Miercuri, 20 Iulie 2005 - 08:29 AM Aleg.RO: Salvat de inundatii

Publicat de: ---

ziua Premierul Calin Popescu Tariceanu nu mai demisioneaza, Executivul in actuala formula merge mai departe si nu vor mai fi alegeri anticipate. Premierul a anuntat ieri ca va cere convocarea Camerelor reunite ale Parlamentului, in fata carora se va prezenta cu o declaratie politica privind reconstructia tarii dupa inundatii, integrare si reforma justitiei. Pentru aceasta, Tariceanu si Guvernul cu acelasi nume isi vor asuma raspunderea, iar Parlamentul va decide daca mai raman in functie. Potrivit premierului sedinta comuna ar urma sa aiba loc chiar maine. Incercand probabil sa faca uitate toate argumentele pe care le-a luat in brate il ultimele zile pentru a sustine varianta demisiei, premierul a umblat putin la sentimentele oamenilor pentru a justifica, cu si mai multe argumente, intoarcerea la 180 de grade. Premierul si-a inceput interventia, incercand o usoara apropiere sentimentala intre el si poporul probabil bulversat de sucire: "Doresc sa impartasesc gandurile mele cu dumneavoastra, ganduri care ma macina in ultimile zile. Alianta D.A. doreste o Romanie mai buna, mai bogata, echitabila", a spus premierul. Dupa care a atins punctul slab, inundatiile, ca motiv primordial pentru ramanerea in functie. "Natura dezlantuita a lovit cu o furie fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor. Nu este momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu", a spus premierul, adaugand ca intre a fi consecvent si a demisiona si a conduce efortul de refacere a tarii, a ales solutia patriotica si morala. Declaratia de ieri a premierului este contrazisa insa de propriile afirmatii din 12 iulie, atunci cand potopul era aproape de apogeu, iar el insista ca decizia demisiei este irevocabila. Analistii politici, ale caror reactii vi le prezentam, considera la unison, ca anuntul facut ieri de premier il va transforma pe acesta intr-un politician vulnerabil si fara credibilitate. (Carmen EPURAN)

Lasitate ar fi fost sa demisionez acum

"Doresc sa impartasesc gandurile mele cu dumneavoastra, ganduri care ma macina in ultimile zile. Alianta D.A. doreste o Romanie mai buna, mai bogata, echitabila. Integrarea in UE este visul fiecarui cetatean onest al tarii. Pentru ca acest vis sa devina realitate trebuie adoptate o serie de legi, de decizii curajoase. Da, pentru acest lucru ne-am fi dorit o majoritate confortabila in Parlament. Da, am dorit sa cerem poporului sa se pronunte, sa ne dea votul lui. Acesta pentru care am fi dorit alegeri anticipate si imi asum cu curaj aceasta initiativa politica.

Natura dezlantuita a lovit cu o furie fara precedent poporul si asa greu incercat de jocul politicienilor. Nu e momentul abandonului. Un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Azi, prioritatea zero este reconstruirea tarii, sprijinul neconditionat dat populatiei. Intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce eforturile de refacere a tarii, am ales solutia care si moral, patriotic a trebuit sa fie aleasa. Acela sa arunce cu piatra in mine pentru acesta decizie care ar fi facut altfel. Lasitate ar fi fost sa demisionez acum. Nu e timp de politicianisme, de lupte de partid. In Uniunea Europeana vom intra cu o Romanie cu drumuri moderne, refacute, cu case trainice, cu oameni multumiti. Ieri la Bruxelles, Olli Rehn mi-a spus ca fiecare ora, ficare zi, trebuie dedicate eforturilor de integrare. Eu adaug acum, ca fiecare zi trebuie dedicate sprijinului dat oamenilor. Daca natura ne-a lovit nemilos riposta noastra este dupa cum spune cantecul, vom face altul mai trainic si mai frumos. Pentru asta va cer sprijinul neconditionat. Etichetati-ma cum vreti, dar haideti sa punem umarul sa construim o Romanie impreuna pentru noi toti. Voi cere astazi convocarea Camerelor reunite ale Parlamentului. Ma voi prezenta in fata Parlamentului cu o declatie politica privind reconstructia tarii dupa inundatii, privind integrarea in Uniunea Europeana si reforma in Justitie, pentru care imi voi asuma raspunderea. In rest vom avea treaba."


Basescu il lasa din brate pe Tariceanu

"Presedintele Basescu considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in Parlament care sa permita Guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului. Acest punct de vedere presedintele Basescu l-a exprimat si in cadrul discutiei pe care a avut-o in cursul diminetii de astazi (ieri nota redactiei), cu premierul Calin Popescu Tariceanu", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. "De asemenea, in discutiile pe care presedintele le-a avut cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu diverse ocazii, seful statului s-a pronuntat intotdeauna in favoarea alegerilor anticipate fara ca vreodata sa ii solicite premierului demisia", se mai arata in comunicat. "Presedintele Basescu considera ca demisia este un act de vointa al primului ministru. Relatia Presedinte-Prim Ministru a fost tot timpul una institutionala, asa cum este prevazuta de Constitutie si legi, declaratiile celor doi demnitari reprezentand expresia vointei fiecaruia", mentioneaza comunicatul. "Avand in vedere decizia premierului Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Romaniei va acorda in continuare tot sprijinul Guvernului pentru atingerea obiectivului privind integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007", se mai arata in comunicatul emis de Cotroceni. (R.G.)


PNL da in clocot

Ex-presedintele PNL Valeriu Stoica (foto) a afirmat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa demisioneze urgent si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL si a Aliantei, iar alti liberali sustin pozitia premierului, dar considera ca Guvernul trebuie remaniat. "Sunt surprins de ultimele declaratii ale premierului. Este greu de gasit o explicatie a acestei permanente oscilatii a lui Tariceanu. Este problema lui, pe mine ma intereseaza ce se intampla cu PNL", a afirmat Stoica. El a spus ca "performantele" premierului afecteaza pozitia PNL pe scena politica si ca, in aceste conditii, numirea lui Stolojan in fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului. "Aceasta varianta are insa nevoie de sprijinul conducerii PNL si bineinteles trebuie sa fie agreata si de Tariceanu, intrucat este in discutie si credibilitatea Aliantei", a subliniat fostul presedinte liberal. In opinia lui Stoica, anticipatele nu mai reprezinta o problema de actualitate in schimb este nevoie de un nou Guvern al Aliantei condus de Theodor Stolojan. "Guvernul trebuie intarit prin aducerea unui premier nou si a unor noi ministri cu experienta alaturi de cei care sunt buni in actualul Cabinet", a mai spus Stoica referindu-se la Mona Musca si Gheorghe Flutur. "Sprijin decizia lui Tariceanu, care dovedeste responsabilitate si respect pentru realizarea interesului national. Este insa nevoie de o remaniere rapida a Guvernului, pentru a creste increderea populatiei in actul guvernarii", a declarat, la randul sau, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, citat de Mediafax. El a spus ca a fost asociat la decizia premierului, pe care a sustinut-o in sedinta conducerii Aliantei. (R.G.)


Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL: O dovada de maturitate politica
Decizia premierului privind renuntarea la demisie este o dovada de maturitate politica si respect fata de cetateni si problemele lor, a declarat ieri, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. El a precizat ca membrii Consiliului National de Conducere al Aliantei i-au cerut premierului sa renunte la demisie. Nicolaescu a aratat ca premierul are o raspundere fata de rezolvarea crizei inundatiilor si refacerea infrastructurii, precum si fata de realizarea obiectivelor integrarii in UE, la 1 ianuarie 2007. "Faptul ca premierul a acceptat o asemenea abordare, in conditiile in care va cere Parlamentului angajarea raspunderii Guvernului pe o declaratie politica, este o dovada de maturitate politica si respect fata de cetateni", a mentionat Nicolaescu. (R.G.)


Presedintele considera justificata demisia
Presedintele Traian Basescu constata, cu exact o saptamana in urma, ca atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu, care anuntase ca demisia sa este irevocabila, este justificata avand in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze, justitia fiind o putere fundamentala in stat. Seful Executivului facuse acest anunt dupa ce Parlamentul modificase unele prevederi din legile privind reforma in justitie, conform controversatei decizii a Curtii Constitutionale. Traian Basescu sublinia atunci faptul ca in Parlamentul Romaniei nu s-a gasit o formula pentru promovarea acelor articole din legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si care sunt esentiale pentru o reformare profunda a justitiei, conditii in care demisia primului ministru era justificata. (A.H.)


PD se distanteaza

PD "respecta" decizia primului-ministru de a renunta la demisia Cabinetului, dar afirma ca prin evitarea alegerilor anticipate "s-a pierdut un moment important pentru depasirea blocajului politic actual", se arata intr-un comunicat remis ieri redactiei. Acelasi "respect" il acorda PD si prevederilor protocolului de functionare a Aliantei. "Alegerile anticipate pot fi generate numai prin atitudinea primului-ministru. Demisia este un act unilateral, iar decizia premierului Calin Popescu Tariceanu a fost justificata prin prioritatea pe care Guvernul trebuie sa o acorde refacerii tarii", se afirma in comunicatul PD. (R.G.)


Pozitii diferite intre Palate
Renuntarea la demisie s-a batut in cuie destul de greu. La intrevederea de un ceas dintre premier si presedinte de ieri dimineata de la Guvern nu s-a conturat o idee pentru simplul fapt ca Basescu si Tariceanu au avut opinii diferite asupra demisiei sefului Executivului. Pe de o parte, presedintele a fost extrem de neincrezator ca in Parlament s-ar putea desfasura cu bine procedurile de declansare a alegerilor anticipate, in conditiile in care se putea conta cu certitudine doar pe voturile liberalilor si democratilor. Pe de alta parte, presedintele a apreciat ca nu se poate reveni a doua oara asupra unei demisii declarate ca fiind irevocabila. Liderii Aliantei PNL-PD au discutat ieri la Guvern timp de cateva ore si au rasucit subiectul demisiei pe toate partile, pe parcursul zilei, in incercarea de a gasi o iesire onorabila. Cei mai multi liberali si democrati au apreciat ca este aproape imposibil ca primul ministru sa mai aiba credibilitate dupa ce si-a anuntat odata demisia, a revenit asupra ei, apoi a spus ca este irevocabila. Liderii PD au fost extrem de nemultumiti de posibilitatea renuntarii la demisie, dar - ca si presedintele Basescu - s-au angajat sa respecte pozitia pe care o va adopta Tariceanu. Surse din Alianta au sustinut ca au existat si consultari cu UDMR si PC, in cadrul carora PNL-PD a solicitat sprijinul celor doua formatiuni pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. (A.H.)


Cotroceni: dezastrul nu e atat de mare
Traian Basescu a explicat faptul ca drama celor inundati este foarte serioasa, dar trebuie avut in vedere ca in aceasta situatie sunt doar cateva localitati si nu intreaga tara. Seful statului a aratat ca sunt evacuate 14.000 de persoane dintr-o populatie de 22 de milioane de locuitori si sunt afectate de viituri si de ploi, in momentul de fata, circa 100.000 de hectare. "Daca raportam la suprafata agricola a Romaniei, care inseamna 9,5 milioane hectare, cele 100.000 hectare inseamna aproximativ 1% (...)", a aratat presedintele Basescu. El a insistat ca dimensiunea dezastrului trebuie asezata la nivel local si nu distribuita la nivel national si nu trebuie creat "un sentiment de pericol general la nivelul celor 22 de milioane de cetateni". (A.H.)

Analistii politici se pronunta


Dan Pavel, analist politic: Lipsa de seriozitate

"Implicatiile unei eventuale revocari a deciziei ar trimite la faptul ca nu acum este momentul propice. Probabil ca se asteapta un moment mai bun, eu asta cred. Pe de alta parte, lipsa de decizie concreta, faptul de a spune ceva acum si de a te contrazice maine, denota o lipsa de seriozitate in fata celor care au votat." (R.G.)


Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane: De frica a dat inapoi
"Este un succes de televiziune. Fereasca Dumnezeu de tara care ajunge sa fie condusa de presa. Inundatiile si anticipatele nu aveau nici cea mai mica legatura. De frica, Guvernul a dat inapoi. Guvernul trebuia sa faca ceea ce este bine nu ceea ce este popular." (R.G.)


Cristian Parvulescu, analist politic: Si-a slabit pozitia

Guvernul incearca sa forteze un fel de reinvestire insa va fi un paleativ pentru ca aceasta criza nu se rezolva prin vot. Este evident ca demersul va avea costuri: in primul rand increderea in premierul Tariceanu scade iar pozitia sa devine una vulnerabila. Gestul sau aduce in actualitate inabilitatile de comunicare, ambiguitatile guvernarii si criza inundatiilor. Guvernul va fi unul slab. Castigatorii acestui demers sunt grupurile de interese, neangajate politic, care l-au sfatuit pe premier. PNL va face echilibristica intre PSD, PD si PC. PD ramane oarecum izolat iar PSD puncteaza pentru moment. Presdintele Basescu activeaza tema inundatiilor insa nu are parghiile necesare pentru a rzeolva totul.

Continuarea reformelor, avansata de premierul Tariceanu, este falsa. Este adearat ca UE solicita acest lucru dar reforma nu se poate face in actuala configuratie parlamentara. Majoritatea este una fragila care basculeaza intr-o parte sau alta, in functie de interese. (M.T.)


Zoe Petre, vicepresedinte AP: Extrem de vulnerabi

Va spun cu titlu personal ca nu tineam ca premierul sa demisioneze. Nu am nimic cu el. Nu stiu daca socoteala aceasta ar fi a sa, peronala. Pe de alta parte, imi e teama ca socoteala cu alegerile anticipate nu este chiar foarte buna. Imi este clar ca daca se intoarce asupra deciziei, Calin Popescu Tariceanu va fi extrem de vulnerabil in fata presei. Nu stiu daca decizia este personala sau apartine altora. Poate, atitudinea premierului este un ecou al disputelor din sanul Aliantei. Este de ales intre inconsecventa personala si sacrificiul pe altarul cauzei. Daca isi da demisia, o mare problema va fi in alegerea persoanei care sa ii suplineasca absenta." (R.G.)


Uite demisia, nu e demisia
Pe 6 iulie, Curtea Constitutionala hotaraste ca unele dintre prevederile cuprinse in pachetul de legi privind reforma in justitie prin care Guvernul isi asumase raspunderea in fata Parlamentului sunt neconstitutionale. Curtea a raspuns astfel unei sesizari formulate de PSD si PRM. In aceeasi zi, premierul, de-abia intors dintr-o vizita in Grecia, lasa de inteles ca decizia Curtii Constitutionale nu este asa o mare tragedie pentru tara. Cat despre ideea alegerilor anticipate, Tariceanu o considera, la acea ora tarzie din noapte, in continuare inoportuna. O zi mai tarziu, pe 7 iulie, Tariceanu se razgandeste un pic.


"Decizia de a demisiona este ferma si irevocabila"

Dupa o serie de consultari la Cotroceni, Tariceanu iese in fata presei si anunta ca "actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea" si ca trebuie demarate procedurile necesare pentru alegerile anticipate. Era pentru prima data cand premierul isi anunta demisia si pentru prima data cand se uita fara sa clipeasca la camerele de luat vederi si spunea ca decizia este irevocabila: "Am anuntat membrii cabinetului ca, in acest moment, consider ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa demaram procedurile necesare angajarii alegerilor anticipate(...) Este o decizie irevocabila pe care am luat-o", a spus premierul.

Patru zile mai tarziu, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu (foto) se joaca putin cu cuvintele si lanseaza informatia potrivit careia, pana la urma, este posibil ca Tariceanu sa nu-si mai dea demisia. In timp ce un jurnalist ii explica faptul ca Executivul nu va putea adopta alte masuri pana la alegerile anticipate, intrucat, dupa demisie, este abilitat doar sa administreze treburile publice, Ungureanu a intervenit spunand: "Daca isi da demisia". "Presupunand ca actualul Executiv, primul-ministru isi vor da demisia, ca actualul Executiv devine un executiv cu durata temporara de activitate, cu puteri legiferatoare mult reduse, nimic nu impiedica ministrii de linie sa isi desfasoare activitatea pe acele domenii care reclama implementarea propriu-zisa a deciziilor deja adoptate", a adaugat ministrul de Externe. Intrebat daca s-a exprimat corect vorbind despre eventuala demisie a Guvernului, Razvan Ungureanu a raspuns: "Da, am spus bine: daca Executivul isi va demisia". In aceeasi zi, Executivul reactioneaza prompt la conditionalul-optativ aruncat de Ungureanu si mai ameninta o data ca decizia premierului de a demisiona este "ferma si irevocabila". "Cetatenii si jurnalistii vor fi informati in timp util in legatura cu momentul in care aceasta va fi depusa", se mai arata in comunicatul Guvernului.


"S-au gasit solutii pentru evitarea demisiei"
O zi mai tarziu, schimbarea de modifica din nou. Dupa ce presedintele are consultari cu partidele parlamentare si le propune sa ajunga la un compromis, premierul se mai razgandeste o data si da de inteles ca demisia nu mai e atat de irevocabila. Tariceanu declara ca va reveni asupra deciziei doar daca se va gasi o solutie politica de reluare a reformei in justitie. Conditiile puse de Tariceanu pentru a renunta la demisie vizau reformularea celor patru articole din legea reformei in justitie respinse de Curte, eliminarea incompatibilitatilor judecatorilor Curtii Constitutionale si gasirea unei solutii politice privind modificarea Legii fundamentale, astfel incat o decizie a Curtii sa poata fi schimbata prin votul a doua treimi din numarul total al parlamentarilor. Primul ministru mai spunea ca prin discutia de la Cotroceni s-au gasit solutii pentru evitarea demisiei Guvernului si mai mult, ca i se pare "normal si posibil" sa nu mai fie anticipate. "Ca lider de partid, nu caut cu orice pret solutia anticipatelor", a adaugat Tariceanu, acelasi care, cu cateva zile in urma, se gandea la anticipate ca la singura solutie pentru scoaterea tarii din criza.


"Demisia ramane valabila"
Pe 13 iulie, adica in ziua in care Tariceanu ajunge la concluzia ca niciuna dintre doleante nu i-a fost respectata si mai anunta o data ca motivele pentru care si-a anuntat demisia raman valabile. "Nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul meu este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare", spunea Tariceanu, incercand sa-si justifice demisia, si de aceasta data irevocabila. Premierul mai spunea, in aceeasi interventie ca procedurile pentru alegerile anticipate vor demara imediat dupa intoarcerea sa de la Bruxelles. Termenul anuntat de Tariceanu a expirat ieri, adica in ziua in care Tariceanu s-a intors intr-adevar de la Bruxelles, dar cu alta stare de spirit si cu alte ganduri, care nu includeau demisia. (Carmen EPURAN)


Multumire mare in UDMR si PC
Colegii de Coalitie ai Aliantei D.A., UDMR si PC, si-au manifestat ieri multumirea cu privire la revenirea asupra deciziei de a demisiona a premierului Calin Popescu Tariceanu. "UDMR a spus de mai multe ori ca nu este nevoie de alegeri anticipate pentru a rasturna decizia Curtii Constitutionale. Momentul nu era oportun. Ma bucur ca atat premierul cat si PNL-PD au cazut de acord", a declarat ieri presedintele Uniunii, Marko Bela. El a mentionat ca, in conditiile in care s-ar fi ajuns la convocarea alegerilor anticipate, UDMR ar fi actionat solidar cu Alianta D.A. PNL-PD. "Noi am fi fost solidari cu ei dar nu am fi fost entuziasmati deoarece costurile politice, morale si sociale ar fi fost foarte mari", a explicat Marko Bela. La randul lor, conservatorii condusi de Dan Voiculescu au salutat si ei decizia luata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Ministrul de stat George Copos a fost de parere ca ramanerea pe pozitii a primului-ministru reprezinta un semnal pozitiv pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care Romania se confrunta cu criza inundatiilor. "Avem nevoie de stabilitate", a conchis fostul patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti. (R.G.)


(692 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Salvat de inundatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67107892036438 seconds.