Miercuri, 03 August 2005 - 08:39 AM Aleg.RO: "Epurările" sunt prioritatea PD

Publicat de: ---

azi Emil Boc a precizat că, la ședința de luni, a Consiliului Național de Coordonare al Alianței s-a stabilit realizarea unui calendar care să cuprindă principalele măsuri politice dorite de actuala guvernare, respectiv: schimbarea președinților Camerelor Parlamentului și modificarea Legii administrației publice locale, astfel încât șefii serviciilor descentralizate să nu mai fie funcționari publici, ci manageri, iar președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene să poată fi înlocuiți cu votul a jumătate plus unul din numărul consilierilor. "Dacă acest calendar, care ține de aplicarea programului de guvernare al Alianței PNL-PD, nu va putea fi aplicat, atunci alegerile anticipate pot reprezenta singura alternativă", a adăugat liderul PD.
Liderul PD a mai spus că schimbarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților va reprezenta "testul de fidelitate" față de Alianța D.A. al Partidului Conservator, care trebuie să stea ori la Putere, ori în Opoziție. Boc a negat că PD ar dori excluderea PC de la guvernare. El a spus însă că Partidul Conservator "are o problemă, pe care trebuie să și-o lămurească: nu poate sta și la Putere, și în Opoziție".
Emil Boc a declarat, din nou, că PD refuză orice "coabitare", orice "complicitate" cu PSD, precizând că se referă la președinții Camerelor Parlamentului și la șefii serviciilor descentralizate din administrația locală.
La rândul său, secretarul general al PD Vasile Blaga a precizat că partidul a decis, în forurile sale de conducere, să susțină declanșarea alegerilor anticipate, la câteva zile după ce PNL luase această hotărâre, în propriile foruri de conducere.
"În toată istoria PartiduluI Democrat - oricine s-a aflat la conducerea sa - nu ne-am încălcat nici o decizie luată într-un for de conducere", a precizat Blaga. El a mai spus că același for care a luat decizia trebuie să și revină asupra sa.
Vasile Blaga a precizat, de asemenea, că protocolul Alianței PNL-PD prevede că hotărârile luate de CNC al Alianței exced deciziile luate în forurile de conducere ale celor două partide. El a adăugat, însă, că "la revocarea revocării" nu a existat consens în CNC al Alianței.
Liderii PD n-au comentat nici rezultatul alegerilor parlamentare din toamnă (în care PSD a obținut cu 7% mai multe voturi decât Alianța D.A.) și nici rezultatele alegerilor locale din iunie 2004, când, de asemenea, PSD a obținut - prin vot - președinția a 19 consilii județene, pe care Emil Boc i-ar dori schimbați "dintr-un condei", spre a scăpa de o astfel de "complicitate" cu PSD.

Avertisment ca între colegi
Liderul PD, Emil Boc - care este și co-președinte al Alianței D.A. - a precizat că membrii Colegiului Director al PD și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care premierul Călin Popescu-Tăriceanu a tratat problema declanșării alegerilor anticipate - respectiv, gestul acestuia de a-și revoca demisia. Boc a precizat că, de aceea, Colegiul Director îi transmite un "avertisment" lui Călin PopescuTăriceanu, respectiv că "PD nu este o anexă a instituției primului-ministru, iar deciziile care se iau în forurile de conducere ale Alianței trebuie respectate".

Tăriceanu:"E o discuție absurdă!"
Președintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la rându-i, tot luni seara, după ședința conducerii Alianței PNL-PD, că schimbarea președinților celor două Camere ale Parlamentului este o problemă prioritară, care se va putea rezolva după începerea sesiunii parlamentare din toamnă. Tăriceanu a afirmat că rezolvarea acestei chestiuni este o probă privind modul în care funcționează coaliția de guvernare.
Întrebat cum comentează afirmația lui Boc, care a atras atenția că PD nu este o anexă a Guvernului, Tăriceanu a răspuns: "Nu are rost să-l conving pe Emil Boc de lucruri care sunt evidente. Cum să fie PD o anexă a Guvernului? Este o discuție absurdă".
Referitor la faptul că democrații nu sunt mulțumiți de decizia sa privind renunțarea la anticipate, Tăriceanu a spus: "Unii sunt mulțumiți, unii nu sunt mulțumiți de această decizie. Nu putem avea mereu unanimitate".
Întrebat cum pot fi declanșate, în acest an, alegeri anticipate, președintele PD, Emil Boc, a precizat că fie prin demisia premierului, fie prin adoptarea unei moțiuni de cenzură în Parlament, dar că, deocamdată, nici una dintre variante nu este posibilă."Alegerile anticipate se fac nu se discută", a mai spus Boc, la insistențele jurnaliștilor.
Ceea ce omit să spună și Emil Boc - care, "la bază", este jurist constituționalist - și Vasile Blaga - este că nimeni n-a împiedicat Partidul Democrat să-și respecte hotărârea politică de a începe procedurile pentru declanșarea alegerilor anticipate. Și anume, e vorba de cele două situații în care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și în care, potrivit Constituției, PD-ul putea iniția, depune și susține o moțiune de cenzură. La acest demers, desigur, se putea asocia, cel puțin, și celălalt partid - PNL - care, de asemenea, hotărâse în congresul propriu același lucru.
Or, nu e tocmai "fair" să-l învinovățești pe premier că n-a scos, din foc, prin demisie personală, castana fierbinte aruncată de ditamai două partidele... Dacă aveau forță politică și rectitudine morală (?), cele 2 partide își puteau respecta propriile decizii apelând la singura cale constituțională pe care o aveau - și o au - la îndemână: moțiunea de cenzură.


(584 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

"Epurările" sunt prioritatea PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67124104499817 seconds.