Joi, 12 Mai 2016 - 04:43 AM Aleg.RO: Iancu: Este exclus ca pretul gazelor sa creasca cu 10% de la 1 iulie

Publicat de: ---

AMOS News

Este exclus ca pretul gazelor sa creasca la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, asa cum prevede calendarul de liberalizare, intrucat preturile pe piata libera sunt in continua scadere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, prezent la Energy Business Summit .

Este exclus ca pretul gazelor sa creasca cu 10% de la 1 iulie

"Pot sa va spun cu siguranta ca nu poti creste de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poti sa faci este sa mentii 60 de lei sau sa respecti trendul de scadere in continuare al pretului gazelor naturale la producator. Deci exclus sa se respecte calendarul cu pret stabilit in prealabil, respectiv o crestere de la 60 la 66 de lei. Este exclusa aceasta situatie", a subliniat Iancu.

El a adaugat ca, in prezent, consumul zilnic de gaze al tarii este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decat in perioada de varf de consum inregistrata iarna, iar, in weekend se ajunge chiar si la 15 milioane de metri cubi. Aceasta in timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decat in perioadele anterioare.

Citeste si: PROIECT. Cine vor fi considerati consumatori protejati de gaze in cazul unei situatii de urgenta

"Astazi se demonstreaza ce mare eroare au facut Guvernele din Romania cand au acceptat un pret administrat prin grafic in negocierea cu Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala sau cu Comisia Europeana. Viata ne-a demonstrat ca a fost o asumare subiectiva, arbitrara, care nu a avut nicio legatura cu realitatea economica sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru ca astazi situatia este paradoxala: pretul pietei este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producatorul roman vinde cu 72 de lei. Mai mult, producatorul, prin ceea ce si-a asumat Guvernul, se asteapta ca preturile sa creasca de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei si asa mai departe. Ce legatura mai mare cu realitatea?", s-a intrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situatia este echivalenta cu un ajutor de stat acordat producatorilor interni de gaze, in conditiile in care pretul reglementat este mai mare decat cel al pietei.

"Inseamna ca dam subventii, facem ajutor de stat catre producatori, pentru ca piata zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferenta este un ajutor de stat dat producatorului printr-un pret administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economica este total diferita", a continuat Iancu, potrivit Agerpres.

In plus, pretul gazelor continua sa scada si va ajunge in intervalul 53 — 63 de lei pe MWh in iarna urmatoare. "Deci este clar ca o crestere cu 10% a pretului de la 1 iulie este aberanta. Va trebui sa avem o scadere de pret atat la gaze naturale, cat si la energie electrica", a mai spus Iancu.

La randul sau, Daniel Chilea, directorul Directiei Reglementare-Monitorizare Piata Gaze Naturale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), prezent la acelasi eveniment, a aratat ca ANRE discuta in prezent cu Ministerul Energiei privind pretul gazelor de la 1 iulie.

"Suntem in discutii cu Ministerul Energiei cu privire la pretul productiei interne care intra in costul gazului natural care se duce la acesti consumatori. Bineinteles, este vorba de o hotarare de guvern. Noi facem analize si vom avea discutii in perioada urmatoare in ceea ce priveste data de 1 iulie si ce se va intampla la momentul respectiv. Un raspuns clar nu putem da, pentru ca tine si de Ministerul Energiei", a sustinut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, declara, pentru AGERPRES, ca Autoritatea de Reglementare pregateste un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislatiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piata sa poata fi liberalizata mai devreme decat era prevazut in calendarul existent.

"Pregatim in acest moment o serie de modificari la legislatia aflata in vigoare in prezent. Este nevoie de anularea Hotararii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum si de o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii-cadru, unde exista aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului retelei, care sa instituie anumite mecanisme pentru functionarea optima a pietei", a spus Havrilet, la acea data.

ANRE va propune aceste modificari Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de initiativa legislativa.

Havrilet a adaugat ca este necesar ca Transgaz, operatorul pietei de gaze, sa isi asume rolul de a realiza echilibrarea pietei in caz de nevoie si, totodata, este necesara si introducerea conceptului de consumator intreruptibil, care sa poata fi deconectat de la reteaua de gaze in cazul unei ierni grele, cand este prioritara alimentarea populatiei.

Prezentul calendar de liberalizare a pietei gazelor prevede o crestere cu 10% a pretului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, crestere care nu ar avea sens, in conditiile in care preturile pe piata libera sunt in scadere, a sustinut Havrilet.


(213 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Iancu: Este exclus ca pretul gazelor sa creasca cu 10% de la 1 iulie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71923184394836 seconds.