Joi, 31 Martie 2016 - 05:05 AM Aleg.RO: Victor Ponta participa la plenul privind solicitarile DNA in cazul Ghita: Voi vota asa cum am votat de fiecare data

Publicat de: ---

jurnalulnational (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Fostul premier Victor Ponta a venit, miercuri, la Camera Deputatilor si va participa la votul final din plen, unde se vor supune aprobarii solicitarile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii lui Sebastian Ghita, afirmand ca va vota "asa cum a votat de fiecare data", refuzand alte comentarii.

La sosirea la plenul Camerei Deputatilor, care la aceasta ora dezbate proiecte de legi, Ponta a confirmat ca va participa si la votul final, unde se vor discuta cererile DNA in cazul deputatului Sebastian Ghita.

"Voi vota asa cum am votat de fiecare data", a comentat Ponta, la intrebarile jurnalistilor. Fostul premier a refuzat sa faca alte declaratii si sa comenteze aparitia numelui sau in dosarul lui Sebastian Ghita.

Este a treia sedinta de vot final in care se decide asupra cererilor justitiei la care fostul premier Victor Ponta participa in ultimul an. Fostul lider al PSD si prim-ministru a mai participat la plenul din luna februarie, in care s-a discutat retinerea si arestarea lui Madalin Voicu si Nicolae Paun, precum si la votul din luna iunie 2015, atunci cand s-au dezbatut solicitarile DNA in cazul sau.

Plenul Camerei Deputatilor se va pronunta, miercuri, asupra solicitarilor DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Sebastian Ghita, intr-un al patrulea dosar penal deschis impotriva sa pentru dare de mita, santaj, folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii sau cumparare de influenta.

Comisia juridica a avizat favorabil, marti, cererea DNA de retinere a deputatului PSD Sebastian Ghita, in timp ce in cazul solicitarii de arestare nu s-a intrunit numarul necesar de voturi ”pentru”, astfel ca decizia este trimisa la plen.

Vicepresedintele Comisiei juridice Ciprian Nica a anuntat ca, in cazul cererii DNA de incuviintare a arestarii lui Sebastian Ghita, s-au inregistrat 11 voturi ”pentru”, 5 voturi ”impotriva” si 5 abtineri. În ceea ce priveste cererea de arestare preventiva, s-au inregistrat 10 voturi ”pentru”, 6 voturi ”impotriva” si 5 abtineri.

Avizul Comisiei juridice este consultativ.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca deputatii liberali care vor lipsi de la votul ce-l vizeaza pe Sebastian Ghita nu se vor mai regasi pe listele pentru parlamentarele din toamna acestui an.

Anchetatorii DNA Ploiesti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de coruptie pe numele deputatului Sebastian Ghita, sustin ca si inainte de a deveni parlamentar, dar si dupa ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau mentinerea in functii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi in ceea ce procurorii numesc ”un mecanism infractional” si care contribuiau, prin functiile pe care le detineau, la satisfacerea intereselor deputatului.

”În decursul timpului, Ghita Sebastian Aurelian, director al S.C. ASESOFT INTERNATIONAL S.A. Ploiesti pana in anul 2012, iar de la acea data si pana in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, a dobandit o putere financiara si relationala care i-a permis sa determine, in mod real (chiar daca personal el nu a ocupat vreo functie oficiala in stat pana in anul 2012) numirea/mentinerea unor persoane in functii importante. Aceasta forta dobandita a fost folosita in mod efectiv de Ghita Sebastian Aurelian ca moneda de schimb pentru co-interesarea unor functionari publici si angrenarea lor intr-un mecanism infractional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natura, ale deputattului Ghita Sebastian Aurelian. Astfel, persoanele cu care relationa in contextul prezentat mai sus aveau un comportament obedient si deserveau in mod evident interesele lui Ghita Sebastian Aurelian si nu, asa cum ar fi fost obligatoriu, interesele societatii pentru a caror aparare ar fi trebuit sa fie numiti si mentinuti in functie”, se arata in referatul prin care DNA Ploiesti a propus arestarea preventiva a doi procurori cu functii de conducere, a fostuluii sef al Politiei Judetene Prahova si a fostului sef al DGA Prahova, cercetati alaturi de Ghita intr-un dosar de coruptie.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA sustin ca este de ”notorietate” faptul ca Sebastian Ghita controla functionari care detineau posturi de conducere in institutii importante, fapt pe care mai multi martori, unii dintre ei sub acoperire, l-au relatat in declaratiile date in fata procurorilor.

Astfel, fiind protejat de catre autoritatie in fruntea carora numea oameni pe care ii controla, Ghita ar fi comis mai multe fapte care prezinta elemente specifice infractiunilor, precizeaza DNA.

”Dupa anul 2010, sub paravanul protectiei autoritatilor, Ghita Sebastian Aurelian si-a permis sa comita o gama diversificata de fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni (folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, infractiuni de dare de mita, santaj, conducerea unui vehicul fara permis de conducere)”, se mai arata in documentul citat.

În acest context, procurorii sustin ca, in perioada 2013-2014, mai multe persoane vizate de o ancheta deschisa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au obtinut informatii confidentiale privind obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masuri de supreveghere tehnica dispuse, masuri preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala, toate acestea fiind posibile in urma implicarii lui Liviu Tudose - la acel moment procuror genaral al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in prezent procuror general adjunct al unitatii de parchet mentionata, Aurelian Mihaila - la acel moment procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in prezent procuror in cadrul acestei unitati de parchet, Viorel Dosaru - la acel moment inspector sef al I.P.J. Prahova, Constantin Ispas – la acel moment seful DGA Prahova si a lui Sebastian Ghita.

”Deputatul, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice, i-a capacitat pe Tudose Liviu Mihail - la acel moment procuror genaral al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel - la acel moment inspector sef al I.P.J. Prahova sa-i  furnizeze informatii confidentiale (...) Faptele au fost comise in contextul in care, pe de o parte, Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa-i protejeze pe (doi apropiati ai sai – n.r.) implicati in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei”, se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

DNA a transmis Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatului Sebastian Aurelian Ghita, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: doua infractiuni de dare de mita, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, santaj, cumparare de influenta, conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Potrivit DNA, in perioada 2013-2014, in timp ce pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti se afla in curs de urmarire penala o cauza complexa in care se efectuau cercetari cu privire la savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre cei implicati in furnizarea ilegala de informatii nedestinate publicitatii fiind si deputatul Sebastian Ghita.

În acelasi dosar sunt implicati sefi de parchete, din politie si politicieni prahoveni.

Judecatorii Înaltei Curti de Casatie de Justitie (ICCJ) au decis, in 26 februarie, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar clasat in anul 2014 de catre procurorul Lucian Papici si in care erau cercetati sefi de unitati de Parchet din judetul Prahova, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean, seful Politiei Ploiesti, fostul sef al Directiei Regionale de Finante Publice Ploiesti, mai multi comisari sefi din Politia Prahova, precum si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Cercetarile in acest dosar au pornit de la dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproape 35 de milioane de euro in care au fost inculpati, printre altii, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu si Razvan Alexe, unul dintre apropiatii conducerii PSD Prahova, alaturi de mai multi oameni de afaceri ale caror firme au avut contracte cu Consiliul Judetean Prahova.


(277 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Victor Ponta participa la plenul privind solicitarile DNA in cazul Ghita: Voi vota asa cum am votat de fiecare data | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.35592794418335 seconds.