Marți, 19 Iulie 2005 - 08:36 AM Aleg.RO: CUI NE LASI, CALINEEEEE?

Publicat de: Claudia Cristofan, B

gardianul Pana acum, singurii romani fericiti, pentru ca traiau bine, erau guvernantii. Astazi, un vuiet de jale rasuna in Palatul Victoria Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a efectuat, ieri, o vizita la Bruxelles pentru a se intalni cu mai multi oficiali europeni. Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de externe, prezent la Bruxelles, a mentionat, ieri, ca aceasta vizita era de multa vreme planificata si se inscrie in eforturile guvernului Tariceanu de a sustine integrarea Romaniei in UE.


De la integrare la demisie

Ungureanu a declarat ca nu au aparut modificari in decizia premierului de a demisiona si ca depunerea mandatului Cabinetului este o chestiune de ore. Seful diplomatiei romane a tinut, astfel, sa spulbere orice fel de speculatii pe marginea acestui subiect controversat. Pana la inchiderea primei editii, premierul, impreuna cu delegatia oficiala nu revenisera, inca, in tara. Ramane de vazut care va fi decizia pe care Calin Popescu Tariceanu o va anunta, imediat ce va sosi la Bucuresti.


Intrevederi bilaterale

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit in cursul zilei de ieri cu Günter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu politica industriala si intreprinderi, Neelie Kroes, comisar european pentru concurenta, Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu domeniile justitie, libertati si securitate si Olli Rehn, comisar european pentru extindere. Prim-ministrul a prezentat masurile luate pana in prezent de autoritatile romane pentru indeplinirea angajamentelor cuprinse in calendarul de aderare, cu accent pe ceea ce s-a facut pentru remedierea intarzierilor semnalate in scrisoarea de avertizare care a fost trimisa de Comisia Europeana in luna mai, conform informatiilor publicate pe site-ul Executivului. Calin Popescu Tariceanu a transmis mesajul ferm ca, indiferent de evolutia situatiei politice interne, autoritatile de la Bucuresti vor continua sa indeplineasca angajamentele si conditiile pentru aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Discutiile s-au concentrat pe domeniile in care pregatirile pentru aderare trebuie finalizate si pe acelea in care sunt necesare masuri urgente: implementarea acquis-ului in domeniul achizitiilor publice, finalizarea procesului de reforma in domeniul justitiei si afacerilor interne, implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala, aplicarea legislatiei in domeniul ajutoarelor de stat, sectorul agricol si veterinar, implementarea legislatiei care transpune acquis-ul in domeniul protectiei mediului. In cadrul convorbirilor, premierul a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.


Potentiali premieri interimari

Membrii Executivului in frunte cu premierul isi vor inainta demisiile dupa intoarcerea in tara a lui Calin Popescu Tariceanu. Atunci vom afla si cine va conduce Guvernul pana la numirea unui nou premier. Tariceanu il va nominaliza pe cel care va asigura interimatul functiei pana la alegerea unui alt Executiv. Cel mai probabil, acesta va fi ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Daca numirea lui Flutur ca premier interimar este aprope o certitudine, de-a lungul ultimelor zile s-au vehiculat si alte nume. Este vorba despre cel al ministrului culturii, Mona Musca, si de cel al ministrului pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu. Indifrent cine va ocupa fotoliul lui Tariceanu ca interimar, acesta va fi numit pe o perioada de doar trei luni. Adica pana la alegerile anticipate. Un nou sef al Executivului va fi nominalizat de presedintele Traian Basescu. Presa a speculat ca acesta ar putea fi chiar Calin Popescu Tariceanu, dar la fel de mult s-a vehiculat si numele lui Theodor Stolojan, liberalul devenit consilier prezidential si mana dreapta a lui Traian Basescu dupa alegerile din decembrie 2004. Acesta ar fi nu doar pe placul Aliantei, ci si pe cel al PSD, astfel ca noul Guvern nu ar avea probleme cu votul Parlamentului. S-a mai vorbit insa si despre un Executiv ce ar putea fi condus de actualul ministru al internelor, Vasile Blaga, varianta sustinuta de democrati dar, se pare, nu si de liberali.


Scenarii posibile pentru declansarea anticipatelor

Exista mai multe scenarii pentru declansarea alegerilor anticipate:

1. O prima ipoteza este cea in care noul premier numit de presedinte sa fie tot Calin Popescu Tariceanu, iar viitorul cabinet sa aiba aceiasi ministri. Daca va trece de forul legislativ, va demisiona din nou.

2. O alta varianta care sa conduca la anticipate este cea in care premierul desemnat vine in fata Parlamentului si anunta ca nu poate forma echipa guvernamentala.

In aceste conditii, seful statului ar urma sa se consulte cu presedintii celor doua Camere pentru declansarea anticipatelor.

3. Un al treilea scenariu este acela in care Traian Basescu propune un prim-ministru necunoscut, care sa formeze o echipa pe masura, cu un program de guvernare extrem de slab. In acest caz, chiar si partidele care nu doresc anticipate ar fi nevoite sa respinga Guvernul. Potrivit unei alte ipoteze, s-ar putea chiar renunta la anticipate prin numirea unui alt premier decat Calin Popescu Tariceanu.


(619 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Claudia Cristofan, B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

CUI NE LASI, CALINEEEEE? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67279100418091 seconds.