Vineri, 20 Mai 2016 - 05:12 AM ARTE: Romani pe meridianele pietei de arta

Publicat de: ---

Bursa      Pictura romaneasca egal Ghenie, ar putea scrie un elev din aceste zile, mai ales ca tocmai s-a mai petrecut o noua adjudecare de milioane . "Self-portret as Vincent van Gogh", lucrare din 2012, a fost estimata la 2-3 sute de mii de dolari americani si s-a vandut cu 2,59 milioane. A luat-o un japonez, unul dintre cei mai bogati din aceasta natiune-minune, Yusaku Maezawa pe numele sau, de 40 de ani, cu o fata de copil zapacit si o avere de peste 2,6 miliarde de dolari, dupa cum zice Forbes, o avere facuta din haine vandute pe internet. Pictura roma-nului nu a fost singura achizitie, japonezul "spargand", in doua zile de licitatii de la Sotheby's, dar si de la Christie's, fix 98 de milioane de dolari. Cu 2,6 milioane, pictura lui Adrian Ghenie este achizitia de la Sotheby's a lui Maezawa la cel mai mic pret, daca putem folosi cuvantul mic la aceste cifre, si doar de la Christie's a luat ceva mai ieftin, numai 1,69 milioane, daca putem folosi cuvantul ieftin la marfuri de milioane de dolari. In campania sa de shopping de arta, Yusaku Maezawa a dat, la Christie's, 57,2 milioane de dolari pe o lucrare de Basquiat, cu un drac in centru, 13,9 milioane de dolari, la Sotheby's, pe o piesa de Christopher Wool, fara nume, dar care prezinta doar cuvantul CHAMELEON, scris, mare, pe trei randuri, 9,7 milioane pentru "Nurse" de Richard Prince, piesa din 2007 care arata, intr-o maniera de am crezut ca e Ghenie, doar ca e mult mai vesela imaginea, arata chiar asta, o nursa, adica o asistenta medicala asa cum si-o inchipuie frustratul american, top model cu sutienul la vedere si masca medicala pe fata. Cu 6,9 milioane, Yusaku Maezawa a cumparat, de la Christie's, un "Lobster" cum numai Jeff Koons stie sa prepare. Si cu 5,8 milioane o lucrare de Alexander Calder, numita "Sumac 17", din acelea delicate, cu echilibre fragile in bataia curentilor de aer. Mai ieftin ca autoportretul lui Adrian Ghenie a fost, in sacosa japonezului, la 1,69 milioane, o alaturare fluorescenta a cuvintelor Eat si War de Bruce Nauman.
     Vanzarea in care s-a dat pictura de milioane a lui Adrian Ghenie se numeste Contemporary Art Evening si face parte dintr-o serie traditionala de licitatii de arta impresionista, moderna si contemporana care transforma New York-ul, in mai si in noiembrie, in arena confruntarilor dintre celebrele case londoneze, Sotheby's si Christie's, cand cad recordurile ca mustele intr-un nor de insecticid nediluat. Basquiat-ul lui Maezawa, de exemplu, reprezinta un nou record pentru artistul american cu nume de roman frantuzesc. Contemporary Art Evening a fost urmata de o Contemporary Art Day, sedinta mult mai putin spectaculoasa, in care preturile nu numai ca nu au trecut de un milion, ci s-au situat, majoritar, sub suta de mii. Paradoxal, in licitatia "Ghenie" s-a dat si un set de doua picturi de Francis Bacon, cel care l-a cam copiat, in stil, pe artistul roman, cu decenii inainte ca acesta sa se nasca. Pe cele doua piese, ce vor figura si in viitorul catalogue raisonne al artistului, s-au obtinut 35 de milioane de dolari, estimarea miscandu-se intre 22 si 30 de milioane. Iar in aceste zile, daca va aflati la Liverpool, si nu la Venetia, veti putea vizita expozitia lui Francis Bacon intitulata Invisible Rooms, si nu Darwin's Room. Multe camere, putina imaginatie!
     In licitatia de seara de arta contemporana de la New York, autoportretul lui Adrian Ghenie a fost primul, ca ordine a intrarii in scena. Pretul a urcat de 9-10 ori fata de estimare, fiind cea mai mare crestere, in procentaj. In valoare absoluta s-a crescut si cu 4 milioane. Dar nu Bacon a luat pretul cel mai mare, ci Cy Twombly, un nume care nu ne spune mare lucru aici, pe Dambovita, dar care a reusit intr-o seara la New York, 36,6 si 15,3 milioane de dolari, estimarea fiind upon request. In "Self-portret as Vincent van Gogh", Adrian Ghenie trece de la chipul altora, personaje istorice majoritar negative, la propria sa fata. In schimb, pastreaza atat maniera de conceptie si de realizare, cat si formula Van Gogh care i-a adus 3,117 milioane de lire sterline (peste 4 milioane de euro), in februarie, la Londra. Atunci, interpretarea sa dupa "Floarea-soarelui" a lui Van Gogh se numea "The Sunflowers in 1937" si era o raportare directa la dementa nazista, la expozitia propagandistica de arta numita "degenerata", din acel an. Aceasta ideologie, crimele si oamenii sai reprezinta o tema cu care artistul roman a mai punctat pe piata de arta, mai ales cu sinistre portrete mengeliene. Acum, artistul opteaza pentru propriul sau portret. De altfel, un portret este cea mai scumpa pictura din lume, 142 milioane de dolari, pret stabilit in 2013 pentru trei schite ample pentru un portret al lui Lucien Freud, realizate de Francis Bacon. Cei doi pictori erau despartiti de un sfert de secol dar, altfel, atat de apropiati incat portretele lui Freud sunt un fel de autoportret pentru Bacon. Ca sa nu mai vorbim de autoportretele lui Bacon, care se vand foarte bine, si de cele ale lui Freud, care socheaza si ele si uimesc lumea. Altfel spus, mutarea accentului, in reusita Ghenie de la New York, pe autoportret, vine intr-un context in care sunt in mare voga autoportretele Bacon si portretele pe care acesta i le-a facut lui Freud, pictorul, sau chiar altor apropiati.
     Adrian Ghenie trece Atlanticul si confirma la New York, intr-o prestigioasa licitatie Sotheby's. Este bine ca incepem sa ne obisnuim cu reusitele sale, pentru ca lansarea fara confirmare este doar o pierdere de bani. In speta in discutie, pentru prima data stim si cine a dat milioanele pentru pictura conationalului nostru. Si mai stim si ca japonezul este un colectionar serios, cu fundatie si cu viitoare expuneri publice ale pieselor sale. Tot Sotheby's organizeaza si premierele din 7 iunie viitor. Atunci, in licitatia "Contemporary East" de la Londra, vor fi oferite si lucrari cu semnaturi puternice romanesti. Cel mai scump din grupul romanilor este Diet Sayler, timisoreanul abstractului intens pana la constructivism. Pictura sa de 1,5 pe 2 metri, reprezentand, cum ii spune si titlul, 8 bare negre "accidentale", pe fond alb, a fost estimata la 18-35 de mii de lire sterline. Daca Diet Sayler este roman/german, urmatorul in topul romanilor este "moldovan". Si se numeste Braila, Pavel Braila. Si sta si el pe la Berlin, iar la licitatia in discutie vine cu o instalatie de neon care scrie WANT, piesa estimata la 15-20 de mii de lire englezesti. 12-18 mii ar costa o pictura de Romul Nutiu, timisorean si el, ca Diet Sayler si, tot ca el, adus in atentie si sustinut de Galeria 418 din Bucuresti. Marilena Preda Sanc, pictorita cat se poate de contemporana, are un ulei pe panza de 7-9 mii de lire sterline. Sarbatorita in aceste zile, pentru cei 90 de ani impliniti, Geta Bratescu este prezenta in licitatia londoneza din 7 iunie cu trei litografii din 1977, evaluate la 4-6 mii de lire. Tot trei sunt si fotografiile din lotul Christian Paraschiv, propuse la 3-5 mii lire. Exact acelasi interval de pret a fost stabilit si pentru o panza de Alexandru Chira, iar trei dintre fotografiile lui Adrian Pandele, cu incredibile, acum, secvente cu "minunata" noastra viata din comunism, sunt apreciate la 1,5-2 mii. Mai vorbim dupa licitatie.   


(419 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Romani pe meridianele pietei de arta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66214489936829 seconds.