Joi, 28 Aprilie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: Parlamentari, fosti primari urmariti penal, o frantuzoaica si o moldoveanca in cursa electorala pentru Bucuresti

Publicat de: ---

jurnalulnational

PSD

Pentru Primaria Generala a Capitalei, social-democratii o propun pe Gabriela Firea . Senator ales la ultimele alegeri parlamentare, Gabriela Firea este de profesie jurnalist si are 43 de ani. Este casatorita cu primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, cu care are doi baieti. Firea este vicepresedinte al PSD si liderul organizatiei Bucuresti. Purtator de cuvant al campaniei prezidentiale PSD din 2014, senatorul Gabriela Firea declara atunci ca premierul Victor Ponta "este un foarte bun familist, ceea ce, din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are aceasta calitate". Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat-o cu avertisment pe Gabriela Firea pentru afirmatia despre familiile fara copii si a condamnat public astfel de declaratii, apreciind ca sunt discriminatorii si incalca dreptul la demnitate al persoanelor. Ideea de forta cu care candideaza este "o femeie face curat zilnic dupa mai multi barbati", testata si ca slogan de campanie.

PNL

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Catalin Predoiu este al patrulea candidat al liberalilor la functia de primar general al Capitalei, el refuzand in mai multe randuri, in cadrul discutiilor interne din PNL, sa isi asume candidatura, in conditiile in care vieaza functia de premier. El a fost ministru al Justitiei intre 2008 si 2012, fiind mentinut in functie in patru guverne consecutive. In 2008 a candidat pentru un mandat de deputat in Buzau, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu. Inaintea lui Catalin Predoiu, a fost desemnat pentru a candida la functia de primar general din partea PNL europarlamentarul Cristian Busoi. Busoi s-a retras, lasandu-i locul deputatului Ludovic Orban. Dupa o vizita la DNA, procurorii au anuntat ca Orban este cercetat sub control judiciar pentru folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, acesta solicitandu-i unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania electorala din vara anului 2016. Urmatorul desemnat a fost Marian Munteanu, pe care PNL a decis sa-l retraga la doar o saptamana de la desemnare. Candidatura lui Marian Munteanu a starnit un val de critici din partea societatii civile, mai multe ONG-uri solicitand retragerea acestuia, pe motiv ca este incompatibil cu valorile europene si democratice si a dat dovada de simpatii fata de miscarea legionara, de care nu s-a dezis niciodata. Contestatiile s-au intensificat ulterior, chiar candidati ai PNL la sectoarele din Capitala delimitandu-se de Marian Munteanu.

PMP

PMP a decis sa-l nominalizeze pe jurnalistul Robert Turcescu. Traian Basescu a anuntat ca renunta la candidatura pentru Primaria Bucuresti. El a spus ca a luat aceasta decizie in urma acuzatiilor de spalare de bani care i-au fost aduse. ''Am apreciat faptul ca (Robert Turceascu – n.r.) a gasit puterea de a fi corect la un moment dat, recunoscand ca l-a facut Oprea ofiter in rezerva'', a declarat Traian Basescu. Realizator TV, Turcescu a explicat pe 21 septembrie 2014, in direct la B1 TV, ca a fost ofiter acoperit, cu gradul de locotenent-colonel, si ca renunta la emisiunea pe care o facea la acest post. Pe blogul personal, Turcescu a scris in aceeasi zi: “Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos cateva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intampla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sunt pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor''.

ALDE

Senatorul Daniel Barbu este candidatul ALDE la Primaria Generala a Capitalei, au decis duminica liderii partidului, copresedintele Calin Popescu Tariceanu neintrand in cursa deoarece obiectivul partidului este reprezentat de alegerile parlamentare. ''Este o candidatura prestigioasa, care arata alegatorilor ca ALDE este un partid capabil sa promoveze proprii lideri in functii de raspundere si nu se ascunde, nu se fereste de aceasta responsabilitate, asa cum am vazut la altii ca au cautat candidaturi externe'', a declarat pentru MEDIAFAX copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu. Fost ministru al Culturii in Guvernul Ponta, Daniel Barbu si-a dat demisia in decembrie 2013, dupa ce, in timp ce participa la o serie de manifestari denumite SpectActor de la Teatrul National din Craiova, a facut referire la suma mare alocata pentru programul de prevenire si combatere HIV/SIDA: "La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerului Culturii si programului national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus atunci Daniel Barbu, declaratii care s-au soldat cu demisia sa.

Uniunea Salvati Bucurestiul

Nicusor Dan are 46 de ani si este activist civic si matematician, castigand premiul 1 la doua Olimpiade Internationale de Matematica (1987 si 1988). El a urmat cursurile École Normale SupĂ©rieure din Franta, apoi cursurile de master la Universitatea Paris XI si si-a prezentat teza de doctorat in matematica la Universitatea Paris-XIII. In 2012 el a candidat tot pentru Primaria Generala a Capitalei. In ciuda faptului ca nu a primit nicio sustinere din partea partidelor politice, Nicusor Dan a obtinut 8,45% din voturi, in ciuda faptului ca sondajele l-au creditat cu doar 3 procente, fiind plasat pe locul patru. ''Din 2008 bantui strazile Bucurestiului, vorbesc cu oamenii, merg in Primarii, la sedinte de Consiliu si stau la usile registraturilor pentru a inregistra petitii si sesizari. Din 2008 invat in salile de judecata sa cer socoteala administratiei publice pentru abuzurile impotriva cetatenilor si tot de atunci invat cum dezvoltarea unui oras se poate face in acord cu vointa si interesul cetatenilor'', isi rezuma el activitatea.

Partidul Dreptatii Sociale

Fostul europarlamentar Adrian Severin, ''garantat Marian Vanghelie'', a fost condamnat la sfarsitul lunii februarie, in prima instanta, la 3 ani si 3 luni de inchisoare cu executare in pentru luare de mita si trafic de influenta. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Potrivit anchetatorilor, in schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la "Sunday Times". La cei 100.000 de euro se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

Partidul Romania Unita

Bogdan Diaconu are 36 de ani si este de profesie avocat. El este deputat, ales in 2012 din partea PSD. In data de 21 august 2014, Bogdan Diaconu si-a anuntat demisia din PSD si infiintarea Partidului Romania Unita, formatiune cu accente de extrema dreapta, al carui lider si presedinte este. Pe 24 ianuarie 2016 Partidul Romania Unita a anuntat crearea "Patrulei lui Vlad Tepes", organizata de campionul K1, Daniel Ghita. Sportivul a declarat ca "daca statul roman nu ne apara, ne vom apara singuri" si ca vor "veghea ca cei sarmani sa nu fie victimele interlopilor". ''Nationalismul este singura solutie a Romaniei si singura solutie, implicit, pentru Bucuresti, la fel cum pentru o familie amenintata cu disolutia singura sansa o constituie solidarizarea tuturor membrilor sai intr-un singur scop: salvarea propriului camin'', este crezul lui Diaconu. Sloganul sau este "Luptam pentru o Capitala a romanilor, a tuturor romanilor si numai a romanilor!", iar prioritatea anuntata este interzicerea constructiei moscheii.

PNTCD

Sotia fostului primar al Chisinaului, Iuliana Gorea Costea, va fi cea care va reprezenta PNTCD in batalia pentru Primaria Capitalei. "Criza morala, sociala, economica isi are radacina in problemele sufletesti. Spartul oglinzilor, devenit sport national, nu reprezinta solutia", scria Iuliana Gorea Costin intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Iuliana Gorea Costin anuntat ca a decis sa isi depuna candidatura "pentru a promova si a implementa principiile si valorile istorice ale PNTCD, conditie necesara pentru renasterea spirituala si pentru imbunatatirea vietilor oamenilor". Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a declarat si el ca simpatiile Iulianei Gorea Costin pentru PNTCD sunt mai vechi. "Ne stiam de mai multa vreme, nu de ieri, de azi. Simpatiile doamnei Iulia Costin pentru PNTCD sunt vechi, impartaseste aceleasi valori si principii. Are curaj si un CV care o recomanda pentru activitatea administrativa. In plus, are o viziune politica clara, mult peste ce se vede la candidatii de ocazie", a declarat Aurelian Pavelescu, pentru MEDIAFAX. Iuliana Gorea Costin este sotia lui Nicolae Costin, primul primar al Chisinaului dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, noteaza Radio Chisinau. La 25 de ani, Iuliana Gorea Costin era aleasa primar intr-o comuna din Republica Moldova (comuna Bahmut). Ulterior a detinut si functia de ambasador al R. Moldova la Consiliul Europei, fiind prima femeie din R. Moldova numita ambasador.

Sectorul 1

Primaria Sectorului 1 al Capitalei este vizata de deputatul Dan Tudorache (PSD), fosta jurnalista Laura Chiriac (ALDE), deputatul Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USB) si deputatul Alexandru Nazare (PNL). Clotilde Armand este nascuta in Franta, casatorita cu un cetatean roman, manager Egis Romania si inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology si Ecole Centrale din Paris.

Sectorul 2

La sectorul 2 vor intra in cursa electorala viceprimarul sectorului, Mihai Toader (PSD), deputatul Dan Cristian Popescu (PNL – ex. Forta Civica), Antoaneta Bugner (USB), Stelian Damov (ALDE)

Sectorul 3

Primaria Sectorului 3 este vizata, pe langa actualul primar, Robert Negoita (PSD), de deputatul Cristina Pocora (PNL), Cristian Petrescu (PMP), Roxana Wring(USB) si Elena Petrescu (ALDE).

Robert Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei, este urmarit penal pentru evaziune fiscala in forma continuata. Potrivit procurorilor, fapta de evaziune fiscala, cu un prejudiciu calculat la peste 77.000.000 de lei, are legatura cu modul in care Robert Negoita, prin firmele sale, a construit trei ansambluri rezidentiale in Bucuresti, in orasul Voluntari si in Popesti-Leordeni, intre 2005 si 2009.

Sectorul 4

Surpriza din Sectorul 4 este reintrarea in cursa a lui Cristian Popescu Piedone, care va candida din partea PPU-SL, urmarit penal dupa tragedia din Colectiv. De altfel, Piedone demisiona la sfarsitul anului trecut, pe fondul protestelor declansate de tragedie, si sustinea ca se retrage din viata publica. Initial, magistratii Tribunalului Bucuresti i-au respins candidatura, admitand contestatia formulata de avocatul Gheorghe Piperea, care a sustinut ca semnaturile de sustinere nu sunt valabile. Ulterior, Cristian Popescu Piedone a strans alte semnaturi si si-a depus candidatura, care este una contestata de mai multe ONG-uri, printre care si Asociatia Colectiv GTG 3010. Popescu Piedone ii va avea drept contracandidati pe actualul primar interimar, Daniel Baluta (PSD), primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava (PNL), fostul primar interimar al Capitalei Stefanel Dan Marin (PMP), Stefan Spiridon (ALDE) si Dumitru Dobrev (USB).

Sectorul 5

La Sectorul 5 au intrat in cursa deputatii Daniel Florea (PSD) si Ovidiu Raetchi (PNL). Daniel Florea l-a inlocuit pe deputatul Cristian Rizea, dupa problemele acestuia cu Justitia. Postul de primar al Sectorului 5 este vizat si de Valentin Nitu (PMP), Dan Marian (ALDE) si Florin Grigorescu (USB). De asemenea, primarul suspendat Marian Vanghelie, aflat sub control judiciar intr-un dosar de coruptie, a intrat si el in cursa. Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

Sectorul 6

La sectorul 6 vor candida senatorul Gabriel Mutu (PSD), deputatul Razvan Mironescu (PNL), Mihai Danes (USB), Robert Stan (ALDE) si independentii Senastian Bodu (fost sef al ANAF si europarlamentar PDL) si Stefan Florescu.

Gabriel Mutu este urmarit penal de DIICOT pentru spalare de bani prin intermediul unor firme de constructii autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie sau moda. El mai este urmarit penal si pentru folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Stefan Florescu a fost declarat incompatibil de ANI, fiind un apropiat al lui Piedone si a unor grupari infractionale, potrivit presei.

Dintre partidele recent infiintate M10, formatiunea creata si condusa de europarlamentarul Monica Macovei, este singura care nu a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru lista de consilieri generali si a ramas si fara candidat la Primaria Capitalei, retragandu-i sprijinul lui Ciprian Ciucu, pe motiv ca a negociat cu PNL. De altfel, Ciprian Ciucu a fost propus, ulterior, de Catalin Predoiu pentru functia de viceprimar, el fiind pe primul loc pe lista pentru CGMB.

Sorin Oprescu, aflat si el sub control judiciar intr-un dosar de coruptie, a renuntat sa mai candideze pentru un nou mandat de primar general.

Citeste si: Iohannis a semnat decretul de numire a lui Ghinea in functia de ministru al fondurilor europene Citeste si: Presedintele Klaus Iohannis a fost externat si isi reia activitatea la Cotroceni

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(288 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Parlamentari, fosti primari urmariti penal, o frantuzoaica si o moldoveanca in cursa electorala pentru Bucuresti | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52820491790771 seconds.