Joi, 27 Ianuarie 2005 - 12:20 PM Aleg.RO: Fuziunea PNL-PD ultima repetitie

Publicat de: ---

ziua Valeriu Stoica, fost presedinte al liberalilor, insista pe ideea realizarii rapide a fuziunii PNL-PD, in ciuda semnalelor potrivnice venite dinspre partidele cuprinse in proiect. Ieri, la Grupul pentru Dialog Social (GDS), proiectul infaptuirii unei formatiuni unitare prin combinarea liberalilor cu democratii, avand ca tinta afilierea la Partidul Popular European, a provocat, chiar si in lipsa reprezentantilor PD, o aprinsa dezbatere. Mai multi lideri PNL au apreciat ca fuziunea nu este o prioritate, intrucat liberalii nu au apucat sa-si duca la bun sfarsit nici macar propriile proiecte. Reprezentantii societatatii civile au sugerat raportarea proiectului la asteptarile populatiei. Rezervat, la inceputul dezbaterii, in acordarea de "sentinte", Valeriu Stoica a incheiat apreciind ca, in cazul in care PNL si PD rateaza sansa unificarii, viitorul celor doua partide pe scena politica va fi asemanator cu cel al PNTCD. Vorbitorii au admis ca forul suprem al liberalilor - Congresul, care se va reuni la sfarsitul saptamanii viitoare la Bucuresti, va da tonul reconfigurarii scenei politice romanesti, intr-un sens sau altul.

Pro
In cadrul dezbaterii de la GDS, retorica lui Stoica in favoarea fuziunii PNL-PD a fost debordanta. El a evidentiat avantajele realizarii acestei uniuni, avand grija sa demonteze atent contra-argumentele expuse. In opinia lui Stoica - liderul care a "facut" si "desfacut" la viata lui multe fuziuni, aliante si combinatii politice, configurarea unui sistem politic autohton, independent de structura actuala a Parlamentului European (PE), este cel putin un lucru neproductiv. Or, in PE, majoritatea o detine Partidul Popular European (PPE) care, momentan, nu are partener in Legislativul Romaniei. "Dupa integrare, Romania va fi un actor in jocul politic european. Problema este daca va juca un rol politic major sau unul minor", a subliniat Stoica. In opinia sa, rolul "major" depinde de succesul construirii unei formatiuni politice integrate in familia "popularilor". "Interesul nu este nici al PNL, nici al PD, ci al Romaniei", a argumentat Stoica.


Contra
Punctul sau de vedere referitor la necesitatea fuziunii nu a fost insa impartasit de liberalii prezenti la dezbatere. Bogdan Olteanu, lider PNL, ministru pentru relatia cu Parlamentul si senatorul Adrian Cioroianu, istoric, au insistat pe importanta actului guvernamental si pe mentinerea identitatii PNL, sugerand o amanare a fuziunii. "Cred in necesitatea fuziunii, dar nu in prioritatea ei", a spus Cioroianu. La randul sau, Bogdan Olteanu a apreciat ca actiunile politice care ar putea sa provoace tensiuni in coalitia guvernamentala ar trebui descurajate. In plus, ministrul a aratat ca PNL nu si-a maximizat inca bazinul electoral propriu.

Pana la urma, nogcierile privind fuziunea PNL-PD sunt purtate de oameni. Iar acestia au convingeri si interese, au avertizat cei tematori de aparitia tensiunilor care ar putea afecta stabilitatea actualei guvernari. Din acest motiv, coroborat cu semnalele publicului, reprezentantii societatii civile - Cristian Mititelu, Andi Lazescu, Sorin Alexandrescu, Stere Gulea - au propus prudenta in abordarea proiectului fuziunii. Totusi, a semnalat politologul Cristian Preda, momentul integrarii in UE este aproape si nu poate fi ignorat nici de factorul politic. "Cine sunt cei treizeci si trei de reprezentanti pe care ii vom trimite in Parlamentul European dupa 1 ianuarie 2007, cum vor fi ei alesi, carui grup politic vor fi afiliati? Nu cumva vor ajunge in situatia de a ingrosa randurile "independentilor"?".

Lipsa reprezentantilor PD de la dezbaterea pe tema fuziunii PNL-PD a fost sesizata de majoritatea vorbitorilor. Cei mai multi au catalogat absenta democratilor ca o dovada a dezinteresului menifestat vizavi de proiect, sau cel putin a non-prioritatii acestui pas.

Ultimul cuvant l-a avut Valeriu Stoica: "Banuiesc care va fi decizia Congresului PNL, dar eu niciodata nu dezarmez". Stoica a adaugat ca a fost "placut surprins" de diversitatea stilistica exprimata la GDS, insa a tinut sa-si intareasca argumentele in favoarea proiectului. Celor care au pus inaintea fuziunii identitatea doctrinara a PNL, Stoica le-a reprosat ca "abordarea este falsa". "Eu am condus procesul de afiliere al PNL la Internationala Socialista si la partidul liberalilor europeni. Noi am crescut, ei nu. (...) Nu mai suntem compatibili cu Partidul Liberal European", a spus Stoica, insistand pe ocuparea segmentului "popular". In ultima instanta, daca un partid popular nascut din alaturarea democratilor cu liberalii nu va aparea in scurt timp, "o noua forta politica" va aparea pentru a completa zona de centru-dreapta in sistemul politic romanesc, a adaugat fostul lider PNL.


Ovidiu BANCHES


(736 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Fuziunea PNL-PD ultima repetitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65915298461914 seconds.