Miercuri, 27 Iulie 2016 - 05:28 AM Aleg.RO: Dezvaluiri socante. Cum a obtinut teroristul din Ansbach azil in UE

Publicat de: ---

Antena 3

Teroristul sinucigas din Ansbach (sudul Germaniei) s-a prezentat drept pacifist in urma cu doi ani, atunci cand a cerut azil in Germania si le-a declarat autoritatilor germane ca parasise Siria pentru ca nu dorea sa puna mana pe arme impotriva altor semeni, relateaza marti EFE, citat de <a href="http://www .agerpres.ro" target="_blank">Agerpres.

Teroristul, care potrivit documentelor oficiale se numea Mohammed Daleel, de 27 de ani, provenea din Alep, unul dintre orasele cele mai afectate de razboiul din Siria, unde a facut liceul si a studiat un an dreptul, lucrand in aceasi timp si la fabrica de sapun detinuta de tatal lui.

'Casa noastra a fost lovita de un obuz, am fost ranit si am fost dus in Turcia', a declarat Daleel in solicitarea de azil adresata autoritatilor germane. Apoi a revenit in Siria - in conditiile in care prima sa incercare de a ajunge in Europa s-a soldat cu un esec - si, potrivit propriilor declaratii, a fost retinut de mai multe ori de fortele regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar si de militanti ai retelei teroriste Al Qaida.

'Mi-e frica de moarte si de umilinta. Nu vreau sa folosesc armele impotriva altor oameni. Mi-e frica sa ma intorc in Siria pentru ca ar insemna sa ma transform intr-un asasin', le-a declarat el autoritatilor germane in solicitarea de azil.

Sotia si copiii au murit in razboi, potrivit declaratiilor lui Daleel, iar parintii lui se aflau la inchisoare pentru ca participasera la manifestatii impotriva guvernului.

În autopsia pe care i-au facut-o sirianului, dupa ce acesta s-a aruncat in aer la Ansbach, medicii legisti au descoperit leziuni care nu puteau fi capatate decat in razboi, scrie EFE.

La 16 iulie 2013, Daleel a parasit Siria cu destinatia Turcia de unde, cu ajutorul unei grupari de traficanti de persoane, a ajuns in Bulgaria. 'Acolo a trebuit sa depun o solicitare de azil', le-a spus el autoritatilor germane. Potrivit propriilor declaratii, in Bulgaria a stat doua luni in inchisoare, a fost lovit de autoritatile bulgare si nu a primit asistenta medicala cu toate ca suferise mai multe rani.

În urma cu doi ani, la o data neprecizata, Daleel a luat un avion care l-a dus de la Sofia la Viena, de unde a calatorit la Munchen. Dupa ce a cerut azil in Germania, autoritatile de aici au descoperit ca barbatul mai depusese o cerere de azil in Bulgaria si au decis ca sirianul trebuia returnat in aceasta tara.

Cu toate acestea, ordinul de expulzare nu a putut fi pus in aplicare deoarece Daleel avea o rana la genunchi care nu fusese tratata corespunzator atunci cand se afla pe teritoriul Bulgariei. În acel moment, deputatul german Harald Weinberg, din partea partidului Die Linke (Stanga), a cerut sa se amane procedura de extradare pana cand rana i se va fi vindecat. 'Daca as sti acum ceea ce stiam atunci, as face exact acelasi lucru', a declarat marti Weinberg pentru cotidianul Bild.

Ulterior, o a doua tentativa de expulzare a esuat din cauza faptului ca Daleel a incercat sa se sinucida in doua randuri, el primind in cele din urma statutul de 'tolerat'. Totusi, acest statut i-a fost retras ulterior si, la 13 iulie 2016, i s-a dat un termen de 30 de zile pentru a parasi Germania si a se intoarce in Bulgaria. În ultimele zile inaintea atacului de la Ansbach, Daleel vorbea mult despre iminenta sa expulzarea si spunea ca 'trebuie sa faca ceva', potrivit declaratiilor martorilor.

Pe de alta parte, directoarea agentiei de stat pentru refugiati din Bulgaria, Petia Parvanova, a declarat, citata de EFE, ca sirianul a petrecut opt luni in Bulgaria fara sa dea semne de radicalizare. 'Aceasta persoana a sosit in Bulgaria in decembrie 2013 si a fost interogata de agenti ai Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala', a explicat Parvanova, a carei agentie i-a acordat lui Daleel statutul de beneficiar de protectie umanitara.

În declaratii facute la postul Nova TV, Parvanova a spus ca agentii nu au detectat 'elemente de radicalizare' in timpul interogatoriului, motiv pentru care autoritatile bulgare au ajuns la concluzia ca barbatul nu reprezenta 'o amenintare la adresa securitatii nationale'. Ea a precizat ca, dat fiind ca barbatul 'nu indeplinea conditiile' pentru a obtine azil, a primit statut de beneficiar de protectie umanitara, ceea ce ii permitea sa circule liber in Bulgaria si in intreaga Uniune Europeana.

Oficialitatea bulgara a mai mentionat ca Daleel a trait intr-un centru de primire din Sofia si nu a comis niciun delict. Nu este clar cand si cum a parasit sirianul Bulgaria. Parvanova a confirmat faptul ca autoritatile germane au luat legatura cu colegii bulgari in septembrie 2014 si i-au intrebat daca il pot returna in Bulgaria pe acest solicitant de azil. Raspunsul Sofiei a fost ca sirianul nu poate fi extradat in conformitate cu normele prevazute de Regulamentul de la Dublin (care stabileste ca un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil), deoarece avea statut de beneficiar de protectie umanitara.

Sursa: Agerpres


(526 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Dezvaluiri socante. Cum a obtinut teroristul din Ansbach azil in UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60497307777405 seconds.