Joi, 06 Aprilie 2017 - 05:16 AM Aleg.RO: Deputatii europeni au adoptat principiile acordului de Brexit

Publicat de: ---

Bursa      *  "Doar atunci cand va fi realizat un progres substantial in negocieri poate incepe discutia despre posibile aranjamente tranzitorii", conform parlamentarilor europeni
        O larga majoritate a plenului Parlamentului European (516 voturi "pentru", 133 "impotriva" si 50 de abtineri) a adoptat, ieri, o rezolutie in care sunt prezentate in mod oficial principiile si conditiile cheie ale acestei institutii pentru aprobarea acordului de Brexit cu Marea Britanie, anunta Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania .
     Conform sursei, un astfel de acord, obtinut la sfarsitul negocierilor dintre Londra si UE, va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European.
     Deputatii subliniaza importanta asigurarii unui tratament egal si corect pentru cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie si pentru cetatenii britanici care traiesc in UE. Totodata, deputatii mentioneaza ca Marea Britanie ramane un stat membru pana la plecarea oficiala, acest lucru presupunand drepturi si obligatii, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii.
     Rezolutia avertizeaza impotriva oricarui schimb intre securitate si viitoarele relatii economice intre UE si Marea Britanie, se opune oricarei abordari de tipul "a la carte" sau unei relatii bazate pe acorduri separate pentru fiecare sector economic si reitereaza indivizibilitatea celor patru libertati fundamentale pe piata unica - libertatea de miscare a bunurilor, capitalurilor, serviciilor si a oamenilor.
     Rezolutia spune ca doar atunci cand va fi realizat "un progres substantial" in negocierile privind modalitatea de iesire a Marii Britanii din UE poate incepe discutia despre posibile aranjamente tranzitorii. Acestea nu pot dura mai mult de trei ani, iar acordul privind viitoarea relatie nu poate fi incheiat decat dupa ce Marea Britanie a parasit UE.
     Interesele cetatenilor trebuie sa fie in prim-plan inca de la inceput, se precizeaza in rezolutia care arata, de asemenea, ca cetatenii irlandezi "vor fi afectati in mod special". Deputatii le cer tuturor partilor sa ramana angajate in procesul de pace din Irlanda de Nord si sa evite o granita puternica. Circumstantele speciale prezentate de aceasta situatie trebuie sa fie o prioritate in acordul de retragere, conform rezolutiei.
     Totodata, rezolutia avertizeaza Marea Britanie impotriva oricarei incercari de a limita drepturile privind libertatea de miscare inainte de retragerea efectiva din UE si cere UE-27 sa examineze modul in care se poate raspunde temerilor cetatenilor britanici ca Brexitul va duce la pierderea drepturilor legate de cetatenia UE.
     Deputatii le cer ambelor parti sa actioneze cu buna-credinta si in completa transparenta, astfel incat sa asigure o retragere corecta a Marii Britanii.
     Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat la dezbaterea de ieri: "Votul Parlamentului va fi decisiv pentru rezultatul final al conditiilor in care Marea Britanie se va retrage din UE si pentru viitorul relatiilor dintre UE si Marea Britanie. Recentele atacuri teroriste au subliniat faptul ca toate statele europene trebuie sa continue sa lucreze impreuna indeaproape".
     Dezbaterea a aratat un sprijin transpartinic pentru prioritatea absoluta de a proteja interesele cetatenilor celor mai afectati de Brexit. Majoritatea liderilor grupurilor politice au subliniat si ca UE 27 vor ramane unite si isi vor proteja interesele.
     *  Surse: Bancherii straini din Londra vor sa fie trimisi acasa
     Angajatii straini ai unora dintre cele mai mari banci din Londra incep sa cea¬ra sa fie transferati in tarile lor de orig¬ine, satui sa se mai intrebe daca pos¬turile lor vor fi mutate sau desfiintate in contextul Brexit, conform unor surse citate de Bloomberg.
     Acestea declara ca bancheri ai Citigroup, Goldman Sachs si HSBC s-au oferit sa revina in tarile de origine din Uniunea Europeana, daca angajatorii lor trebuie sa transfere personal dupa Brexit.
     Potrivit surselor, la Societe Generale, cel putin doi traderi s-au transferat deja in tarile lor, Franta si Italia, anticipand ca banca ar putea incepe sa isi trimita personalul din Londra pe continent.
     Bloomberg sustine ca JPMorgan ar putea transfera din Marea Britanie pe continentul european 4.000 de angajati dintr-un total de 16.000, Barclays - 150 din 100.000, Morgan Stanley - 1.000 din 6.000, Goldman Sachs - 1.000 din 6.000, UBS - 1.500 din 5.000 si HSBC - 1.000 din 5.000. 

     Rezolutia noteaza ca Marea Britanie ar incalca legislatia UE daca va negocia acorduri comerciale cu state terte inainte sa paraseasca UE si avertizeaza Londra sa nu se angajeze in negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relatii cu UE.

   


(134 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Deputatii europeni au adoptat principiile acordului de Brexit | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30324196815491 seconds.