Joi, 31 Martie 2016 - 05:05 AM Aleg.RO: Legea privind INDEMNIZATIA de crestere a copilului, adoptata de Parlament: Bani mai multi pentru mame

Publicat de: ---

7plus

Legea prin care indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon, a fost adoptata miercuri de plenul Camerei Deputatilor .

Legea privind INDEMNIZATIA de crestere a copilului, adoptata pe articole in Camera

Indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon, au decis, pe 8 martie, deputatii din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

Anterior, proiectul a fost adoptat pe articole in forma trimisa de la Comisia de munca, potrivit news.ro. Legea va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dupa termenul de 5 zile in care poate fi atacata la Curtea Constitutionala.

Premierul Dacian Ciolos spune ca NU SUNT BANI pentru majorarea indemnizatiei de crestere a copilului

Conform modificarilor adoptate de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, persoanele care in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Cuantumul indemnizatiei va fi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani si nu poate fi mai mica de 85% de salariul minim brut pe tara garantat.

Totodata, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemenala, de tripleti incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe langa indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepand cu al doilea copil.

Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minim garantata.

Aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016.

Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui proiect.

Premierul Dacian Ciolos sustine ca nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, el cerand Parlamentului sa indice si sursa de finantare pentru aceste plati.

"Cand Parlamentul vine cu modificari sau cu propuneri legislative care vizeaza alocari bugetare, o spune Constitutia, e important sa precizeze de unde luam bani daca e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, inseamna un deficit care risca sa mearga peste 3%", a declarat Dacian Ciolos, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului.

El a mai spus ca Parlamentul trebuie sa indice sursa de finantare pentru aceste plati: "Nu vor fi (bani - n.r.) daca nu ne spune Parlamentul de unde trebuie sa taiem ca sa punem acesti bani".


(253 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Legea privind INDEMNIZATIA de crestere a copilului, adoptata de Parlament: Bani mai multi pentru mame | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.33151984214783 seconds.