Joi, 06 Aprilie 2017 - 05:16 AM Aleg.RO: Guvernul VERIFICA finantarile date de autoritatile locale asociatiilor si fundatiilor. Un deputat PSD vrea ca ONG-urilor de utilitate publica sa li se interzica activitatile politice

Publicat de: ---

romanialibera

Potrivit unui anunt, pe programul Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social se afla colectarea datelor, de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, cu privire la finantarea sectorului neguvernamentale din Romania din fonduri publice .

Recent, premierul Sorin Grindeanu a declarat ca i-a cerut secretarului general al Guvernului o evidenta a ONG-urilor de utilitate publica, subliniind ca acest tip de organizatii trebuie sa fie cat se poate de transparente in conditiile in care si Executivul ofera transparenta in relatia cu acestea.

”Am avut o discutie cu secretarul general si i-am cerut sa-mi dea o evidenta cu toate ONG-urile de utilitate publica, sa vedem domeniile fiecaruia. E normal, in momentul cand esti de utilitate publica, devii ONG de utilitate publica prin Hotarare de Guvern. Atat timp cat noi oferim transparenta si vrem sa facem lucrul acesta, cred ca e normal, inclusiv ca ONG-urile, nu cred, trebuie ca inclusiv ONG-urile sa fie cat se poate de transparente”, a spus premierul intr-o emisiune televizata.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

In septembrie 2016, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a prezentat intr-o sedinta a Guvernului Ciolos, situatia statistica dupa evaluarea modului in care este aplicat cadrul legal privitor la asociatiile si fundatiile de utilitate publica.

”Reglementarea actuala ofera anumitor organizatii un statut privilegiat din punct de vedere fiscal şi/sau al accesului la anumite resurse publice ca o recunoştere a serviciilor de interes public, comunitar pe care acestea le realizeaza si a expertizei acumulate, acesta a fost aplicat in mod necorespunzator in ultimii ani”, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit analizei din septembrie 2016, desi cadrul legal in vigoare prevede acordarea statutului in urma unei proceduri, in Romania exista numai 133 de organizatii ce au obtinut statutul in urma unui proces de evaluare, restul de aproximativ 1.300 de asociatii si fundatii au primit direct statutul de utilitate publica in baza unor legi speciale prin care au fost infiintate (Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara, Asociatii de Imbunatatire Funciare, Uniuni de Creatori, etc), fara a li se aplica un filtru de selectie care sa includa criterii minimale.

”Acordarea statutului s-a realizat in ultimii ani fara monitorizarea modalitatii de conformare a asociatiilor si fundatiile cu obligatiile minimale prevazute de lege, din cele 133 doar 39% dintre acestea publicand rapoartele de activitate in Registrul ONG si 51% in Monitorul Oficial. In egala masura, 17 organizatii nu au depus bilantul pentru anul 2015 si peste 40 dintre acestea inregistreaza debite la bugetul de stat, in suma totala de peste 1.700.000 RON”, se mai specifica in comunicatul de presa din 2016.

Recent, deputatul PSD Liviu Plesoianu a propus, printr-un proiect de lege aflat in circuit legislativ, ca o asociatie sau fundatie sa poata fi recunoscuta de Guvern ca fiind de utilitate publica doar daca daca nu a desfasurat in ultimii doi ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politice de orice fel. Proiectul de lege propus de Plesoianu defineste sintagma „activitati politice de orice fel” prin „activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprjinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales”.

O alta propunere din proiectul de lege prevede ca autoritatile administrative competente, impreuna cu ministerul Justitiei, sa intocmeasca pentru fiecare asociatie sau fundatie de utilitate publica un raport anual privitor la respectarea conditiilor care au dus la recunoasterea de catre Guvern a statutului de utilitate publica.

Raportul pentru anul precedent va fi publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei pana la data de 30 ianuarie, iar in cazul in care asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditiile care au stat la baza recunoasterii utilitatii publice, Guvernul, la propunerea autoritatii administrative competente sau a ministerului Justitiei, retrage actul de recunoastere, se mai arata in propunerea legislativa.

Printre celelalte conditii care trebuie indeplinite cumulativ pentru recunoasterea statutului de utilitate publica se numara si functionarea de cel putin doi ani, realizarea unei parti din obiectivele stabilite, desfasurarea unor activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotite de bilanturile si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii doi ani, impunandu-se, totodata, ca valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare sa fie cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

In proiectul de lege se mai propune ca Guvernul sa recunoasca statutul de utilitate publica al fundatiilor sau asociatilor solicitante conform urmatorului algoritm procentual: 40% - Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-lncluziune-Coeziune-Securitate- Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% - Educatie; 10% - Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorulur; 10% - Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% - Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

De asemenea, se propune ca recunoasterea utilitatii publice sa se faca pe durata de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii, tot pe aceeasi perioada, fara a restrictiona numarul de reinnoiri.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'sc-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_sponsored', placement: 'taboola-Mediafax_sponsored', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery' }); window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'organic-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_organic', placement: 'taboola-Mediafax_organic', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery_mediafax' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Share pe Facebook


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Guvernul VERIFICA finantarile date de autoritatile locale asociatiilor si fundatiilor. Un deputat PSD vrea ca ONG-urilor de utilitate publica sa li se interzica activitatile politice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29938888549805 seconds.