Marți, 22 Noiembrie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: "Riscam infringementul daca nu modificam Legea aprovizionarii pe lantul scurt"

Publicat de: ---

Bursa      Țara noastra risca o procedura de infringement, daca nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia marile magazine sunt obligate sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii Achim Irimescu, citat de Agerpres .
     Acesta a precizat: "Recent, a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, inclusa in Legea 150/2016 ce modifica si completeaza Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In mod normal, exista doua solutii: sa renuntam la acest procent de 51% sau sa mai tergiversam o perioada".
     Ministrul de resort subliniaza ca nu stie in ce consta efectiv penalizarea pe care ar trebui sa o plateasca Romania daca nu se va alinia legislatiei europene: "Probabil, solutia este sa ne aliniem din punct de vedere al legislatiei. In momentul de fata analizam".
     Potrivit articolului citat, "comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".
     Noua lege a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis in aceasta vara si urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, Ministerul Agriculturii trebuind sa emita, pana atunci, normele metodologice de aplicare.
     Dorin Cojonaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), a mentionat, recent, in cadrul unei conferinte organizate da ziarul BURSA, ca aceasta lege prevede ca hypermarketurile trebuie sa-si asigure 51% din produse "pe lantul scurt", atragand atentia ca "lantul scurt" nu inseamna produse romanesti: "lantul scurt nu se masoara in km, ci in numar de intermediari. Asa ca produsele aduse pe lantul scurt pot veni si din alte tari". Domnul Cojocaru considera ca aceasta lege are efecte negative asupra mediului de afaceri, adaugand: "Daca vrei sa promovezi produsele romanesti pe raft, atunci ofera alternative! Nu poti veni acum, dupa ce hypermarketurile au umplut Bucurestiul, sa spui ca te lupti cu ele prin lege. S-a creat un haos in business in urma legilor date in domeniu. Nu am crezut ca anul 2016 poate fi atat de rau". Legea a fost contestata de patronate inca de la inceput.
     Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) a precizat ca aceasta lege este indreptata impotriva marilor retele comerciale si ca, in pofida celor exprimate public, nu garanteaza sprijin pentru producatorii locali sau produsele romanesti: "De acum inainte, obiectivul principal al oricarui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului, ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impusi de lege in ceea ce priveste termenele de plata sau serviciile comerciale, pentru ca, altfel, sanctiunea pentru nerespectarea acestora poate merge pana la inchiderea magazinelor. Marii retaileri sunt obligati sa-si reanalizeze politicile comerciale, sa renegocieze contracte in mijlocul desfasurarii acestora, sa renunte la facilitati si servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele romanesti si sa se orienteze pentru a gasi modalitati de a sustine un flux financiar imens, impus fara justificare. Apreciem ca toate acestea se vor rasfrange asupra preturilor la raft si vor avea repercusiuni majore si asupra programelor de sustinere a producatorilor locali".
     La randul sau, deputatul liberal Nini Sapunaru a spus ca nu trebuie sa existe ingrijorari privind aceasta lege, adaugand ca marfa nu va disparea de pe raft: "In conditiile in care consumatorul vrea sa cumpere rosii din Turcia, se vor aproviziona cu rosii din Turcia in permanenta si se vor aproviziona cu mai putine rosii din Romania daca romanul doreste. Dar haideti sa vedem. Am semnale foarte bune din piata. Fermierii m-au anuntat ca sunt anumite lanturi comerciale (...) care au facut opt intalniri regionale cu fermierii, ne-au anuntat ca vor sa se aprovizioneze, ca sunt de acord sa semneze contracte cu ei. Deja ei se pregatesc pentru a functiona in baza acestei legi acum, nu peste sase luni".   


(458 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Riscam infringementul daca nu modificam Legea aprovizionarii pe lantul scurt" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66754198074341 seconds.