Joi, 06 Aprilie 2017 - 05:16 AM Aleg.RO: Ministerul Justitiei a dat aviz negativ pentru proiectul de lege privind conflictul de interese

Publicat de: ---

Antena 3

Ministerul Justitiei a avizat negativ modificarile aduse in Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese, a declarat miercuri ministrul Tudorel Toader, care a precizat ca institutia pe care o conduce are o initiativa legislativa care se refera si la modificarea prevederilor privind aceasta infractiune . 

"Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru ca proiectul de lege despre care am vorbit astazi se refera si la modificarea articolului 301 si articolului 308 privind conflictul de interese. De la noi, sub semnatura mea, a plecat o avizare negativa, de nesustinere a proiectului de lege, pentru ca venim cu proiectul nostru prin care le punem in acord. Este adevarat ca noi ramanem aici in limita deciziilor CCR, dansii, legiuitorul, au deplina libertate sa modifice mai mult decat limitele deciziilor CCR. Legiuitorul are bariera Constitutiei", a afirmat ministrul Justitiei, in cadrul unei conferinte de presa. 

El a adaugat ca legislatia din Romania de multe ori nu are coerenta, motivul fiind modificarile survenite pe parcurs. 

"Am vorbit si cred cu convingere faptul ca avem un fel de inflatie legislativa. Am repetat si repet faptul ca legislatia, de aceea avem o practica neunitara, pentru ca legislatia noastra de multe ori n-are coerenta, n-are cursivitate, pentru ca multe modificari survin pe parcurs, modificari de natura sa adauge, sa elimine, sa rezolve ceva punctual in textul de lege, fara ca ele sa se completeze, sa aiba si coerenta. Asta este procedura noastra parlamentara, are cineva o initiativa care punctual poate sa fie buna, dar numai pe fragmentul acela de lege", a explicat Tudorel Toader. 

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil, marti, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, inlocuind ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane''. 

Potrivit amendamentelor adoptate de deputatii juristi, titlul articolului 301 din Codul penal se transforma din "conflict de interese" in "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane''. 

Articolul modificat in comisie prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani". 

În legea in vigoare, articolul 301 prevede ca ''fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica''. 

Sursa: Agerpres


(178 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Ministerul Justitiei a dat aviz negativ pentru proiectul de lege privind conflictul de interese | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34251093864441 seconds.