Miercuri, 27 Iulie 2005 - 08:40 AM Aleg.RO: NOUA LEGE A PROPRIETATII: PROSTII PROVOACA HAOS

Publicat de: Ion Alexandru, E.P.,

gardianul Pentru ca nimeni nu stie cum trebuie aplicata, reforma imobiliara baga groaza in chiriasi si fostii proprietari Modificarea legilor proprietatii bulverseaza sistemul imobiliar din Romania, dand peste cap atat proprietarii de case, cat si chiriasii sau institutiile publice care ocupa in prezent aceste cladiri. Mai mult, articolele care modifica prevederile Legii 10/2001 dau frau liber celor care au depus cereri de revendicare sa intre in posesia unor sedii de primarii, prefecturi, unitati scolare si medicale sau ambasade. Instantele judecatoresti, si asa covarsite de numarul mare de procese ce au ca obiect cladiri sau terenuri, vor face cu greu fata tavalugului acestor noi prevederi ale legilor proprietatii.

Principala modificare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada martie 1945-decembrie 1989 se refera la faptul ca "imobilele preluate in mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, precum si cele preluate de stat in baza Legii 139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite, se restituie in natura. In cazul in care restituirea in natura nu este posibila, se vor stabili masuri reparatorii prin echivalent. Masurile reparatorii prin echivalent vor consta in compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent de catre entitatea investita potrivit prezentei legi cu solutionarea notificarii, cu acordul persoanei indreptatite sau despagubiri acordate in conditiile prevederilor speciale privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv".

Surse din administratie au precizat ca intrarea in vigoare a modificarilor Legilor proprietatii opreste vanzarile de spatii comerciale si imobile asupra carora revendicatorii au depus cereri de revendicare si pentru care exista notificari in acest sens. Pe de alta parte, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca "nu vor exista nici un fel de probleme referitoare la vanzarea spatiilor comerciale. Asta, deoarece conform legilor deja existente, orice spatiu, cladire sau teren pentru care exista notificare nu poate intra in procedura de vanzare-cumparare".


Fondul Proprietatea, un nou SAFI

Pe intelesul tuturor, fostii proprietari vor primi in schimb despagubiri, sub forma unor titluri de valoare la "Fondul Proprietatea" care pot fi convertite in bani. "Fostii proprietari care

si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case", a declarat premierul Tariceanu. "Fondul Proprietatea" va fi alimentat cu actiuni ale statului la peste o suta de societati, dar si cu sume obtinute din creantele statului roman asupra altor state precum Sudan, Siria, Mozambic, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Sudan si chiar Irak.


Proprietarii considera legea o «pacaleala»

"Acest Fond Proprietatea este o pacaleala. Suntem extrem de nemultumiti de lege. Nu vor retroceda nimic in natura. Stiti foarte bine ca cea mai mare parte a imobilelor au fost vandute clientelei politice. Se pare ca interesul de partid primeaza. Consider ca anumite capitole din noua lege a proprietatii sunt neconstitutionale. Oricum, va asigur ca ei nu vor despagubi proprietarii la justa valoare a imobilelor. Toate asociatiile sunt nemultumite de modificarile aduse legilor proprietatii. Vor mentine Romania in situatia incerta in care a fost. De aceea nu avem investitori mari de afara, fiindca atat timp cat nu stiu a cui este proprietatea nu vor investi. In prezent sunt peste doua milioane de procese pe rol pentru redobandirea proprietatilor abuziv confiscate de catre statul comunist. Vor sufoca si mai mult Justitia", a declarat presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Maria Theodoru. Ea a aratat ca proprietarii de drept sunt nemultumiti ca actualul Guvern nu a facut eforturi pentru a restitui proprietatile in natura si ca modul de constituire si alimentare a fondului este nerealist si irealizabil din punct de vedere financiar. Petre Milut, presedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman, a declarat ca acest fond este unul fara consistenta, fara un capital cert, un "SAFI 2".


Chiriasii vor locui in cazarmi

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Liviu Radu, sustine ca a existat o presiune exercitata de grupurile de interese din Occident pentru modificarea legilor proprietatii. "In mod evident, trebuia gasita o solutie, insa nu se poate rezolva o problema atat de spinoasa pe spatele altor cetateni. Nu ne putem gandi doar la persoanele evacuate din case, ci si la proprietarii de locuinte. Trebuia stabilita foarte clar problema Proprietatii in Romania. Desigur, nu este chiar o solutie perfecta", a precizat Liviu Radu. Secretarul de stat in MAI a adaugat ca in ceea ce-i priveste pe chiriasii ce urmeaza a fi evacuati din casele nationalizate trebuie ca autoritatile locale si centrale sa gaseasca o solutie. "Fie se vor atrage credite, fie se va ajunge la o intelegere intre chirias si proprietar. Oricum, acesti chiriasi evacuati vor putea fi cazati in spatii pe care deja le-am identificat. Jandarmeria si Ministerul Apararii Nationale isi vor restrange anumite activitati si vor ramane multe sedii libere", a conchis Liviu Radu.

Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei, a declarat: "Este o masura buna. In prezent se pot depune la dosare acte de mostenire si de proprietate, sistate conform legilor din iulie 2003. Practic, aceste legi aduc o claritate a actiunii de restituire in natura. Acum se vor putea da inapoi si sedii de partide, de institutii, dar cu obligatia de a pastra destinatia existenta". La randul sau, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat de asemenea ca aceasta lege reprezinta un pas inainte. "Practic chestiunea modificata se refera la faptul ca acum se vor putea restitui terenuri, padure si case intr-un ritm mai rapid. Si astfel sa nu se ajunga la despagubiri care sa afecteze bugetul si banii contribuabililor. In acest mod, suma care va mai ramane, ca despagubire, va ajunge putin peste 5 miliarde de euro", a spus Andrei Chiliman. "Insa in acelasi timp exista si o a doua problema, si anume cea a evacuatilor. Ar trebui sa existe un program national de construire de locuinte pentru acesti oameni. In sectorul 1, s-a prevazut deja ca in 2006 sa fie date in folosinta in acest scop circa 150 de apartamente si se vor mai construi pana la 450. Dar asta nu rezolva problema".


(582 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Ion Alexandru, E.P.,


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

NOUA LEGE A PROPRIETATII: PROSTII PROVOACA HAOS | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70581293106079 seconds.