Joi, 06 Aprilie 2017 - 05:16 AM Aleg.RO: Toader, despre conflictul de interese: Ministerul a dat aviz negativ pentru ca avem propriile modificari, in acord cu decizia CCR

Publicat de: ---

jurnalulnational

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a declarat miercuri ca institutia a dat aviz negativ proiectului de lege din Parlament privind modificarea articolului 301 din Codul penal prin care angajarea rudelor la birourile parlamentare nu ar mai reprezenta conflict de interese . 

Foto: Facebook Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Tudorel Toader a precizat ca Ministerul Justitiei a avizat negativ pentru ca are propriul proiect de modificare, care pune in acord articolul privind conflictul de interese cu decizia Curtii Constitutionale, in timp ce legiuitorul poate sa adauge mai mult decat prevede o hotarare a CCR.

"Tot am vorbit si cred cu convingere faptul ca aveam o inflatie legislativa, de aia avem o practica neunitara. Anumite legi nu au coerenta, n-au unitate, n-au cursivitate, pentru ca multe modificari survin pe parcurs, de natura sa adauge, sa elimine din textul de lege, fara ca ele sa se completeze, sa aiba si coerenta. Asta e procedura noastra parlamentara. Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru ca proiectul de lege (al Ministerului Justitiei, n.r.) despre care am vorbit astazi se refera si la modificarea articolelor 301 si 308 privind conflictul de interese. Sub semnatura mea  a plecat o avizare negativa de nesustinere a proiectului de lege (de la Parlament, n.r.), pentru ca venim cu proiectul nostru prin care le punem de acord”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a precizat ca varianta Ministerului Justitiei de modificare a Codului penal pune in concordanta articolul privind conflictul de interese cu o decizie a Curtii Constitutionale care facea referire la o singura sintagma din lege.

"Este adevarat, ca noi ramanem aici in limita deciziilor Curtii Constitutionale, legiuitorul are deplina liberate sa modifice si mai mult decat limitele deciziile CCR. Legiutorul are doar bariera Constitutiei. Curtea a declarat neconstitutionala doar sintagma raporturi comerciale”, a explicat Toader.

Deputatii din Comisia juridica au dat, marti, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Codul penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”.

Deputatii juristi au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani”.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat ca, in momentul de fata, exista mai multe confuzii la articolul 301 privind conflictul de interese.

"Exista in momentul de fata mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definitia la conflictul de interese este ca participarea sau luarea unei decizii in favoarea unei persoane cu care ai o anumita relatie de serviciu, de munca, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectiva. Asta inseamna ca judecatorii Curtii Constitutionale cand isi voteaza presedintele sunt infractori, deputatii cand isi voteaza presedintele, avand relatii de munca cu presedintele, sunt infractori, presedintele Romaniei cand si-a angajat consilieri cu care a lucrat, sa zicem la primarie, a comis o infractiune”, a precizat deputatul PSD.

Intrebat daca functionarii publici isi pot angaja rudele, Eugen Nicolicea a sustinut ca nu exista nicio restrictie in acest sens. 

Citeste si: Tudorel Toader, atac la Florin Iordache: Dansul are perspectiva de a privi in viitor, eu am sansa de a privi in trecutul dumnealui


(142 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Toader, despre conflictul de interese: Ministerul a dat aviz negativ pentru ca avem propriile modificari, in acord cu decizia CCR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.3045539855957 seconds.