<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Initiativa legislativa depusa la Parlament, saptamana aceasta, este semnata de catre deputatii Florin Iordache, Daniel Florea si Marton Arpad si isi propune interpretarea articolului 38, alineatul 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, scrie News.ro.

In legea aflata in vigoare, articolul 38 se refera la ”Birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor”, iar alineatul 11 prevede ca ”membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar”. In articolul 1 al legii de interpretare se mentioneaza ca modificarea articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006 se aplica dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Partea 1, a Legii 219/2013, din data de 5 iulie 2013, respectiv de la data de 21 august 2013.

Articolul 2 al propunerii legislative mentioneaza ca dispozitiile articolului 38, alineatul 11 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, asa cum au fost modificate prin Legea 219/2013, nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati si senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari.

In plus, se mentioneaza ca ”actele si faptele juridice incheiate sau savirsite, dupa caz, de deputati si senatori, inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari la articolul 38, nu pot genera efecte juridice decat cele prevazute de legea 96/2006, in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii sau producerii lor, avand in vedere ca anterior modificarilor introduse prin Lege 219/2013, nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legala asuprea angajarii acestora.

Initiatorii mai precizeaza in proiect ca interdictiile impuse de acest articol 38 au intrat in vigoare si produc efecte incepand cu data de 21 august 2013. Deputatii initiatori ai propunerii legislative justifica depunerea acestui proiect de lege de interpretare prin ”situatiile ivite in practica, in care interpretarea interdictiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de articolul 38, alineatul 11 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, a generat confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispoziii”.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului privind Statutul deputatilor si senatorilor, care trebuie sa adopte un raport, pana in data de 18 mai. Proiectul va intra la vot final in plenul comun al celor doua Camere ale Parlamentului.

La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari, dintre care 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator.

”Dintre acestia, in cazul a trei fosti deputati si a unui senator, Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301, alin. (1) din noul Cod Penal al Romaniei, ca urmare a angajarii de catre acestia a propriilor rude in cadrul birourilor parlamentare”, preciza Agenta.