Miercuri, 25 Mai 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: Achizitionarea avionului prezidential a primit unda verde

Publicat de: ---

jurnalulnational

Decizia vine in urma unor discutii din martie, din cadrul CSAT, si ar fi vorba despre o aeronava cu un istoric de zbor de 3-4 ani .

Potrivit deciziei premierului Dacian Ciolos, care a fost publicata luni in Monitorul Oficial, se infiinteaza o comisie speciala, condusa de ministrul Transporturilor, care are calitatea de presedinte, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finantarea achizitionarii avionului.

"Comisia are ca atributii: promovarea, in conditiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobarii CSAT formatul pentru constituirea, in mod etapizat, a capabilitatii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finantarii necesare achizitiei unei aeronave in cursul anului 2016, care urmeaza a fi promovat, in conditiile legii, de autoritatea contractanta; elaborarea normelor speciale de achizitie (...) monitorizarea de catre institutiile implicate a demersurilor necesare pentru operationalizarea aeronavei, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanta si operare, precum si formularea propunerilor de alocari bugetare necesare in proiectul bugetului de stat pe anul 2017", se arata in documentul publicat in MO.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Din comisie vor face parte si reprezentanti ai mai multor institutii- cancelaria premierului, Administratia Prezidentiala, Ministerul Finantelor, MApN, MAE, SRI, SIE, STS, SPP, Agentia Nationala de Achizitii Publice, Autoritatea Patrimoniului de stat si Autoritatea Aeronautica Civila.

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a starnit controverse prin declaratiile sale potrivit carora ar urma sa fie achizitionate mai multe aeronave pentru "zboruri speciale"

Ulterior, acesta a precizat ca Guvernul va achizitiona o aeronava la mana a doua pentru deplasarea demnitarilor in functie de ce bani vor fi disponibili la rectificarea bugetara.

"Se cumpara tot o aeronava, sa nu se nasca ingrijorari ca s-a ajuns la trei sau cinci, cum gresit s-a interpretat - si repet aici pentru colegi, trei sau cinci este standardul european, noi fiind o tara care tinde sa implementeze aceste standarde - vom cumpara o aeronava. Bugetul va fi stabilit la rectificarea bugetara care va fi in mijlocul verii", a spus Costescu.

El a adaugat ca in august se va sti exact ce aeronava se poate cumpara si potrivit procedurii, dupa alocarea bugetului, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va incepe achizitia publica prin RA-APPS, institutie care va fi propietara aeronavei.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat la mijlocul lunii martie ca in ultima sedinta a CSAT s-a convenit ca, pana la sfarsitul anului, Romania sa cumpere o prima aeronava prezidentiala, cel mai probabil cu un istoric de zbor de 3-4 ani, iar, pe viitor, flotila speciala sa ajunga la 3-5 aeronave.

Discutiile privind achizitionarea unei aeronave care sa fie la dispozitia presedintelui, a premierului si a altor demnitari-presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului- sunt mai vechi, o comisie similiara fiind creata si de fostul premier Victor Ponta, fara niciun rezultat.

In mai 2015, fostul premier Victor Ponta anunta ca Presedintia si Guvernul au creat o alta comisie care urma sa negocize cu Tarom achizitionarea unei aeronave destinata zborurilor speciale, un avion normal pe care il vor utiliza presedintele si premierul in deplasari externe.

Avionul prezidential cu care se deplasa fostul sef de stat a fost scos din uz, din cauza vechimii si a costurile foarte mari de intretinere.

Citeste si: Monica Macovei cere amanarea alegerilor din Capitala Citeste si: Iohannis l-a felicitat pe noul presedinte al Austriei: E important sa colaboram pentru intarirea UE Citeste si: Predoiu a propus un candidat unic al dreptei pentru a castiga in fata PSD. Barbu si Dan au refuzat

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(115 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Achizitionarea avionului prezidential a primit unda verde | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29059600830078 seconds.