Marți, 05 Iulie 2005 - 08:35 AM Aleg.RO: Societatea civila ia la bani marunti argumentele de neconstitutionalitate ale Opozitiei

Publicat de: Eliza Olteanu, C.B.

Averea Maine, Curtea Constitutionala va da verdictul referitor la cele 3 sesizari de neconstitutionalitate imputate pachetului Proprietate-Justitie asumat prin raspundere guvernamentala de cabinetul Tariceanu. In contextul in care majoritatea opiniei publice asteapta cu nerabdare luarea deciziei, ieri, o serie de ONG-uri si-au facut publice cateva puncte de vedere critice referitoare la motivatia celor care au depus sesizarile in fata Curtii - PSD, PRM si Inalta Curte de Casatie si Justitie. (ICCJ)

Conform acestor ONG-uri, unele reglementari din acest pachet sunt perfect constutitutionale, desi PSD sau ICCJ afirma contrariul. Iata punctele slabe ale sesizarilor, identificate de organizatii precum: Centrul pentru Resurse Juridice, Pro-Democratia sau APADOR-CH. In primul rand este vorba de statutul procurorilor. PSD denunta ca anticonstitutional faptul ca procurorii sa fie pusi sub autoritatea Ministerului Public. ONG-urile sustin insa ca legea suprema stipuleaza clar ca acestia isi desfasoara clar activitatea sub controlul ministrului Justitei, care conduce Ministerul Public.

O alta problema este organizarea de concursuri si schimbarea modului de numire in functiile de conducere din sistemul juridic. ONG-urile afirma ca obiectiile PSD si ale ICCJ referitoare la neconstitutionalitatea acestora nu se sustin intrucat acestea „nu pot fi contrare Constitutiei, fiind esentiale pentru asigurarea calitatii si eficientei actului de conducere“. De asemenea, acestea nu incalca in nici un fel principiul separatiei puterilor in stat iar, in plus transparenta ar trebui sa devina o practica din ce in ce mai uzuala. De asemenea, sesizarile se refera la reducerea varstei de pensionare a magistratilor, calcularea pensiilor si obligativitatea ca membrii CSM sa detina o singura functie. Desi sunt insusite si de PSD, aceste argumente ale ICCJ sunt identificate de organizatiile neguvernamentale ca urmarirea unor interese de grup. In plus, acestea identifica si un viciu de procedura referitoare la modul de depunere al contestatiei al ICCJ: „Presedintele ICCJ este reprezentatul puterii judecatoresti, lucru care, daca ar fi fost asumat, ar fi trebuit sa conduca la o consultare larga a corpului profesional inainte ca ICCJ sa intreprinda acest demers la Curtea Constitutionala“.

Sesizarile de neconstitutionalitate referitoare la legile proprietatii sunt si ele luate la bani marunti. PSD a mers cu argumentatia neconstitutionalitatii legilor proprietatii, pana la a afirma ca restituirea in natura a imobilelor in care functioneaza partide politice, spitale, scoli incalca dimensiunea sociala a statului roman, dimensiune garantata prin Constitutie. ONG-urile afirma insa ca tocmai nerespectarea principiului ìrestitutio in integrum? este cea care ar incalca constitutia, iar masurile luate pana acum de statul roman, in special prin legea 112/1995 constituie o renationalizare post-decembrista.


(621 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu, C.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Societatea civila ia la bani marunti argumentele de neconstitutionalitate ale Opozitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68499898910522 seconds.