriei sau unor activitati "liberale" (cantat prin locuri publice), intrucat date fiind sumele care se castiga prin aceste practici si sprijinul pe care il primesc de la structurile informale (stiti, cred, ca exista piramide foarte bine organizate in acest scop), va fi banal si va merita efortul si cheltuiala pentru ei ca sa obtina o invitatie autentificata. Acest adevarat flagel de care te lovesti la orice pas in toate orasele turistice din Vest (practic toti cersetorii intalniti sunt romani si am trait aceasta experienta pana in orasele din vestul Spaniei) poate fi stopat numai printr-o colaborare reala intre ofiteri ai MAI roman si structurile analoage din statele din Spatiul Schengen. Este banal sa se depisteze cel putin cersetorii, sa fie retinuti si returnati cu suspendarea dreptului de iesire din Romania pe o perioada cat mai lunga. Nu trebuie decat vointa reala de a proceda la aceasta.

2) Respectivele prevederi pun mari probleme celor care doresc cu adevarat sa petreaca 2-3 saptamani de concediu in Spatiul Schengen. Pentru exemplificare va prezint spre studiu cazul familiei mele:

Incepand din 2002, cand s-au eliminat vizele pentru spatiul Schengen, petrecem concediile in Vest. Anul acesta a fost al 4-lea an in care ne petrecem astfel concediul. Locuim in Timisoara si Europa de Vest este foarte la indemana, mai usor de atins decat Litoralul romanesc, de exemplu. Conditii de sedere sunt de doua feluri: la rude sau prieteni, sau cu cortul in campinguri (au conditii exceptionale).

Ce ar insemna aplicarea prevederilor proiectului de Ordin al MAI:

- ori sa trimitem rudele sau prietenii sa obtina invitatii autentificate (in Germania sunt anume formulare care se obtin si se autentifica la Politia Pentru Straini), ceea ce costa si este umilitor pentru acele persoane; de altfel inseamna practic sa ne intoarcem la conditiile dinainte de 2002, mai putin obtinerea vizei

- ori sa obtinem confirmari scrise de la campingurile in care intentionam sa stam. Aici sunt mai multe probleme:

a) in general campingurile nu fac rezervari

b) de cele mai multe ori parcursul este itinerant (cateva zile intr-un camping, apoi altul s.a.m.d.). De obicei nu stii unde te prinde seara, cand cauti un camping in zona si campezi, deci obtinerea de rezervari (cand este posibil) este doar o chestie formala, pentru a satisface conditiile cerute de Proiectul de Ordin.

c) Cum trebuie sa fie aceste rezervari ca sa fie acceptate la iesirea din tara: primite pe e-mail? sau prin posta? (cine accepta sa le scrie si sa le trimita?) traduse in limba romana?


"Ordinul nu va afecta iesirile in scop ilicit"
Din cele de mai sus cred ca este clar ca introducerea prevederilor legate de documentele care justifica scopul si conditiile sederii nu vor afecta iesirea din tara in scopuri ilicite ci vor avea ca efect doar limitarea numarului concediilor petrecute in Spatiul Schengen de catre oamenii cinstiti. Nu cred ca scopul Guvernului Romaniei este, prin acest Ordin, sa faca pe cetatenii romani sa-si petreaca concediul in Romania.

Prin urmare va solicit in numele meu, al familiei si al prietenilor cu care am discutat, toti oameni onesti, cu servicii normale si care dorim sa plecam liber sa ne petrecem concediul unde vrem, sa renuntati la prevederile privind aceste documente justificative.


La mana politistului de frontiera
Aceleasi consideratii se pot face si referitor la documentele pentru celelalte scopuri: afaceri (care este problema sa se obtina o invitatie pe fax de la o firma din Vest? deci totul ar fi doar formal) sau studii (cum sa prezinte un viitor student in Europa de Vest confirmarea inscrierii sau carnetul de student daca el abia a dat examen, a fost admis, stiut fiind ca inscrierea si eliberarea unei legitimatii de student se face doar cand incepe semestrul de studii si numai dupa prezentarea studentului la institutia de invatamant, cu indeplinirea unor formalitati specifice acelei institutii? Si mai mult, cum va participa la examenul de admitere? Printr-o iesire in scop turistic?).

Sunt multe aspecte legate de documentele justificative, care ar necesita elaborarea unor reglementari deosebit de stufoase si in lipsa carora cetateanul depinde de bunavointa si modul de interpretare al agentului Politiei de Frontiera din punctul de trecere.

Aspectul esential este ca toate aceste oprelisti nu rezolva aspectele negative, ci doar ingreuneaza iesirea din tara a persoanelor oneste.


Cu stima,

Gabriel VLAD

Timisoara


(797 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Sinistrul de Interne | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63311696052551 seconds.