Vineri, 07 Aprilie 2017 - 05:27 AM Aleg.RO: ANI: Restrangerea cadrului normativ al incompatibilitatilor va avea impact negativ asupra exercitarii integre a functiilor publice

Publicat de: ---

jurnalulnational

Agentia Nationala de Integritate sustine ca modificarea regimului incompatibilitatilor de catre Parlament ca urmare a adoptarii, marti, a modificarii Legii 161/2003 poate avea drept consecinta un impact negativ asupra exercitarii functiilor publice in conditii de integritate . Proiectul criticat de ANI stipuleaza ca o serie de demnitati publice sunt incompatibile cu functii detinute in societati comerciale doar daca acestea desfasoara ”sistematic si efectiv” activitati comerciale.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

”Agentia Nationalã de Integritate aduce la cunostinta opiniei publice faptul cã modificarea Legii nr. 161/2003, adoptata marti, 04 aprilie 2017, de catre Camera Deputatilor (camera decizionala) restrange cadrul normativ al incompatibilitãtilor, aplicabil categoriilor de persoane prevazute la art. 1, alin. 1 din Legea nr.  176/2010 si poate avea un impact negativ in ceea ce priveste exercitarea functiilor si a calitatilor publice in conditii de integritate”, se arata intr-un comunicat de presa al ANI.

Agentia sustine ca eliminarea situatiilor de incompatibilitate prevazute in proiectul adoptat de Parlament creaza ”premise pentru generarea unor conflicte de interese si, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese in exercitarea functiilor si demnitãtilor publice”. 

Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 185 de voturi „pentru” si 95 de voturi „impotriva”, propunerea legislativa potrivit careia calitatea de deputat si senator este incompatibila cu exercitarea functiilor de conducere in consiliul de administratie la societati comerciale care desfasoara efectiv activitati comerciale.

Potrivit propunerii legislative pentru modificarea articolului 82 alineatul 1 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, „calitatea de deputat si senator este incompatibila cu exercitarea urmatoarelor funct­ii sau calitati: funct­ia de presedinte, vicepres­edinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrat­ie sau cenzor la societat­ile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile s­i completarile ulterioare, care desfa­soara sistematic ­si efectiv activita­ti comerciale, inclusiv bancile sau alte institut­ii de credit, societa­tile de asigurare ­si cele financiare s­i la institut­iile publice”. 

Proiectul de lege a fost initiat in cursul legislaturii trecute de catre parlamentari din mai multe partide politice. Initiatorii sustineau ca actul normativ este necesar pentru ca ANI ar fi dat decizii de incompatibilitate pentru mai multi parlamentari care ar fi detinut functii in cadrul unor societati comerciale, desi acestea nu mai functionau efectiv.

”Reglementarea propusa este motivata de necesitatea eliminarii multor procese care apar datorita unor neglijente ceea ce duce inutil la consum de timp si bani. Sunt foarte multe cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele. Aceste situatii au fost constatate de ANI care, conform legislatiei actuale sunt considerare ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii trebuie urmata o cale destul de lunga plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in expunerea de motive.

Dupa adoptarea proiectului de catre Senat, la Camera Deputatilor regula nou introdusa a fost extinsa si pentru membrii Guvernului, prefecti si subprefecti, alesii locali si functionarii publici.


(177 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

ANI: Restrangerea cadrului normativ al incompatibilitatilor va avea impact negativ asupra exercitarii integre a functiilor publice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32163190841675 seconds.