Joi, 06 Aprilie 2017 - 05:16 AM Aleg.RO: Transnistria se declara parte a "lumii ruse" si cere Rusiei recunoasterea ”pasapoartelor” sale

Publicat de: ---

Antena 3

Sovietul Suprem de la Tiraspol (parlamentul) a adoptat marti o rezolutie prin care cere Rusiei recunoasterea actelor de identitate, emise de Transnistria, dupa modelul autoproclamatelor republici din estul Ucrainei Donetk si Lugansk, scrie <a href="http://www .agerpres.ro" target="_blank">Agerpres.

Rezolutia a fost adoptata in finalul unei reuniuni a asa-numitului parlament transnistrean, la care a fost prezent si liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Potrivit acestui text, Chisinaul ar duce un razboi nedeclarat impotriva Tiraspolului. 

Tiraspolul, mentioneaza textul, sustine politica rusa privind apararea lumii ruse, conform agentiei de presa novostipmr.com. 

Prin adoptarea acestui text, deputatii transnistreni considera ca autoritatile ruse trebuie informate cu privire la situatia din Transnistria in contextul deciziei Chisinaului si Kievului de a instala un punct de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan, precum si cu privire la eliminarea - "din considerente politice" - a Centralei termice de la Cuciurgan de pe piata energetica a Republicii Moldova. 

Saptamana trecuta, Chisinaul a anuntat ca va cumpara energie electrica din Ucraina, renuntand astfel la ofertele din Transnistria. Societatea pe actiuni 'Energocom' a semnat cu compania 'DTEK Trading' din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice catre Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018. Compania din Ucraina a oferit un pret de 50,2 dolari pentru 1 MW/h, in timp ce cei de la Cuciurgan au cerut cu 4 dolari mai mult. 

Asa-numitul presedinte al parlamentului transnistrean, Aleksandr Scerba, a declarat ca toate actiunile realizate de catre Republica Moldova sunt motivate politic, iar scopul acestora ar fi "sugrumarea" regiunii si "eliminarea" influentei ruse din zona. 

Tiraspolul se va adresa Rusiei sa recunoasca actele de identitate emise de catre Transnistria, a reiterat el, subliniind ca rezolutia va fi trimisa presedintelui rus Vladimir Putin si vicepremierului Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria. 

În cadrul reuniunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat ca toate actiunile Republicii Moldova ce vizeaza Transnistria sunt indreptate de fapt impotriva "lumii ruse". 

Rusia a recunoscut in februarie, printr-un decret al presedintelui Vladimir Putin, pasapoartele emise de administratia rebela din regiunile separatiste din estul Ucrainei - Donetk si Lugansk. 

Totusi, decretul specifica - potrivit AFP - ca aceasta masura este temporara, respectiv "pana atunci cand se va gasi o solutie politica, pe baza acordurilor de la Minsk, pentru regiunile Donetk si Lugansk"


(132 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Transnistria se declara parte a &quot;lumii ruse&quot; si cere Rusiei recunoasterea ”pasapoartelor” sale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.3397958278656 seconds.