Miercuri, 08 Martie 2017 - 04:27 AM Aleg.RO: Rechizitoriu Hexi Pharma: Rapoartele arata tendinta de subraportare a infectiilor nosocomiale la nivel national

Publicat de: ---

Bursa

"Analiza rapoartelor privind rezistenta bacteriana si infectiile nosocomiale, intocmite Ministerul Sanatatii – Institutul National de Sanatate Publica, Institutul National de Boli Infectioase ”Matei Bals” Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Centrul European de Combatere si Prevenire a Bolilor releva tendinta constanta de subraportare la nivelul tarii noastre . (..) Din datele mentionate in cuprinsul Raportului privind consumul de antibiotice, rezistenta microbiana si infectii nosocomiale in Romania – 2013, incidenta infectiilor nosocomiale la nivel national este de doar 0,23%, fata de media europeana de 5,7%. Conform Raportului, analiza efectuata pentru perioada 2011 – 2013 indica faptul ca infectiile nosocomiale sunt incidente in proportie de 89,9% la pacientii carora li s-a implantat un dispozitiv medical, iar pe partea de chirurgie cel mai frecvent diagnostic a fost de infectie superficiala a plagii operatorii. In Raportul privind consumul de antibiotice, rezistenta microbiana si infectii nosocomiale in Romania – 2014, specialistii arata ca in Romania, pentru perioada 1995-2014, nivelul infectiilor nosocomiale este extrem de scazut, de 25-30 ori sub media europeana. Situatia apare ca urmare a subraportarii si subdiagnosticarii infectiilor in unitatile sanitare", se arata in rechizitoriul inaintat instantei.

Potrivit procurorilor, cauzele subraportarii, asa cum reies din rapoartele mentionate, sunt teama managerilor de spital de sanctiuni (acestia fiind evaluati profesional inclusiv prin prisma criteriului numarului de infectii nosocomiale), complianta scazuta a clinicienilor in utilizarea definitiilor pentru infectiile nosocomiale si lipsa de personal medical.

"Mai indicam aici lipsa cvasigeneralizata a medicilor epidemiologi, in contextul in care absolventii de medicina prefera specializari ce implica contactul mai mult sau mai putin direct cu pacientii, in locul unui rol de „controlor” care ii plaseaza intr-o pozitie ingrata, in conflict cu interesul managerului de spital, avand in vedere cele mentionate anterior", completeaza procurorii.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Procurorii spun ca desi sunt o serie de alti factori prin care ar putea fi prevenite si combatute infectiile intraspitalicesti, "utilizarea de dezinfectanti neeficienti in unitati unde se asigura ingrijire medicala reprezinta o reala zadarnicire a oricaror eforturi in sensul combaterii bolilor nosocomiale".

In acest context, parchetul precizeaza ca produsele biocide fabricare de Hexi Pharma "nu indeplinesc standardele minime de eficienta, asa cum rezulta din multitudinea de testari efectuate. (...) Utilizarea produselor biocide ale SC Hexi Pharma nu produce efectele scontate nici macar in conditii controlate de laborator, si cu atat mai putin intr-o unitate sanitara, unde nu poate exista un control strict al modului de aplicare a produselor pe suprafetele pentru care sunt destinate".

"Asadar, importanta cruciala acordata de actele normative ce reglementeaza domeniul infectiilor nosocomiale nu se regaseste in filosofia societatii inculpate in cauza, avand in vedere ca in locul crearii unor produse apte sa isi indeplineasca rolul, scopul urmarit a fost exclusiv obtinerea de beneficii pecuniare imediate prin subdimensionarea cantitatilor de substante active folosite", arata procurorii.

In intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a produs si comercializat catre numeroase unitati sanitare 41 de produse biocide din grupa principala 1. Dintre acestea, 39 de produse, comercializate catre 340 de unitati sanitare au fost neconforme sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide, spun procurorii. "Celelalte doua produse, pana la totalul de 41 – Glutex si Hexio-Ster – nu au fost gasite pentru a fi testate, insa potrivit retetei identificate la nivelul SC Hexi Pharima, acestea respectau concentratia de substanta activa din avizul de plasare pe piata (Glutaral 2%)", se arata in rechizitoriu.

Sursa citata mentioneaza ca Hexi Pharma a creat o retea de agenti de vanzari, condusa si coordonata de directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, prezentand producele persoanelor din conducerea unitatilor medicale, incercand sa le convinga de superioritatea produselor prin prisma raportului calitate/pret.

"Unitatile cumparatoare erau induse in eroare prin prezentarea elementelor necorespunzatoare adevarului sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide, elemente care erau cuprinse in etichete, in fise de prezentare folosite in procesul de negociere directa ori de participare la proceduri de achizitie publica sau la procedurile derulate prin intermediul portalului www.e-Licitatie.ro. Avand in vedere obligatiile unitatilor sanitare in materia prevenirii si combaterii bolilor nosocomiale prin utilizarea de produse biocide, relevanta calitatilor mincinoase prezentate, la incheierea unui eventual acord de vointa intre parti, este incontestabila", spun procurorii.

In intervalul 12 octombrie 2012 – 03 martie 2016, firma a depus la Comisia Nationala pentru Produse Biocide fise de prezentare ale produselor proprii, fise cu date de securitate si declaratii de substanta activa, in vederea obtinerii avizului de plasare pe piata a produselor. "Documentele contin mentiuni necorespunzatoare adevarului, dupa cum s-a aratat mai sus, sub aspectul concentratiei de substante active si al eficientei biocide. Falsurile au fost intocmite de angajati persoane fizice ai inculpatei, iar folosirea la autoritatea mentionata a documentelor s-a realizat, in mod evident, in indeplinirea obiectului de activitate, in interesul si in numele persoanei juridice", arata parchetul.

49 dintre documentele mentionate anterior ar fi fost semnate de Flori Dinu iar 33 ar fi fost intocmite si semnate de Mihail Leva, potrivit procurorilor. "Pentru a-si asigura un grad satisfacator de penetrare a pietei din Romania intr-un context de prezenta pe piata a unor concurenti importanti, (..) s-au mentionat pe etichete concentratii mari de substanta activa pentru ca managerii spitalelor sa poata justifica achizitiile de produse Hexi Pharma sau sa le prefere in mod real. (..) In consecinta, s-a obtinut aviz de punere pe piata pe o valoare a concentratiei nerealist de mare, dupa care aceasta nu a fost respectata niciodata, fiind chiar semnificativ mai mica decat in produsele concurentei", arata documentul.

In rechizitoriu se mentioneaza ca "pastrarea la un nivel scazut (sub pragul de eficienta) a concentratiilor substantelor active nu poate fi justificata in mod serios de catre SC Hexi Pharma prin nevoia fireasca a optimizarii costurilor, in conditiile in care materiile prime erau achizitionate prin intermediul unor societati din paradisuri fiscale controlate de catre Condrea Dan Alexandru, pretul materiei prime crescand prin aceasta „triangulatie” de 10 ori".

In ceea ce il priveste pe Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, procurorii au clasat acuzatiile de instigare la cele 340 de infractiuni de inselaciune, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la participatie improprie la zadarnicirea combaterii bolilor, ca urmare a decesului acestuia. Cu toate acestea, parchetul a decis mentinerea sechestrului pe urmatoarele bunuri: patru apartamente, plus cota indiviza teren 28 mp situate in Bucuresti, avand valoare de impunere de 186.772,32 lei, pe un teren intravilan cu o suprafata de 450 mp in Bucuresti, avand valoarea de impunere de 524.630,40 lei, pe un imobil constand in apartament 3 camere, suprafata utila 118,40 mp, suprafata totala 131,39 mp, cota indiviza 2,21% din partile si dependintele comune ale blocului si cota indiviza de 33,08 mp teren aferent, situate in mun. Bucuresti, avand valoarea de impunere de 452.200 lei; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 1599 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 16.149,9 euro, teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 1604 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 16.200,4 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 32 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de323,2 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 32 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 323,3 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 1622 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 16.382,2 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 33 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 333,3 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 1576 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 15.917,6 euro; teren intravilan, liber de constructii cu categoria de folosinta arabil in suprafata de 32 mp, situat in com. Mogosoaia, jud. Ilfov, in valoare orientativa de 3232 euro.

De asemenea, procurorii au dispus indisponibilizarea sumelor de bani din conturile lui Dan Dan Condrea, deschise la mai multe banci. Condrea avea conturi cu aproape 400.000 euro si peste 250.000 lei.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile Hexi Pharma, dupa cum urmeaza: teren intravilan, in suprafata de 2072mp (din acte) / 2060 ( masurata), situate in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 1.636.880 euro, teren intravilan, in suprafata de 2633mp, situat in com. Mogosoaia, in valoare orientativa de 49.500,4 euro, constructie in suprafata de 1520mp, situata in com. Mogosoaia, avand valoarea de impunere de 693.256 lei, teren intravilan arabil, in suprafata de 11383mp, situat in com. Mogosoaia, in valoare orientativa de 11.968,3 euro, imobil in suprafata de 212,24 m.p., dobandit prin contractul de vanzare-cumparare, avand o valoare de impunere de 738.358 lei

In cazul lui Flori Dinu, anchetatorii au pus sechestru pe urmatoarele proprietati: teren intravilan in suprafata de 29 m.p., situat in mun. Bucuresti, avand o valoare de impunere de 3.001 euro; teren intravilan in suprafata de 117,53 m.p., situat in mun. Bucuresti, si constructie avand o valoare de impunere de 503.300 lei, teren intravilan in suprafata de 197,74 m.p., situat in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 109.152,48 euro, teren intravilan in suprafata de 244,57 m.p, situat in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 135.002,64 euro, teren intravilan in suprafata de 271,16 m.p., situat in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 149.680,32 euro, teren intravilan in suprafata de 75,54 m.p., situat in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 41.698,08 euro, teren intravilan in suprafata de 296,23 m.p, situat in mun. Bucuresti, in valoare orientativa de 163.518,96 euro.

In ceea ce il priveste pe Mihail Leva, s-a pus sechestru pe urmatoarele: teren intravilan in suprafata de 3.656 m.p., situat in loc. Dudu, judetul Ilfov, in valoare orientativa de 34.000,8 euro; unitate individuala situata in loc. Dudu, in suprafata de 56,62 m.p., apartament 2 camere, avand valoarea de impunere de 66.440 lei.

In cauza sunt 132 parti civile si 137 persoane vatamate, fiind vorba despre unitati medicale.Anchetatorii au clasat cauza in privinta infractiunii de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse intrucat fapta nu exista.

Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, Romulus Varga, a declarat, marti, ca prejudiciul in dosarul Hexi Pharma e calculat "la punct si virgula", fiind de peste 102 milioane de lei.

SC. Hexi Pharma CO S.R.L. a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii a 340 de infractiuni de inselaciune, dintre care 7 cu consecinte deosebit de grave, a infractiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor. Pe de alta parte, directoarea companiei, Flori Dinu, a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (49 acte materiale) si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, iar Mihai Leva, sef de productie in cadrul firmei, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (33 acte materiale) si pentru complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Citeste si: Cazul Hexi Pharma: Prejudiciul in dosar este calculat la peste 102 milioane de lei Citeste si: FOTO Protest in fata spitalului comparat cu un „lagar de exterminare”. Care sunt NEMULTUMIRILE parintilor Citeste si: Printul Charles, prima vizita oficiala in Romania dupa 19 ani Citeste si: Ioan Oltean, dupa ce dosarul ANRP s-a intors la DNA: „Este o decizie corecta, necomentabila" Citeste si: Dosarul ANRP, in care sunt judecati fostii deputati Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, restituit la DNA

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'sc-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_sponsored', placement: 'taboola-Mediafax_sponsored', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery' }); window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'organic-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_organic', placement: 'taboola-Mediafax_organic', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Share pe Facebook


(278 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Rechizitoriu Hexi Pharma: Rapoartele arata tendinta de subraportare a infectiilor nosocomiale la nivel national | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64614200592041 seconds.