Joi, 02 Martie 2017 - 05:27 AM Aleg.RO: Forum Intact Media Group: Strategia energetica a Capitalei

Publicat de: ---

Antena 3

Capitala dispune de a doua cea mai mare retea de distributie centralizata a energiei care asigura alimentarea cu energie termica a peste 1 .250.000 de bucuresteni. Cu toate acestea, in ultimii 27 de ani, in acest sector nu s-au facut investitiile necesare pentru modernizarea si imbunatatirea eficientei retelei. An de an, acest domeniu inregistreaza piederi, sume uriase de bani sunt inghitite de repararea conductelor, iar subventiile sustinute de bugetul local si cel de stat sunt cele mai mari din tara noastra. În conditiile in care, la nivel global, au aparut surse alternative de cogenerare a energiei termice si electrice, iar fondurile europene ne stau la dispozitie si pot fi accesate pentru a fi folosite in modernizarea si recalibrarea retelei de patru mii de kilometri pe care o are Bucurestiul, Primaria Generala a elaborat Strategia Energetica a Capitalei. Documentul a fost prezentat in cadrul Forumului organizat de Intact Media Group in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti. Cu acest prilej, s-a lansat in dezbatere publica partea referitoare la energia termica, urmand ca aspectele privitoare la energie electrica sa fie supuse consultarilor in luna iulie.

 

Prin elaborarea Strategiei Energetice, Primaria Generala si-a impus sa indeplineasca o serie de obiective ambitioase, care sa ridice Capitala la nivelul unui oras de rang european. "Stim de la ce pornim, stim catre ce ne indreptam, si anume modernizarea si redimensionarea retelei de termoficare. Suntem intr-un parteneriat cu Uniunea Europeana, printr-un acord semnat de Guvernul Romaniei, suntem pe cale de a obtine 187 de milioane de euro, prin Programul Infrastructura Mare, POIM, dar pana ajungem la aceasta finantare extrem de importanta pentru modernizarea retelei de termoficare (…) este nevoie sa facem cativa pasi. Niciun euro nu vine de la Bruxelles fara sa dovedim ca stim care este radiografia domeniului strategic pe care dorim sa il finantam cu fonduri europene, care este strategia noastra si unde ne indreptam", a spus Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucuresti, in cadrul forumului "Strategia Energetica a Capitalei". Primarul General a explicat si care sunt tintele pe care vrea sa le realizeze prin modernizarea retelei de distributie a energiei termice: o capitala independenta din punct de vedere energetic, un oras verde, reducerea tarifelor suportate de populatie, o alimentare cu agent termic la nivel european. Totodata, ceea ce se urmareste este cresterea satisfactiei si a increderii consumatorului final ca, pe tot parcursul sezonului rece, bucurestenii vor avea asigurata atat furnizarea de apa calda, cat si de incalzire centralizata de la municipalitate.

Una din principalele probleme cu care se confrunta domeniul energiei la nivelul Capitalei este legata de datoriile istorice pe care le inregistreaza de ani buni RADET si ELCEN. Cele doua regii se afla in prezent in reorganizare, dupa ce s-a aprobat intrarea lor in insolventa, ca solutie pentru insanatosirea economica a acestora. O situatie ideala ar fi cea in care RADET si ELCEN sa fuzioneze prin absorbtie, astfel incat sa rezulte o singura entitate, sub forma unei societati pe actiuni in care actionar unic sa fie Primaria Capitalei. Acest deziderat este impartasit si de Administratorul Judiciar al RADET Bucuresti, Prof. Av. Gheorghe PIPEREA, care a atras atentia ca acesta fuziune este prevazuta si in programul de guvernare. "Regia urmeaza sa fie transformata in societate comerciala, dupa care, in mod coordonat cu ELCEN, urmeaza sa procedam la o fuziune prin absorbtie a ELCEN in RADET, de aici rezultand o singura societate, care bineinteles va fi o societate degrevata de aceasta datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru ca, prin intermediul fuziunii, creantele reciproce se sterg. Noi suntem convinsi ca dintr-o astfel de fuziune va iesi o entitate mult mai puternica si mult mai usor sustenabila, pe picioarele proprii", a declarat Piperea, in cadrul forumului "Strategia Energetica a Capitalei".

Administratorul judiciar a precizat ca, din cele 3,6 miliarde de lei, datoria efectiva este de 230 de milioane de lei, restul reprezentand penalitati, cauzate de faptul ca RADET nu a reusit niciodata sa isi plateasca facturile catre ELCEN la timp. În acest sens, el a mentionat ca subventiile catre RADET au fost achitate aproape de fiecare data cu intarziere, ceea ce a determinat de asemenea aparitia penalitatilor. Piperea si-a exprimat speranta ca, in urma reorganizarii, subventia catre RADET va fi redusa sau chiar eliminata, fara ca acest lucru sa afecteze populatia. "Noi ne-am propus, si acesta este un obiectiv comun al nostru, cei de la RADET si Primarie, ca in decurs de doi-trei ani de zile sa reusim cumva sa degrevam bugetul Primariei de costul de aproximativ 15% din bugetul anual, insemnand 160 de milioane de euro, care reprezinta aceasta subventie". Piperea a atras atentia asupra faptului ca, spre deosebire de anii anteriori, Primaria Bucurestiului a efectuat plata in avans a consumului de gaze pana la sfarsitul sezonului rece, iar aceasta liniaritate a permis o economie de 10 milioane de lei, deoarece energia termica a fost furnizata treptat, iar conductele nu s-au mai fisurat, asa cum
s-a intamplat in alti ani.

În aceeasi ordine de idei, Directorul General ELCEN, Marcel-Octavian NICOLAESCU, a punctat faptul ca in viitor incalzirea se va face cu energie termica prin sistem centralizat, iar pentru asta este nevoie sa se realizeze un sistem integrat RADET-ELCEN. ’’Sa transferam ELCEN sub Primaria Generala si sa elaboram un program de restructurare si reorganizare care sa presupuna o organigrama comuna care, in scurt timp, sa fie pusa in aplicare.’’

Fuziunea dintre RADET si ELCEN este prevazuta pentru 1 martie 2018. Pina la sfirsitul acestui an, Primaria Capitalei isi propune ca planul de reorganizare al RADET sa fie definitivat, urmand ca imediat dupa aceasta, Regia sa fie transformata intr-o societate comerciala. Noua entitate se va numi Societatea de Alimentare Centralizata de Energie Termica - SACET. În pregatirea acestor demersuri, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat deja infiintarea unei societati producatoare si furnizoare de energie, care nu va avea ca activitati si transportul si distributia. ’’Ca o suma a investitiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentarea cu energie termica si co-generare, aceasta se ridica la aproximativ 800 de milioane-un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea intregului sistem centralizat de energie termica gestionat de RADET, in momentul de fata. Avem studiul de fezabilitate in elaborare si noua societate energetica asta va face - va gestiona si aceasta statie’’, a mentionat Sorin CHIRITA, Administratorul Special al RADET Bucuresti.

Potrivit acestuia, in Romania nu se poate vorbi despre energie electrica fara energie termica in sistem centralizat: ’’Trebuie sa ne gandim spre ce ne indreptam, daca spre un oras in care sa avem la fiecare apartament cate o centrala sau spre un oras in care in fiecare apartament sa existe un aparat atarnat de bloc? Orasele cu peste 200.000 de locuitori nu pot avea decat incalzire centralizata. Reteaua de gaze care sa alimenteze fiecare locuinta este imposibil de realizat. Daca s-ar face asta, atunci orasul va arata precum Beirutul in perioada razboiului. Nu vedem energia electrica decat in sistem centralizat’’, a explicat Sorin Chirita.

Pe de alta parte, incalzirea individuala prin centrale de apartament presupune cheltuieli si chiar si riscuri prea mari pentru populatie, astfel ca nu se mai impune a fi dezvoltata, a declarat Niculae HAVRILET, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Primaria ar trebui sa solicite constructorului, respectiv investitorului intr-un nou condominium, sa aiba o singura sursa de alimentare cu energie, fara pericol de explozie: ’’În momentul de fata, avem aproape 600.000 de apartamente in Bucuresti. Daca, in acest moment, termia ar inchide activitatea, atunci 600.000 de locuinte trebuie sa-si monteze centrale termice’’ a afirmat directorul ANRE.

 

În timpul dezbaterilor, s-a mai pus in discutie si faptul ca prioritara este si valorificarea energetica a deseurilor, ce reprezinta o metoda care trebuie sa se bazeze pe principiul ’’Poluatorul plateste’’: ’’Daca nu se face colectare selectiva, atunci e normal sa platesti mai mult. Daca faci asta, atunci ar trebui sa primesti niste facilitati. Ne-am propus sa echilibram sistemul termic prin doua noi statii de co-generare, in Colentina si Aviatiei. De asemenea, statia din Floreasca vrem sa o transformam in statie de co-generare. Astazi, vorbim deja despre independenta energetica a Municipiului Bucuresti si despre reducerea costurilor cu energia electrica. Energia termica in co-generare este principalul obiectiv al nostru. Degeaba faci o statie de bio-gaz daca nu o integrezi in sistemul centralizat. Practic, nu ai cui sa o vinzi. Ne-am propus sa facem CET-ul Casa Pietei Libere in co-generare de inalta eficienta, iar doamna primar general a aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect’’, a specificat in acest sens Sorin Chirita.

În prezent, Uniunea Europeana se afla intr-un proces de schimbare a viziunii asupra pozitiei sale de furnizor principal de energie pe plan mondial, prin aceea ca se orienteaza catre folosirea optima a tehnologiilor de inalta eficienta si pentru valorificarea resurselor regenerabile, spre beneficiul consumatorului. În acest context, se impune ca si tara noastra sa puna accent mai mare pe consumator, care ar trebui informat si educat pentru a intelege avantajele utilizarii noilor solutii integrate de furnizare a energiei, a fost de parere Iulian IANCU, Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Acesta a tras un semnal de alarma, aratand ca, desi Romania dispune de propria sursa de gaze naturale care pot fi utilizate la preturi avantajoase, ’’suntem la momentul in care noi discutam, (…) de liberalizarea totala a pretului la gaze naturale cu patru ani inainte de vreme si punem pe butuci orice discutie de acest fel pe care o facem noi astazi, la nivelul autoritatilor locale, de a salva sistemele centralizate de alimentare cu apa calda si caldura’’.

În urma dezbaterii publice, Strategia Eneretica a Capitalei va fi supusa votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti, iar apoi documentul va fi transmis oficialilor de la Bruxelles.

 

Dezbaterea Strategia Energetica a Capitalei” a fost organizata de Intact Media Group in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si a fost sustinuta de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, Veolia Energie Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice.

 

Intact Professional Debates le multumeste tuturor partenerilor si participantilor care au contribuit la succesul acestui eveniment!


(326 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Forum Intact Media Group: Strategia energetica a Capitalei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53186583518982 seconds.