Joi, 26 Mai 2016 - 04:37 AM Aleg.RO: Sorin Frunzaverde, fostul sef al CJ Caras-Severin, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare

Publicat de: ---

romanialibera

Curtea de Apel Timisoara a respins, miercuri, apelul formulat de Sorin Frunzaverde impotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Caras-Severin, care l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul alegerilor prezidentiale din 2014 . Decizia este definitiva.

Fostul sef al CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare

Sorin Frunzaverde, fostul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, a fost acuzat ca si-ar fi exercitat ilegal influenta, in scopul obtinerii mai multor voturi in favoarea candidatului partidului din care facea parte, PNL, potrivit Agerpres."CAT respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatii Ghiorghioni Ionesie si Frunzaverde Sorin impotriva sentintei penale (...) pronuntate de Tribunalul Caras-Severin in dosar. Admite apelul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — DNA impotriva aceleiasi sentinte", este decizia Curtii de Apel Timisoara.Surse judiciare din respectiva instanta au declarat ca magistratii timisoreni, rejudecand, "pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Frunzaverde Sorin va avea obligatia sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate, in rest, mentine sentinta penala apelata".La unul dintre termenele precedente de la CAT, avocatii lui Frunzaverde au solicitat ca DNA sa spuna cine a realizat inregistrarea ambientala a clientului lor. Avocatul lui Sorin Frunzaverde, Adrian Fanu Moca, declara la momentul respectiv ca "apararea (...) a solicitat DNA central sa raspunda cine a pus suportul tehnic (cine a realizat inregistrarea ambientala a lui Sorin Frunzaverde, intr-un local — n.r.) in dosarul de urmarire penala, DNA, SRI sau alte institutii ale statului, si daca a existat mandat sau nu pentru acea inregistrare".Potrivit avocatului lui Frunzaverde, ar fi fost vorba despre o inregistrare ambientala din perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2014, in care acesta le cerea colegilor sai din PNL sa-l voteze pe Klaus Iohannis.Fostul presedinte al CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, a fost condamnat de Tribunalul Caras-Severin, in ianuarie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul alegerilor prezidentiale din 2014, in care a fost acuzat ca si-ar fi exercitat ilegal influenta in scopul obtinerii mai multor voturi in favoarea candidatului partidului din care facea parte, PNL.In acelasi dosar, fostul vicepresedinte al CJ Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunilor de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit, pentru influentarea declaratiilor si uz de fals.

In iulie 2015, procurorii anticoruptie au decis trimiterea in judecata, sub control judiciar, a presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, vicepresedinte al PNL.

Frunzaverde a fost acuzat de "savarsirea infractiunii de folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

In acelasi dosar a fost trimis in judecata, in stare de libertate, si fostul vicepresedinte al CJ Caras-Severin Ionesie Ghiorghioni, care este acuzat de "folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influentarea declaratiilor (trei infractiuni), fals intelectual si uz de fals".

Potrivit procurorilor, in perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzaverde si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al CJ Caras-Severin si de vicepresedinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepresedinte al CJ si membru in acelasi partid politic, pentru obtinerea unor foloase necuvenite, respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care faceau parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului".

"Ulterior, in zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legatura cu noua primari carora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa de vicepresedinte al CJ Caras-Severin, sa faca demersuri favorabile in directia respectiva. De asemenea, pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora ca, de rezultatul votului, vor depinde alocarile bugetare efectuate de Consiliul Judetean catre primarii in anii 2015 si 2016, respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin", arata DNA.

De asemenea, in 18 noiembrie 2014, in urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care il conducea, soldat cu ranirea usoara a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane sa faca declaratii necorespunzatoare adevarului, in sensul ca acestea au relatat faptul ca masina implicata in coliziune fusese condusa de catre una dintre ele, arata sursa citata.

"Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrangere, precum si prin folosirea autoritatii si influentei sale de vicepresedinte al Consiliului Judetean, presedinte al unui composesorat si de presedinte al unei asociatii de vanatoare. De asemenea, in exercitarea atributiilor de serviciu de vicepresedinte al Consiliului Judetean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Imputernicire prin care se atesta in mod neconform realitatii faptul ca in data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost imputernicita sa conduca autoturismul respectiv, apartinand Consiliului Judetean Caras-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societatii de asigurare", conform DNA.

Dosarul a fost judecat de Tribunalul Caras-Severin.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, in luna mai 2015, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, fata de Sorin Frunzaverde.

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin a fost audiat timp de patru ore, in 15 mai, la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce cu o zi inainte anchetatorii au facut perchezitii la biroul lui Frunzaverde de la CJ si la locuinta acestuia din municipiul Resita.

Perchezitiile au avut loc la doar doua zile dupa ce procurorii DNA au verificat si biroul vicepresedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce lua mita 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

Ionesie Ghiorghioni si-a pierdut functia de vicepresedinte al CJ Caras-Severin imediat dupa ce a fost arestat preventiv.

In acel dosar, in noiembrie 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la sapte ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, iar nepotul sau, Adrian Cosmin Ghiorghioni, a fost condamnat la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitiva.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caras-Severin in perioada 2004-2008, iar timp de sase ani a fost vicepresedinte al CJ Caras-Severin, fiind unul din apropiatii presedintelui institutiei, Sorin Frunzaverde.

Sorin Frunzaverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 pana in anul 2012, cand a ales sa paraseasca acest partid pentru a se inscrie in PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzaverde ocupa functia de vicepresedinte al PNL la nivel national.

In iunie 2012, Sorin Frunzaverde a fost reales in functia de presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin pe care o ocupa si in prezent.


(147 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Sorin Frunzaverde, fostul sef al CJ Caras-Severin, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28612184524536 seconds.